Cele trei lovituri ale lui Ponta în economie
Ultimele trei mari lovituri ale actualului executiv împotriva economiei, care au ieșit recent la lumină, ne vor costa scump în viitor, chiar începând cu anul care urmează.
În primul rând, decizia de reducere a contribuțiilor de asigurări sociale este o măsură care va majora deficitul bugetului de pensii cu aproximativ 7 miliarde de lei, în perioadei 2015-2017. Astfel, deficitul sistemului de pensii publice aferent intervalului 2015-2017 se va situa înre 19 și 21,1 miliarde de lei, conform calculelor Consiliului Fiscal, cuprinse într-un raport publicat săptămâna trecută.
„În ceea ce privește impactul măsurii legislative la nivelul anului 2014, pierderea de venituri din contribuții de asigurări sociale este estimată la 1,11 mld. lei”, se mai arată în documentul elaborat de experții de la Consiliul Fiscal.
Cea mai mare povară va cădea tot pe umerii statului, deoarece statul este cel mai mare angajator din România, la momentul actual.
Scădere masivă a investițiilor
A doua lovitură dată economiei în acest an, dar care s-a conturat abia după primele opt luni ale anului, odată cu publicarea execuției bugetare pentru perioada ianuarie-august, este tăierea masivă operată de la sumele alocate pentru investiții. Astfel, cheltuielile de capital, care reprezintă o parte importantă a bugetului de investiții al guvernului, au scăzut cu 28,5%, în primele opt luni ale anului, față de aceeași perioadă diin 2013, ajungând la 6,99 miliarde lei. Astfel, cheltuielile de capital s-au redus de la 1,6% din PIB, în primele opt luni din 2013, până la 1,1% din PIB, în aceeași perioadă a anului în curs.
Tot la capitolul tăiere de la investiții amintim și scăderea cu 9,9% a sumelor alocate proiectelor cu finanțare nerambursabilă, reprezentând de fapt proiectele din fonduri europene. Sumele alocate la această categorie bugetară s-au redus de la 7,44 miliarde lei, în primele opt luni din 2013, până la 6,71 miliarde lei, în aceeași perioadă din acest an.
Tăiere și de la autostrăzi
A doua rectificare bugetară din acest an prevede o tăiere a cheltuielilor bugetare de 3,9 miliarde lei (aproximativ 900 de milioane de euro) din cheltuielile bugetului de stat prin care sunt cofinanțate proiecte care beneficiază de fonduri externe nerambursabile postaderare.
Peste un miliard de lei vor fi tăiați de la Secretariatul General al Guvernului, care gestionează, prin Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură și Investiții Străine, marile proiecte de infrastructură, în principal construcția de autostrăzi.
Guvernul taie masiv din fondurile alocate autostrăzilor în condițiile în care acesta este cel mai importantă cauză pentru care mulți investitori străini fug de România, iar turiștii străini evită țara noastră, menținând veniturile din turism la un nivel foarte redus comaprativ cu alte state.