National

Povestea incredibila a statului ridicat din nisip si aur. 85% din populatie o reprezinta muncitorii straini

Dubai reprezinta una dintre cele mai captivante „povesti” economice ale secolului 21. Stabileste recorduri peste recorduri, se dezvolta intr-un ritm nebun, iar opulenta este aici la ea acasa. Are o piata imobiliara uriasa ce ii face insa pe multi analisti sa isi puna problema unei bule ce va exploda curand. Preocupari au aparut recent si din cauza prabusirii bursei de la Dubai.

Totusi, aceasta mica economie a reusit sa se transforme intr-un punct fierbinte pe harta lumii, un urias centru de afaceri si cultural in Orientul Mijlociu, reusind sa atraga toata atentia la nivel global.

Turismul si piata imobiliara sunt cele care trag in primul rand in sus economia, iar proiectele de top par sa nu se mai termine niciodata.

14 lucruri incredibile despre Dubai

1. Una din patru macarale, la nivel mondial, se afla in Dubai. Piata imobiliara se dezvolta atat de mult aici incat e nevoie de 24% din macaralele lumii.

2. Pentru insulele artificiale Palm Islands s-a importat nisip cat pentru a umple mai mult de doua cladiri Empire State, mai exact 94 milioane metri cubi. Empire State Building are 37 milioane metri cubi.

3. Pentru Burj Al Arab s-a folosit aur cat sa acoperi 46.265 de tablouri Mona Lisa. Interiorul Burj Al Arab este decorat cu aproape 1.790 metri patrati de aur de 24 de carate. Suprafata unui tablou Mona Lisa este de 0,3869 metri patrati.

4. Pentru a impresiona turistii, politia din Dubai cheltuieste pentru o masina mai mult decat pretul total pentru a trimite un copil la colegiu. Ferrari FF ($500.000), Lamborghini Aventador ($397.000), Aston Martin One-77 ($1,79 milioane). Cea mai mare taxa platita la un colegiu din New York costa $247.908 pentru patru ani.

5.Strainii reprezinta 85% din populatie. Cei mai multi locuitori vin din India, Bangladesh, Pakistan pentru a lucra in constructii. Joburi se gasesc, insa organizatiile pentru drepturile omului reclama conditiile de munca inumane din Dubai.

6. In Dubai, roboti de $300 vor inlocui munca ilegala a copiilor in cursele de camile. Acestea reprezinta o adevarata industire, estimata la sute de milioane de dolari. Sportul acesta a dus in trecut la un boom al traficului de copii proveniti din comunitati sarace din Africa si Asia de Sud. Acestia sunt suficient de mici si ideali pentru a fi jockey. Acum, roboti de 300 -10.000 dolari sunt folositi pentru a combate aceasta problema.

7. Burj Khalifa este atat de inalt incat rezidentii de la etajele superioare trebuie sa astepte mai mult pentru a trece de Ramadan. Burj Khalifa are peste 800 m inaltime si 160 de etaje. Cei care locuiesc de la etajul 150 in sus pot vedea soarele mai mult timp decat ceilalti locuitori ai orasului.

8. Daca Burj Khalifa ar fi in Freiburg, Germania l-ai vedea din Strasbourg, Franta. Poti sa zaresti turnul de la 95 de km departare. Distanta dintre Freiburg si Strasbourg este de 86,4 km.

9. Dubai construieste primul oras controlat climatic, in care setezi ce temperatura vrei. Este de 2,25 ori mai mare decat Monaco.

10. In 2013, in Dubai au fost mai multi turisti decat toata populatia din Shenzhen: 11.000.000 de oameni s-au cazat in hotelurile de aici. Shenzhen (China) este al 12-lea cel mai populat oras de pe pamant: 10.357.000 locuitori.

11. 39% din Burj al Arab nu poate fi locuit din cauza arhitecturii gandite nu tocmai fericit. E considerat hotel de 7 stele si al patrulea cel mai inalt din lume. Apartamentul Royal Suite costa $20.000 pe noapte. Cat 10 MacBook Pro de 15-inch.

12. Dubai produce petrol suficient sa umpli 4,5 piscine olimpice in fiecare zi: pana la 70.000 de barili/zi. Nesemnificativ tinand cont ca in 1991 producea 400.000 barili/zi.

13. Averea primilor patru miliardari din Dubai este cat PIB-ul Honduras: 18,8 miliarde dolari. Abdul Aziz Al Ghurair, Majid Al Futtaim, Khalaf Al Habtoor si Abdulla Al Futtaim au impreuna potrivit Forbes$ 18,7 miliarde.

14. Dubai construieste Dubailand, propriul parc de distractii. Va costa 64,3 miliarde de dolari.

Sursa: incont.ro

Related Articles

Back to top button