Invatamant

Copii privați de afectivitatea părinților

Anual, peste 6.000 de elevi vasluieni cresc departe de unul sau chiar ambii părinți, din cauză că aceștia au plecat la muncă în străinătate. Potrivit specialiștilor, copiii abandonați în țară de părinții care și-au găsit de muncă în străinătate sunt mult mai vulnerabili decât colegii lor, pot înregistra întârzieri în dezvoltarea psihică, sau pot ajunge să își piardă complet interesul pentru școală.

 Daniela PORUMB

 Copiii rămași acasă în urma fenomenului migrației masive a forței de muncă reprezintă o realitate cu care se confruntă școlile din județul Vaslui. Peste 6.000 de elevi vasluieni cresc departe de unul sau ambii părinți. Acești copii rămân, de cele mai multe ori, în grija familiei extinse, cu precădere în grija bunicilor, a fraților mai mari, dar au fost și situații în care au rămas ai nimănui, fiind nevoiți să se descurce singuri.

Potrivit specialiștilor, copiii abandonați în țară de părinții care și-au găsit de muncă în străinătate sunt mult mai vulnerabili decât colegii lor, pot înregistra întârzieri în dezvoltarea psihică, sau pot ajunge să își piardă complet interesul pentru școală.

„În unele situații există riscul ca acești copii, mai cu seamă dacă cea care lipsește este mama, să intre în tot felul de grupuri cu influențe negative. Ei devin mai sugestibili la influențele grupului de prieteni, la factorii mai puțin pozitivi” ne-a declarat Roxana Giușcă, psiholog la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad.

Au fost însă și cazuri în care copiii au rămas în grija unui frate sau soră mai mare și care au culminat cu sinucideri. Copiii devin, de cele mai multe ori, neputincioși în fața unei realități cu care nu se pot lupta. Sărăcia este principala cauză care desparte copiii de proprii părinți.

Potrivit unui raport realizat de Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Vaslui (CJRAE), în anul școlar 2013-2014, din cei 60.406 de elevi înscriși în învățământul preuniversitar, 1.103 (1,82%) au crescut departe de ambii părinți, iar 5.728 (9,48%) departe de unul din părinți. Față de anii trecuți, procentajul elevilor cu ambii părinți plecați peste hotare este în scădere, în 2007 fiind de 3,53% .

Distribuția elevilor cu ambii părinți plecați în străinătate pe cicluri de învățământ se prezintă astfel: 380 de copii din ciclul primar, urmați de cei din ciclul gimnazial – 376 copii, liceu – 262 de copii și preșcolari – 110 copii. Cei mai mulți copii cu unul din părinți plecat în străinătate sunt în ciclul gimnazial – 1.975, urmați de cei de la liceu – 1.698, ciclul primar – 1.606 și preșcolari – 472.

 Devierile de comportament, strigăte de ajutor

 Principalul efect al plecării părinților departe de copii este maturizarea înainte de termen a acestora din urmă.

„Există, totuși, soluții. Consecințele pot fi contracarate, în așa fel încât copilul rămas acasă să nu recurgă la gesturi extreme. Atenuarea sentimentelor pe care copilul le resimte frecvent sunt stimă de sine scăzută, vinovăție, angoasa de abandon, subapreciere. Pentru a depăși aceste stări, periodic merg la fiecare clasă și încerc să-i apropii pe elevi de mine pentru a le oferi un sprijin. Este important pentru acești copii să simtă că cineva îi ascultă și îi înțelege”, este de părere Roxana Giușcă.

Ea mai spune că, atunci când un copil recurge la gesturi extreme, acesta nu vrea decât puțină atenție. Atât timp cât elevul are puterea să spună ce are de gând să facă, el trage un semnal de alarmă, se simte singur și are nevoie de ajutor.

În plus, specialiștii menționează că foarte mulți copii ai căror părinți sunt plecați la muncă peste hotare, au un comportament deviant, încep să fumeze, să se drogheze, să fure, să renunțe la studii, să fugă de acasă, și toate astea pentru a-și aduce părinții înapoi. Astfel de copii ajung să nu mai respecte valorile obținute la școală, văzând că părinții lor, oameni cu studii universitare, ajung să își câștige existența peste hotare la munca de jos.

Potrivit specialiștilor plecarea părinților în străinătate poate avea impact și asupra sănătății copiilor. Ei se alimentează incorect, fiind chinuiți de boli de stomac, migrene fără leac sau pot ajunge la diabet. În plus, ei riscă să se îmbolnăvească de diferite maladii, adresându-se medicului doar în cazuri de urgență.

Review Overview

User Rating: 4.9 ( 1 votes)

Related Articles

Back to top button