Administratie

Mulți vor bani, dar pe degeaba

Deși primesc primesc ajutoare sociale în schimbul cărora ar trebui să muncească, unii vasluieni preferă să tragă chiulul. Venitulul minim garantat (VMG) este acordat, în baza Legii 416/2001, familiilor care au o situație financiară precară cu simpla condiție ca unul din membrii acestor familii să presteze un număr de ore de muncă în folosul comunității, stabilite de primarii din județ. Astfel, la nivelul județului Vaslui, numărul de familii care primesc VMG ar trebui să fie egal cu numărul de persoane care prestează servicii în folosul comunității. Situația este însă alta.

Potrivit datelor primite de la Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPS), în luna august 2014, în județul Vaslui au primit VMG un număr de 10.631 de familii, însă doar 8.778 de persoane au lucrat în sprijinul comunității. DE exemplu, în luna de referință, în comuna Băcești erau în plată la VMG un număr de 413 familii. Potrivit legii, fiecare familie din Băcești care a primit ajutor social urma să „desemneze” câte un membru/familie care să efectueze diferite munci la nivel local, cum ar fi cele de salubrizare a comunei. Au făcut-o însă doar 356. Un caz asemănător este al asistaților social din comuna Iana. Acolo, 312 familii au solicitat VMG, dar nu toate au trimis la muncă pe cineva, căci numărul de persoane care au lucrat pentru banii primiți a fost de 270. Un caz la fel de nefericit este în comuna Zorleni, unde numărul de familii care au primit VMG în august 2014 a fost de 190, dar numărul de persoane care au executat diverse servicii a fost de 118. În rest, în mediul rural, diferența dintre numărul de familii beneficiare și numărul de persoane care au muncit pentru bani este mică.

În mediul urban, cea mai mare diferență beneficiari/muncitori este la Huși, unde au fost înscrise la VMG 169 de familii, în timp ce numărul de persoane care au prestat pentru alocațiile primie a fost de 23. La Bârlad, în august 2014, erau menționate 390 de familii cu dosare pentru VMG, însă la muncă au ajuns doar 199 de persoane, iar în municipiul Vaslui au cerut VMG 132 de familii, în timp ce la spații verzi și îîn alte locuri au lucrat 83 de persoane. De aceea, AJPS Vaslui a înregistrat o scădere a plăților efectuate la capitolul VMG. Față de anul trecut, a crescut atât numărul de familii beneficiare a VMG cu 1.505, dar și numărul de persoane care au beneficiat de acest drept, cu 4.849. În același timp însă, a scăzut puternic cuantumul alocațiilor acordate prin legea VMG la nivel județean. În august 2013, AJPS a achitat 2.626.381 lei, în timp ce în august 2014 suma a fost de 2.158.855 lei, cu 467.526 lei mai mică. (Bogdan RUSU)

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Related Articles

Back to top button