altex
Social

Angus, o rasă de vită cu căutare mare pe piața românească și europeană

Vita din rasa Aberdeen-Angus poate reprezenta o afacere bună pentru crescătorii de vite de carne, în condițiile în care această rasă nu este deloc pretențioasă la creștere, femelele nu sunt mulse, iar pentru creștere, rasa are nevoie de pășune și atât.

Alexandru CROITORU

Vacile Angus se cresc foarte ușor. Poți să le lași pe câmp sau în pădure la pășunat, cu condiția ca, din loc în loc, să le lași baloți de fân. Nu au nevoie de o atenție specială, cresc repede și au fătări ușoare.

vaci angusEste o rasă primitivă, dar foarte apreciată, cu o rată de creștere foarte mare, un tăuraș putând ajunge la 550 de kilograme într-un singur an. După fătare, vițelul suge 5-6 luni tot laptele, apoi se înțarcă natural. Un alt avantaj este legat de longevitate: vacile Angus trăiesc până la 20 de ani. În același timp, rasa se poate combina perfect cu Bălțata românească, rezultând metiși cu rezultate deosebite, mai ales că Bălțata dă o cantitate mai mare de lapte, astfel sporul de creștere al vițelului este mai mare.

Ce trebuie avut în vedere la această rasă este legat și de pășune. Creșterea este profitabilă în momentul în care pajiștea nu este lăsată doar cu ceea ce crește natural pe ea și este ajutată cu trifoi, ghizdei, festucă etc.

test

Fermierii români au începu să-și îndrepte atenția către vacile de carne, mai ales că subvenția este de 300 de euro pe cap de animal șI există un deficit mare de carne pe piața Europeană. Un alt avantaj îl constituie și faptul că micii fermieri nu trebuie să aibe în vedere producția de lapte conformă cu normele europene. O vacă de rasă, așa cum spun crescătorii de astfel de animale, ajunge să coste între 2.000 și 2.500 de euro, iar o investiție pentru 50 de capete se poate amortiza în cinci ani, mai ales că ritmul de creștere este ridicat, în 18 luni vita putând ajunge la 600-650 de kg, iar prețul de vânzare, în viu ajunge la 2,5 euro pe kilogram.

De ce Abeerden – Angus

Sunt animale robuste și ușor de îngrijit, ușor adaptabile la mediu, rezistă de la -40 de grade Celsius, până la 40 de grade. Sunt tipuri de animale de talie mijlocie, vacile sunt fertile și au durată lungă de viață, creșterea o au excelentă și au performanțe mari la nivel de carcase. Culoarea părului la această rasă este roșu sau negru, rasă ecornată genetic, producția bună de lapte care permite un randament crescut la îngrășarea vițeilor. Este o rasă precoce, cu vârsta la prima montă de 14-15 luni, prolifică, cu un vițel pe an și o durată a gestației de 9 luni, spor mediu zilnic ridicat de 1 kg-1,3 kg/zi. Pe lângă aceste avantaje, sunt animale cu greutate mare, taurul ajungând până la 1.000 de kg, iar vaca la maxim 700 de kg.

Un calcul făcut de unul dintre cei mai mari crescători de vite de carne din România arată că la 2.000.000 de capete țara noastră ar avea nevoie de aproximativ 500.000 de capete pentru cota de lapte. Restul ar putea fi rase de carne care, la un preț de 5-6 euro/kg carcasă, ar putea face diferența și în buzunarul statului dar și în buzunarul crescătorului de animale.

Cu toate acestea, lipsa unui suport real din partea Guvernului, poate descuraja creșterea vitelor de carne, dar în sprijinul doritorilor vin cei care au înțeles importanța acestei afaceri și oferă, în unele cazuri chiar și gratuit, materialul seminal necesar sau chiar tăurași. Cât despre rasa Angus, la Sibiu există o asociație a crescătorilor care poate veni în sprijinul eventualilor doritori cu informațiile necesare, dar și cu exemplare din această rasă.

În galantarele carmangeriilor, un kilogram de carne de vinde și cu 150 de lei kilogramul. Rasa în sine este rezistentă la boli și radiație solară, iar pe timpul iernii nu au neapart nevoie de spații închise, putând fi ținute foarte bine și în spații deschise, crescând în sistem liber. Carnea de vită Angus este deosebită. Într-o carcasă se găsește carne marmorată și infiltrată ușor cu grăsime. La pregătire este o carne cu o aromă deosebită, iar după maturare are o frăgezime deosebită și este foarte căutată de consumatorii avizați.

Related Articles

Back to top button