Social

Stupefacție la Rulmenți Bârlad

Cele două voturi pe care Vasile Roșca le-a obținut în plus față de contracandidatul său la alegerile pentru șefia Sindicatului Liber Independent „Rulmentul” au fost furate, susțin surse din SC Rulmenți SA Bârlad. Contracandidatul, pe numele său Ștefan Bondac, rupe tăcerea și întărește acuzațiile: „S-a votat în mod necinstit”. Roșca și Manoilă au votat în nume propriu, contrar regulamentului promovat de ei înșiși. Adrian Brașoveanu a ajuns, întocmai cum au prezis sursele noastre, în scaunul de vicepreședinte, așa încât „tripleta” agreată de Roșca este acum în formulă completă la conducerea sindicatului.

Simona MIHĂILĂ

rosca-vasile
Vasile Rosca

La Rulmenți Bârlad apele sunt tot mai tulburi. Apar noi acuzații la adresa lui Vasile Roșca, consilier local din partea PSD și proaspăt reales în fruntea Sindicatului Liber Independent (SLI) „Rulmentul”: cele două voturi în plus cu care a câștigat încă un mandat la șefia sindicatului au fost furate. Dezvăluirea ne-a fost făcută de surse din interiorul fabricii și întărită chiar de către Ștefan Bondac, contracandidatul lui Roșca, care a rupt tăcerea, refuzând astfel să se facă părtaș la minciunile și înșelătoria țesute în jurul alegerilor sindicale de la SC Rulmenți.

Cele două voturi care au făcut ca alegerile să nu se repede îi aparțin chiar lui Vasile Roșca și secretarului Dumitru Manoilă care, sfidând în mod fățiș statutul sindicatului, au participat la vot, deși nu aveau dreptul.

Dumitru Manoila
Dumitru Manoila

Sub ochii binevoitori ai comisiei de votare, condusă de Tudorița Ioviță, care avea rolul de a supraveghea respectarea legalității alegerilor, cei doi au votat în nume propriu, așa cum nu i-a fost permis nici unui muritor de rând din fabrică.

Roșca și Manoilă au încălcat, astfel, propria lor regulă, aceea cu care angajații spun că s-au trezit peste noapte fără a fi fost consultați, și anume ca alegerile să se desfășoare în baza unei norme de reprezentare de 1 la 15.

Așadar, ceea ce a fost interzis fără drept de apel pentru toți membrii de sindicat, pentru Roșca și Manoilă a fost permis.

„După ce că ne-au băgat pe gât un nou statut prin care nu am mai avut voie să votăm după cum ne dictează conștiința, ci doar unul la 15 oameni, acum ei înșiși au încălcat regula. În sală au fost prezenți 72 de delegați, fiecare reprezentând 15 angajați. Vasile Roșca și Dumitru Manoilă nu au reprezentat pe nimeni. Cu toate acestea au votat. Ale lor sunt așadar cele două voturi care l-au detașat pe Roșca de contracandidatul său”, ne-a declarat una dintre sursele noastre.

Ștefan Bondac, cel care a întrunit fix jumătate din sufragiile delegaților care au votat în mod legal s-a arătat uluit de tupeul celor doi: „Cele două voturi au fost câștigate prin necinste. Conform statului, întrucât nici Roșca și nici Manoilă nu reprezentau pe nimeni acolo, nu aveau drept de vot. Statutul actual spune că se votează prin reprezentare, prin delegați. Dar statutul nu a fost valabil și pentru cei doi”.

Unii dintre cei prezenți la alegeri ne-au povestit că Tudorița Ioviță, șefa comisiei de vot, l-a întrebat pe Roșca dacă e legal ca și el să voteze și că acesta, ca un bun și cinstit păzitor al legii, a spus că da. Nu știm în câte comisii de votare se poartă ca șeful să-l întrebe pe candidat cum se procedează, dar pe Tudorița Ioviță lămuririle date de Roșca au luminat-o. Cât de bine, s-a văzut!

