La Vaslui, pentru a putea supraviețui, stratul de beton are nevoie de apă multă – Bătaie de joc pe banii noștri
Chiar dacă vasluienii plătesc 6,66 lei pentru fiecare metru cub de apă, autoritățile locale nu se interesează de modul în care se gestionează această resursă la nivel local. De aceea, responsabilii care folosesc apa plătită de comunitate își bat joc de banii vasluienilor. Ieri, salariații Serviciului “Spații verzi” din cadrul SC GOSCOM SA Vaslui au lucrat – ca de obicei (foarte sârguincioși) – la udatul ierbii de pe raza municipiului, ca în reclamele cu legendarul Dorel: la trei fire de iarbă, nouă litri de apă… pe beton. Și așa se lucrează zilnic. Experiențe de acest gen s-au mai făcut și în trecut, când alți angajați ai firmei stropeau iarba pe timpul unei ploi torențiale, exact ca în filmele de comedie.
Atât de multă apă s-a rispit ieri pe zona betonată din fața Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui, că privitorii au avut, pentru o fracțiune de secundă, senzația că urmează să se spele pavajul. Și-au dat însă repede seama că se face doar stropirea cu apă a spațiului verde, dar niciunul nu a protestat. Bineînțeles… niunul nu știa probabil cât costă fiecare litru de apă risipit de muncitorii GOSCOM.
La Vaslui, SC AQUAVAS SA vinde apa la prețuri printre cele mai mari din țară, deoarece rețeaua are o mulțime de pierderi (trecute în facturi sub forma indicelui de corecție), care trebuie acoperite financiar de cineva. Pierderile de apă apărute pe rețea nu sunt singurele pe care le achită vasluienii de rând, căci mai există și pierderile cauzate de nepăsarea salariaților GOSCOM. În ediția din data de 17 iulie 2014, cotidianul EST NEWS prezenta opiniei publice un alt caz de bătie de joc la adresa banului public: salariații SC GOSCOM SA udau iarba pe timp de ploaie torențială. S-au cerut informații atunci despre cazul cu udarea ierbii pe ploaie, dar nimeni nu a ieșit la rampă cu lămuriri. Din contra, redactorul a fost plimbat prin toate birourile cu șefi GOSCOM, dar lipseau oamenii cu state mari de plată, iar cei prezenți-material nu știau de ce se udă pe timpul ploii.
Ieri, am văzut din nou cum Omul GOSCOM (ca să nu îi spunem Dorel) udă iarba și am dorit să aflăm de ce așa multă apă la firul de gazon. Ne-am adresat instituției, dar am aflat că directorul nu e și că nu va de găsit o perioadă de câteva zile. De aceea, ne-am gândit să întrebăm la AQUAVAS, în ideea că vom afla cam câtă apă consumă și câtă plătește GOSCOM, dar nici inginerul Ticu Bahnariu, directorul AQUAVAS nu a fost de găsit și nici nu va fi până mâine.
(Bogdan RUSU)