altex
Administratie

Edilii locali vor să dărâme Casa Juvara

Casa este una dintre cele mai frumoase siluete arhitecturale din Bârlad, dar asta nu impresionează pe nimeni. Lăsată în paragină de ani de zile, clădirea s-a degradat foarte mult, iar zona arată ca o adevărată pădure. Bălăriile sunt cât casa, iar imobilul e adăpost pentru pisici și șobolani. Municipalitatea intenționează să o dărâme și să igienizeze zona, deocamdată.

Mihaela NICULESCU

Casa Juvara din Bârlad, clădirea aflată în zona Podul Verde în curtea unor secții spitalicești, va ajunge praf și pulbere, iar de la această soartă nu o va scăpa nici măcar faptul că este una dintre cele mai frumoase siluete arhitecturale ridicate vreodată la Bârlad.

Grupul PSD din cadrul Consiliului Local Bârlad a aprobat, săptămâna trecută, trecerea imobililului din administrarea Spitalului „Elena Beldiman” în cea a Consiliului Local.

Lăsată în paragină de ani de zile, clădirea s-a degradat foarte mult, iar zona arată ca o adevărată pădure. Bălăriile sunt cât casa, iar imobilul e adăpost pentru pisici și șobolani. Municipalitatea intenționează să o dărâme și să igienizeze zona, deocamdată.

test

Juvara 7Va trebui să terminăm cu mizeria de acolo, așa cum am procedat și în cazul ghetoului. Pentru început, m-am gândit să amenajăm un parc și, dacă vom reuși, accesăm fonduri europene pentru a ridica un nou corp de spital, unde să mutăm secțiile pneumo-ftiziologie și psihiatrie din vechiul sanatoriu TBC, aflat într-o stare de degradare avansată. Este mai ieftin și mai avantajos să construim un imobil de la zero decât să-l reabilităm din temelii pe cel vechi, trecut pe lista monumentelor istorice”, a argumentat în timpul ședinței Constantin Constantinescu, primarul municipiului Bârlad.

Până acum câțiva ani, Casa Juvara figura pe lista clădirilor de patrimoniu, dar diverse interese au făcut la imobilul să fie scos de pe Lista monumentelor istorice.

Starea de degradare a avansat de la an la an. Poate că ar fi trebuit să se facă ceva pentru salvarea acestei clădiri imediat după 1989. Nu s-a intervenit nicicum, iar primarii care s-au succedat nu au văzut în reabilitarea ei o prioritate, invocând lipsa fondurilor. Așa s-a ajuns ca acum să se vorbească despre demolarea ei, după ce în anul 2002 a fost scoasă de pe lista monumentelor istorice”, a declarat dr. Elena Monu, președinta Academiei Bârlădene.

Casa Juvara a fost construită în jurul anului 1850 și a aparținut lui Nicolae Philippide, unchiul lui Alexandru Philippide. În 1882, casa a fost vândută lui Iorgu Juvara, a cărui familie a locuit temporar în acest imobil, printre care și profesorul Ion Juvara, dar și unchiul lui, Ernest Juvara, un renumit chirurg al României. În 1934, casa a fost vândută de Emil Juvara, fiul lui Iorgu Juvara, Regiei Autonome a statului. Astfel, niciun descendent al familiei nu a mai putut s-o revendice. Prin urmare, imobilul a rămas în proprietatea comunității locale. Dacă Emil Juvara nu ar fi vândut-o, casa ar fi avut poate o altă soartă, mai bună. Fiind în proprietatea municipalității, edilii au administrat-o cum cum le-au dictat interesele. În clădire a funcționat, o perioadă, spitalul de copii, apoi secția de boli dermato-venerice a Spitalului de adulți și mulți ani a rămas în paragină în aceeași curte cu unele clădiri ceva mai noi, în care au funcționat Secția de Neurologie și Stația de Ambulanță.

Autoritățile care s-au perindat n-au avut interes sau n-au avut banii necesari s-o reabiliteze și astfel s-a mai pierdut o clădire reprezentativă pentru Bârlad. A rămas în schimb istoria frumoasă a clădirii și speranța că, după demolare, se va ridica o construcție utilă bârlădenilor, un nou corp de spital.

Related Articles

One Comment

Back to top button