Apă scumpă, avarii dese, risipă mare
Mii de litri de apă potabilă au curs pe strada Ștefan cel Mare din municipiul Vaslui , după ce o conductă subterană s-a fisurat duminică seara. Cauza este vechimea țevii: 44 de ani. Cu toate acestea, pierderile vor fi achitate de cetățeni. Tot cetățenii vor plăti și pentru rispa de apă făcută de instituțiile publice din municipiul Vaslui care se întrec, lunar, în a consuma cât mai mult. La ce facturi la apă au plătit instituțiile vasluiene în conturile SC Aquavas SA, s-ar putea concluziona că bugetarii vasluieni fac duș și își spală hainele la serviciu. Angajații Consiliului Județean Vaslui și ai Inspectoratului Județean de Poliție au consumat apă cât ar ajunge unui număr de 220 de persoane timp de o lună. Din câte cunoaștem însă, în sediile acestor instituții nu există nici dușuri, nici mașini de spălat. Există doar câteva grupuri sanitare. De aceea este greu de înțeles cum au reușit salariații CJ Vaslui să arunce pe țeavă 1.077.000 de litri de apă sau cum a fost posibil ca salariații IPJ să consume 527.000 de litri într-o singură lună. Calculate la 3,46 de lei/mc de apă potabilă, sumele chetluite de cele două instituții sunt semnificative.
Bogdan RUSU
Din cauza sistemului foarte vechi, mai exact a găurilor din sistemul de distribuție, anual SC Aquavas SA pierde milioane de litri de apă. Aceasta este o realitate care de se întâmplă în municipiul Vaslui de câteva ori pe an, în aceleași locuri.
Utimul incident de acest tip a avut loc duminică seara, când o conductă principală de apă, situată sub stratul asfaltic de pe strada Victoriei a crăpat din cauza vechimii. Dintr-un foc, sistemul a pierdut sute de metri cubi de apă. După eveniment, pe anumite porțiuni de șosea, roțile autoturismelor aflate în trecere intrau aproape complet în apă.
Evenimentul nu este însă o premieră. Pe aceeași stradă, aceeași conductă de apă s-a mai fisurat de cel puțin trei ori în ultimii doi ani. Cu toate acestea, autoritățile care gestionează sistemul de alimentare cu apă nu pot face nimic pentru a soluționa definitiv problema pierderilor. Instalațiile sunt atât de vechi, mai exact de prin anul 1970, încât simpla cârpire a lor nu mai este eficientă. Căci dacă se cârpește o crăpătură, în scurt timp apare o alta.
Astfel că se pune problema înlocuirii complete a conductelor, fapt care se va întâmpla cel mai devreme în primăvara anului 2015, prin PIDU. Până atunci însă, toate pierderile de pe rețeaua de alimentare cu apă vor fi achitate din buzunarele contribuabililor.
Dincolo de aceste aspecte, mai există o consecință gravă a acestor „explozii” frecvente a conductelor de apă. Abia acoperită cu asfalt proaspăt, strada Victoriei a fost decopertată din nou pentru a se putea remedia defecțiunea la sistemul de alimentare cu apă potabilă.
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=gx31fO9sAMg&w=560&h=315]
Apa potabilă consumată fără rațiune
La nivel mondial, problema lipsei apei potabile a devenit un factor major de risc. Populații întregi suferă de pe urma acestui fenomen. Nu și la Vaslui, unde salariații din instituțiile vasluiene se întrec în a rispi această resursă, pentru care plătesc, desigur, contribuabilii.
În timp ce o familie de trei persoane care locuiește la bloc în municipiul Vaslui consumă în medie 12.000 de litri de apă lunar, salariații din unele instituții publice reușesc să utilizeze peste un milion de litri lunar. La nivelul unei familii de trei persoane, un consum de 12 metri cubi de apă înseamnă dușuri zilnice, utilizarea mașinii de spălat rufe, gătit și alte activități necesare traiului zilnic. Pentru o instituție publică însă, necesarul de apă potabilă se rezumă la funcționarea câtorva chiuvete și a câteva toalete, fapt care nu justifică un consum deosebit de mare. Vasluiul este însă tărâmul oricăror posibilități.
Curioși, am dorit să aflăm cam ce consum de apă potabilă au avut instituțiile publice din județul Vaslui într-o singură lună. Ne-am adresat SC Aquavas SA Vaslui și am ales ca perioadă de referință luna august 2014. Exact cea mai călduroasă lună din 2014. Surprinzător, am descoperit o serie de consumuri de vârf în instituții care nu dețin dușuri sau aparatură ce necesită consumuri mari de apă.
În mod surprinzător, salariații și publicul prezent în sediul Consiliului Județean Vaslui au consumat în august 2014, un volum de 1.077.000 de litri de apă (1077 mc), a patra parte din volumul total al ștrandului municipal (aproximativ 4.000 de mc).
Și Inspectoratul de Poliție al Județului Vaslui a achitat în august 2014 o factură pentru 527.000 de litri de apă potabilă (527 mc de apă), exact cât ar avea nevoie 131 de persoane (44 de familii de trei persoane) pentru a face duș zilnic timp de 30 de zile. Raportat la consumul mediu lunar al unei persoane care locuiește la bloc, de 4.000 de litri lunar, ceea ce s-a consumat în instituțiile județene reprezintă o adevărată risipă.
În august 2014, consumul de apă al salariaților CJ Vaslui este atât de mare, încât apa ar fi ajuns unui număr de 269 de persoane (89 de familii de trei persoane) pentru a face duș zilnic și pentru a-și spăla rufele timp de 30 de zile. Cu toate acestea, în CJ Vaslui nu există nici dușuri, nici mașini de spălat și nici piscină.
În același timp, la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vaslui s-au consumat 398.000 de litri de apă potabilă, angajații Primăriei Municipiului Vaslui au consumat 397.000 de litri, iar cei ai SC Goscom Vaslui SA doar 185.000 de litri.
Culmea, Goscom-ul are toate justificările pentru a consuma mult mai multă apă (îngrijirea spațiilor verzi și a câinilor comunitari, precum și pentru funcționarea fântânilor arteziene). Cu toate acestea, la Goscom, în august 2014, facturarea apei potabile consumate s-a făcut pe un volum extrem de mic, raportat la nevoile instituției. Asta dacă luăm în considerare faptul că Instituția Prefectului Județului Vaslui a consumat 60.000 de litri, jumătate din cât a consumat Goscomul, deși prefectura nu răspunde direct nici de câinii comunitari și nici de spațiile verzi sau fântânile arteziene.
Consumuri apropiate de cel al Prefecturii l-au avut Agenția pentru Protecția Mediului Vaslui (42.000 de litri de apă) și Inspectoratul Școlar Județean (40.000 de litri). O economie pronunțată la această resursă s-a făcut la Casa Județeană de Pensii (27.000 litri), Inspectoratul Teritorial de Muncă (23.000 de litri), Sala Sporturilor (20.000 de litri), Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (16.000 de litri) și Direcția Silvică (15.000 de litri).