Omul de afaceri Gheorghe Ceteraș, reținut în dosarul privind retrocedarea a 5.000 hectare de pădure
Omul de afaceri buzoian Gheorghe Ceteraș, acuzat de cumpărare de influență și dare de mită într-un dosar privind retrocedarea a 5.000 de hectare de pădure, a fost reținut, miercuri seară, de către procurorii DNA, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Avocatul lui Gheorghe Ceteraș, Cătălin Dancu, a declarat, miercuri seară, că în urma audierilor de la DNA Ploiești clientul său a fost reținut. Dancu a susținut nevinovăția lui Gheorghe Ceteraș, afirmând că nu există probe care să indice faptul că acesta ar fi dat mită peste două milioane de euro, așa cum susțin procurorii, și că clientul său a intrat în mod legal în posesia celor peste 5.000 de hectare de pădure.
„Avem toate documentele ce atestă legalitatea procedurilor de retrocedare. Nu sunt plăți cash față de nimeni, toate plățile în cadrul tranzacțiilor au fost făcute prin bănci. Nu cred în ce se spune aici vis-a vis de modul în care s-a dat hotărârea judecătorească (n.r – de retrocedare) (…). Am cerut în mod clar să ni se arate probe în legătură cu milioanele de care se vorbește cu atâta nonșalanță”, a afirmat Cătălin Dancu.
Acesta a spus că nu știe cine este denunțătorul din acest dosar și că clientul său nu a dat niciun ban pentru a primi cele 5.000 de hectare de pădure.
Întrebat câți bani a plătit Ceteraș pentru drepturile litigioase asupra celor 5.000 de hectare de pădure, avocatul Dancu a răspuns că suma plătită a fost de 4,8 milioane de euro și că există documente care atestă legalitatea acestei tranzacții.
Apărătorul lui Ceteraș a precizat că a depus o plângere împotriva ordonanței de reținere a clientului său, plângere despre care a spus că a fost înaintată prim-procurorului DNA Ploiești.
Surse apropiate anchetei spun că urmează să fie reținute alte trei persoane cercetate în acest dosar, între care fostul prefect de Buzău Paul Beganu, singurul care a părăsit sediul DNA Ploiești fiind judecătorul Neculae Toader.
Fostul prefect de Buzău Paul Beganu, omul de afaceri Gheorghe Ceteraș, un judecător, un avocat și un angajat al Romsilva au fost puși sub urmărire penală de procurorii DNA într-un dosar privind retrocedarea a peste 5.000 de hectare de pădure, prejudiciul depășind 21 de milioane de euro.
Procurorii DNA i-au pus sub urmărire pe Paul Beganu, prefect al județului Buzău în perioada 2009 – 2012, în prezent comisar al Gărzii de Mediu Buzău, pe omul de afaceri Gheorghe Ceteraș, pe judecătorul Neculae Toader, membru în Colegiul de conducere al Judecătoriei Pătârlagele, din Buzău, pe avocatul Mihail Cosmin Vasile și pe un angajat al Romsilva, Ion Irimia.
Potrivit procurorilor, procesul de reconstituire a dreptului de proprietate asupra unei suprafețe de 5.134 hectare de teren forestier (situate pe raza comunei Gura Teghii, județul Buzău) în favoarea SC Forestiera Ardeleana SRL a fost nelegal, cauzând un prejudiciu de 89.787.721 de lei (echivalentul a 21,7 milioane euro) în dauna statului.
Concret, Gheorghe Ceteraș, cumpărătorul unor drepturi litigioase de la un moștenitor al unei presupuse persoane îndrituite la retrocedare, în cursul anului 2010, împreună cu moștenitorul și avocatul Mihail Cosmin Vasile s-au înțeles să obțină, în condiții de nelegalitate, reconstituirea dreptului de proprietate asupra unei suprafețe de 5.134,29 hectare de teren forestier care aparținuse Societății Anonime Ardeleana pentru Industrie Forestieră, în numele nou înființatei SC Forestiera Ardeleana SRL administrată de moștenitor, societate care avea ca obiect principal de activitate silvicultura, exploatarea forestieră și servicii anexe, scopul declarat fiind „redobândirea patrimoniului Societății Anonimă Ardeleana pentru Industrie Forestieră”.
