Invatamant

Din director incompetent, specialist în calitatea educației

Consilierii județeni au votat-o pe Maria Ciocan, fost director al Școlii Speciale Negrești, în funcția de reprezentant al Consiliului Județean Vaslui în comisia pentru evaluarea și asigurarea calității la Centrul Școlar de Educație Incluzivă din orașul Negrești. Nimic nu ar fi fost anormal, dacă Maria Ciocan nu ar fi fost cercetată penal pentru abuz în serviciu în timpul mandatului de manager. Ciocan a scăpat de închisoare ca prin urechile acului, dar a primit o amendă administrativă de 1.000 de lei. Mai mult, la evaluarea activității sale de director, Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) i-a acordat calificativul „nesatisfăcător” și a trimis-o la catedră.

Bogdan RUSU

În luna octombrie 2007, în presa locală au apărut o serie de articole în care Veronica Șerban, cadru didactic la Școala Specială Negrești a acuzat-o pe Maria Ciocan (la acea dată director a Școlii Speciale) că și-a însușit în mod ilegal suma de 6.000 de lei, reprezentând chiria plătită de o echipă de constructori ce au fost cazați în internatul unității de învățământ pe perioada vacanței.

Surprinzător, Registrul de încasări al școlii a fost, la acea dată, ușurat de o serie de file, însă acestea au fost descoperite de elevi într-un coș de gunoi. Mai mult, Veronica Șerban a depus în 2007 o plângere penală contra unui abuz în serviciu comis de șefa ei, privind plata unor ore suplimentare aferente perioadei 21-30 mai 2007. Potrivit sesizărilor, în perioada menționată, Maria Ciocan ar fi executat 60 de ore suplimentare, în condițiile în care ca director, nu avea dreptul să presteze mai mult de șase ore suplimentare într-o săptămână. Din cauza conflictului din ce în ce mai presant avut cu directoarea Ciocan, Veronica Șerban și alte cadre didactice au fost nevoite să intre în greva foamei, pentru a putea fi auzite de instituțiile cu responsabilitate în „afacere”.

Ulterior, ISJ Vaslui, Sindicatul „Didactica” la care erau afiliate cadrele didactice, Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) au început să investigheze mai atent cele reclamate. După ce a analizat reclamațiile primite, departamentul de management din cadrul ISJ i-a acordat Mariei Ciocan calificativul „NS” și a destituit-o din funcția de manager, iar polițiștii au finalizat dosarul privind abuzul în serviciu și l-au trimis Parchetului. Procurorii au studiat dosarul și au emis o ordonanță de neîncepere a urmăririi penale, dar au amendat-o pe Maria Ciocan cu 1.000 de lei pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice. Fosta directoare a contestat decizia procurorilor în instanță, dar nu a avut câștig de cauză și a fost obligată la plata altor 40 de lei, reprezentând cheltuieli de judecată.

Cu toate acestea, în România se poate orice. Astfel că un manager incompetent, destituit legal din funcție, care a mai primit și amendă administrativă poate ajunge orice, inclusiv reprezentant al celei mai puternice instituții din județ. Potrivit articolului 12 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.75/2005 (privind asigurarea calității educației), Maria Ciocan, ca membră a comisiei, trebuie să participe la evaluarea internă privind calitatea educației în Centru Școlar de Educație Incuzivă și să elaboreze propuneri de îmbunătățire a calității educației. Acestea sunt atribuții pe care le au, neoficial și directorii unităților de învățământ, însă nu acei manageri destituiți din funcție pentru incompetență. De aceea, Ciocan nu se prea integrează în „peisajul” comisiei.

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Related Articles

Back to top button