Bani pentru asistenții maternali
Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului (DGASPC) Vaslui are nevoie în acest an de 123 de milioane de lei. Alocația de hrană pentru copii a crescut la 16 lei/persoană. Ca noutate, asistenții maternali vor primi lunar, pe lângă salariu și o indemnizație de 600 de lei cu care vor cumpăra copiilor hrană și îmbrăcăminte, bani care vin de la bugetul de stat prin Direcția de Plăți Sociale și nu prin DGASPC
Mihaela NICULESCU
Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului (DGASPC) Vaslui, cel mai mare angajator din județ (2.380 de salariați, inclusiv asistenții maternali), ar avea nevoie în acest an de 123 milioane de lei pentru a putea funcționa în parametri normali. Conducerea instituției va afla, însă, cât va primi abia luna viitoare, când va avea loc ședința Consiliului Județean în care va fi dezbătut bugetul.
Cea mai mare parte a bugetului Direcției provine de la bugetul de stat – aproximativ 90%. 53 milioane de lei înseamnă, anul acesta, doar cheltuielile cu indemnizațiile și prestările de servicii către persoanele cu handicap. Per total, Consiliul Județean contribuie cu 10% din cheltuieli, ceva mai mult alocând persoanelor cu handicap din centrele specializate din județ. În cazul lor, plata serviciilor vine doar de la bugetul județului.
„Sperăm ca, în cele din urmă, bugetul DGASPC Vaslui să fie aprobat dacă nu în totalitate, măcar aproape de ceea ce am calculat noi împreună cu specialiștii Direcției. Județul este o zonă cu probleme sociale mari și este adevărat că și suma destinată asistenței sociale este pe măsură”, ne-a declarat Ionel Ștefănică Armeanu, directorul DGASPC Vaslui.
El a mai spus că ceea ce a primit de la bugetul național a fost direcționat către asigurarea salariilor și ce mai mare parte a cheltuielilor materiale care țin de hrană, îmbrăcăminte, dar și pentru utilități, a cărora valoare nu este deloc de neglijat.
În acest an, alocația de hrană pentru copii a crescut la 16 lei/persoană. Ca noutate, asistenții maternali vor primi lunar, pe lângă salariu și o indemnizație de 600 de lei cu care vor cumpăra copiilor hrană și îmbrăcăminte, bani care vin de la bugetul de stat prin Direcția de Plăți Sociale și nu prin DGASPC. Nu s-a primit nimic oficial în legătură cu decontarea medicamentelor și a altor servicii medicale de care au nevoie beneficiarii Direcției, dar lucrurile vor fi reglementate. DGASPC datorează asistenților maternali banii pentru hrană și îmbrăcăminte pe trei luni. Directorul DGASPC spune că angajații vor primi acești bani în prima parte a acestui an, poate chiar în primul trimestru.
Ionel Ștefănică Armeanu a ținut să menționeze și importanța comunității în ajutorarea persoanelor care au nevoie de asistență socială.
„Am avut o colaborare fructuoasă cu domnul Adrian Porumboiu, care a sponsorizat timp de cinci ani cu câte 250.000 de lei anual căminul de bătrâni de la Huși. Îi mulțumesc pe această cale pentru gestul făcut”, a mai spus directorul DGASPC Vaslui.