Cultivarea andivelor, o afacere bănoasă
Andiva (cunoscută și ca cicoare de Bruxelles) este una dintre cele mai recente legume luate în cultură, dar cu o mare căutare pe piața din România și piața Europeană.
Alexandru CROITORU
Andiva este o plantă bienală, de la care se consumă frunzele înălbite, sub formă de salată și este o legumă deosebită, în sensul că apare pe piață în sezonul rece. Ca aspect, andiva are frunze mari, alungite, dispuse sub formă de rozetă. Tulpina florală apare în cel de-al doilea an, înaltă de până la un metru și jumătate, în vârful căreia se află o inflorescență de culoare albastru-deschis. Rădăcina andivei este pivotantă, îngroșată și cu un conținut mare de inulină, o substanță amăruie. De aceea, rădăcina poate fi uscată și măcinată și apoi folosită ca înlocuitor de cafea.
Un avantaj al acestei legume este și faptul că este rezistentă la temeraturi scăzute. Germinează la 10 grade Celsius, iar plantele pot apărea la două săptămâni după ce a fost cultivată. Cerința de apă a andivei este scăzută, ea nu trebuie udată des deoarece rădăcina poate putrezi. De aceea, solul potrivit pentru cultivarea andivei este unul ușor, nisipos. Plantele tinere trebuiesc protejate de temperaturi mai mici de 5 grade Celsius, iar planta are nevoie de multă lumină pentru a se dezvolta.
Tehnologia de cultivare a andivelor
Cultivarea andivelor se face în două etape. Prima etapă este cea a producerii rădăcinilor tuberizate. În cadrul acestei etape, fermierul trebuie să cultive planta în lunile mai-iunie, pe un teren plan sau în straturi înălțate. Prășitul este și el foarte important, mai ales în primele stadii de vegetație, când plantele au 3-4 frunze. Atunci, plantele trebuiesc rărite, lăsându-se o distanță de 10-15 cm între ele. Recoltarea are loc toamna, începând cu luna octombrie, cât permite timpul. Etapa a doua este legată de forțarea rădăcinilor, care se poate face în șanțuri încălzite, răsadnițe sau în alte adăposturi calde, la întuneric. În primele zile, temperatura se menține la 12 grade Celsius, după care se crește treptat, până la 18 grade, timp de 20 de zile. În acest caz, recoltarea se poate face după 3-4 săptămâni, când aceste au minim 10-12 cm lungime.
Profitabilitatea afacerii cultivării andivelor
Din păcate, deși cererea de andive este în creștere, producția internă este una mică, iar acest lucru favorizează pătrunderea pe piața autohtonă a andivelor din import, scumpe și nu foarte proaspete. Așadar, piața românească este deschisă producătorilor autohtoni care vor să cultive asemenea legumă la standard ridicat și care să le comercializeze și la prețuri decente.
Pentru cultivarea unui hectar, în primă fază, sunt necesare cheltuieli de aproximativ 2.000 de lei. Cu acești bani sunt acoperite cheltuielile cu lucrările de pregătire a terenului și achiziționarea de semințe. Pentru faza a doua, este necesar un spațiu de forțare de 350 de mp.