Copiii și animalele de companie
Viața alături de un animăluț este mai bogată și mai plină de bucurii pentru copii și pentru adulți deopotrivă. Orice copil își dorește un partener de joacă și adesea părinții sunt asaltați cu cereri de aducere pe lume a unor frați sau surori. Dacă această dorință nu le este îndeplinită din motive obiective, copiii își îndreaptă atenția către un animal de companie despre care cred că este capabil să țină locul partenerului dorit.
Psihologii confirmă faptul că prezența unui animal de companie în viața unui copil poate avea un rol important în dezvoltarea emoțională și socială, antrenând o serie de comportamente pozitive, cum ar fi dezvoltarea abilităților empatice, stabilirea echilibrului emoțional, dezvoltarea comunicării și a limbajului prin joc, responsabilizarea și disciplinării programului copilului, dezvoltarea imaginației și a creativității.
„Un copil crescut în compania unui animal e mai sănătos, mai sociabil și mai încrezător în sine. În momentul luării deciziei de a achiziționa un animal de companie, dincolo de aspectele ce țin de igienă, părinții trebuie să aibă în vedere vârsta copilului, deoarece acesta trebuie să conștientizeze nevoia unui partener de joacă. Doar în acest caz animalul poate îndeplini acest rol. Foarte important este faptul că unii părinți fac greșeala de a încerca să substituie relația cu propriul copil prin intermediul animalului de companie, un lucru total greșit: prezența unui un animal în viața copilului nu va înlocui niciodată afecțiunea și atenția părinților”, a declarat psihologul Roxana Giușcă.
Alegerea unui animal de companie presupune atenție și grijă fiindcă pot fi puse în pericol atât sănătatea cât și siguranța copilului. Chiar și un animal blând poate răni. De aceea copiii trebuie învățați cum să îngrijească dar și să păstreze distanța atunci când animalul mănâncă, doarme sau își îngrijește puii. (Roxana CUCU)