Ștefan Bondac: „Este o prăpastie între noi și ei”

Vestea că Roșca a câștigat un nou mandat a luat prin surprindere aproape întreaga fabrică. Bondac spune că deazamăgirea oamenilor a fost fără margini: „S-a adunat multă nemulțumire în rândul salariaților. Este o prăpastie între ei și noi. Un sindicat își desemnează lideri pentru ca aceștia să fie pentru ei, nu împotriva lor. Un conducător vine printre oameni, vorbește cu ei, le află problemele direct de la ei, nu prin intermediari. Asta e menirea unui lider, pentru asta e plătit de noi. Nu e plătit pentru propriile lui interese și pentru gașcă”.

Ștefac Bondac a confirmat informațiile furnizate de sursele noastre, referitoare la lipsa de transparență a lui Roșca și Manoilă, atât în privința deciziilor, cât și în cea a documentelor: „Norma de reprezentare de 1 la 15 este un mod mai simplu de a manipula. Dar dacă hotărârea ar fi fost luată cu acordul majorității, ar fi fost altceva. În realitate, această informație nu a circulat în fabrică. A circulat între doi-trei prieteni de-ai dumnealui, presupun. Oamenii s-au trezit în fața faptului împlinit: au citit informația direct în statut, după ce acesta a fost aprobat. Documente doar ei dețin. Au fost cerute, dar nu s-au dat. De fiecare dată au fost ascunse. Nu dau decât ce vor ei”.

Ca și cei cu care am stat de vorbă zilele trecute, Bondac a dat de înțeles că echipa de conducere a SLI are susținerea patronatului, ale cărui interese primează: „Este un cerc prea bine strâns și închegat, susținut, după bănuielile mele, și din conducere. Nu am dovezi, este doar banuiala mea și nu o ascund. Îmi asum tot ce spun și nu mi-e teamă să vorbesc. Nu are nimeni dreptul să-mi ceară socoteală pentru opiniile mele”.

Ștefan Bondac este de părere că rezultatul alegerilor ar trebui să-i dea de gândit lui Roșca, deoarece, în ciuda eforturilor lui, a felului în care a pregătit totul în așa fel încât succesul să-i fie asigurat, numărul de voturi îi este dezarmant de defavorabil: „Fără a mai pune la socoteală cele două voturi pe care și le-au dat singuri, în realitate rezultatul a fost jumate-jumate. Asta în condițiile în care eu nu mi-am făcut campanie electorală, n-am mers din secție în secție ca să le spun oamenilor să mă aleagă și nici nu am influențat delegații. Mă întreb care ar fi fost rezultatul real al votării, dacă delegații care i-au acordat voturi lui Roșca nu ar fi fost supuși unui anumit tip de influență despre care, deoacamdată, mă abțin să o detaliez”.

Omul lui Roșca a fost ales vicepreședinte

În primul articol în care am scris despre scandalul din SLI, sursele noastre îl dădeau drept câștigător al scaunului de vicepreședinte un anume Adrian Brașoveanu, persoană care, în loc să stea la locul de muncă, era văzut în mai toate orele din program în biroul lui Roșca. Ca absolut toate informațiile furnizate din fabrică ziarului Est News în legătură cu acest scandal, și această informație s-a confirmat: Brașoveanu a ajuns vicepreședinte.

Sunt șanse serioase ca, în zilele următoare, bârlădenii să asiste la o amplificare a scandalului dintre zidurile celei mai mari fabrici din orașul lor. Angajații au început să strângă semnături pentru înlăturarea lui Vasile Roșca și coechipierilor săi de la șefia sindicatului. În două dintre secțiile fabricii, strângerea de semnături s-a încheiat, urmând ca tabelele să ajungă în curând și în alte sectoare de la Rulmenți. Ziarul Est News vă va ține la curent cu amănunte.

Review Overview

User Rating: 4.25 ( 1 votes)

Related Articles

5 Comments

  1. Ar trebui sa va interesati si de caracterul celor care v-au contactat pentru a realiza acest material defaimator si lipsit de substanta morala

  2. Delegatii cu drept de vot pentru Adunarea Generala de Alegeri a S.L. Rulmentul sunt:
    1.Membrii Consiliului nou constituit
    2.Membrii Biroului Operativ
    3.Delegatii alesi cu norma de reprezentare 1/15

  3. Delegatii cu drept de vot pentru Adunarea Generala de Alegeri a S.L. Rulmentul sunt:
    1.Membrii Consiliului nou constituit
    2.Membrii Biroului Operativ
    3.Delegatii care au fost alesi,1/15

Back to top button