În acest scop, Ceteraș i-a remis suma de 1.000.000 euro, în două tranșe, lui Ion Irimia, angajat în cadrul Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva, care avea influență asupra lui Beganu, și altor funcționari din cadrul regiei, pentru a-i determina să îndeplinească și să urgenteze îndeplinirea unor acte ce intră în îndatoririle lor de serviciu sau să îndeplinească un act contrar acestor îndatoriri, toate referitoare la reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenului de 5.132,29 ha revendicat de SC Forestiera Ardeleana SRL, punerea în posesie și eliberarea titlului de proprietate.
În același scop, Ceteraș i-a remis suma de 1.000.000 de euro prefectului județului Buzău Paul Beganu. În schimb, Beganu, în perioada ianuarie 2011, a falsificat o adresă și a determinat o persoană să falsifice o altă adresă, astfel încât Ceteraș să fie repus în termenul legal de a contesta hotărârile emise de comisiile locale în anul 2006, invocând faptul că moștenitorii nu au primit răspuns la contestațiile formulate. Aceasta, în condițiile în care, în perioada 2006 – 2011, procesul de revendicare a terenurilor în cauză nu a mai suferit alte modificări, rămânând la nivelul respingerii solicitărilor.
Ca urmare, în anul 2011, Ceteraș a depus plângere la Judecătoria Pătârlagele. El i-a remis apoi suma de 250.000 euro judecătorului Neculae Toader, din cadrul Judecătoriei Pătârlagele, pentru a pronunța o soluție favorabilă acestuia. În schimb, magistratul a dispus reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafața de 5132,29 ha pădure (din care suprafața de 2.830,65 ha se afla la momentul pronunțării hotărârii judecătorești în proprietatea statului), în favoarea lui Gheorghe Ceteraș, cumpărător al drepturilor litigioase de la SC Forestiera Ardeleana SRL. Aceasta, în condițiile în care această societate nu deținea în mod legal calitatea de titular al dreptului de reconstituire a dreptului de proprietate și nici nu s-a făcut dovada că societatea este continuatoarea sau succesoarea în drepturi a Societății Anonime Ardeleana pentru Industrie Forestieră.
Judecătorul a dispus reconstituirea dreptului de proprietate pentru întreaga suprafață avută în proprietate de Societatea Anonimă Ardeleana pentru Industrie Forestieră, chiar dacă nu toți acționarii Societății Anonime au înțeles să se constituie în așa zisa noua formă asociativă, cauzând statului, în această modalitate, un prejudiciu în sumă de 89.787.721 de lei (echivalentul a 21,7 milioane euro).
Deși sentința judecătorească putea fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, obligație în sarcina reprezentanților celor două comisii (comisia locală Gura Teghii și a comisia județeană de aplicare a legilor fondului funciar), actul procedural nu a fost formulat, sens în care a devenit irevocabilă prin nerecurare. De asemenea, deși Direcția Silvică Buzău a solicitat prin adresa nr. 855/13.04.2011 Instituției Prefectului Județului Buzău, Comisiei Județene Buzău și Comisei Locale Gura Teghii promovarea unui recurs, motivat de nelegalitatea soluției date prin sentința civilă nr. 706/12.04.2011, acesta nu a fost formulat, mai notează procurorii.
Judecătorul Neculae Toader a plecat de la sediul DNA Ploiești, unde a fost audiat de către procurori câteva ore, el părăsind zona împreună cu avocata sa fără ca vreunul dintre ei să facă declarații în legătură cu acest caz.
Potrivit procurorilor DNA, omul de afaceri Gheorghe Ceteraș este acuzat de constituire a unui grup infracțional organizat, cumpărare de influență și trei infracțiuni de dare de mită, fostul prefect de Buzău Paul Beganu este acuzat de luare de mită, abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, fals intelectual, instigare la săvârșirea infracțiunii de fals intelectual și instigare la dare de mită, judecătorul Toader Neculae, de la Judecătoria Pătârlagele,este acuzat de luare de mită și abuz în serviciu, avocatul Mihal Cosmin Vasile este acuzat de constituire a unui grup infracțional organizat și complicitate la dare de mită, iar Ion Irimia, angajat al Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva este acuzat de trafic de influență.
Sursa: mediafax.ro