Home » Invatamant » Bani pentru fanfară da, pentru biblioteci ba

Bani pentru fanfară da, pentru biblioteci ba

Mai multe biblioteci comunale din județ au fost închise în ultimii ani. Fie bibliotecarii au ieșit la pensie și posturile n-au mai fost scoase la concurs, fie au apărut alte probleme, iar consiliile locale au hotărât să pună lacătele pe singura instituție culturală rurală. Decizia a aparținut oamenilor din fruntea primăriilor, care, atunci când a venit vorba de reducerea cheltuielilor, toți s-au orientat spre bugetul alocat culturii.

 Roxana NĂSTASĂ

 Cu toate că multe dintre bibliotecile închise au colecții de cărți impresionante, oamenii nu pot avea acces la ele, întrucât nu mai funcționează. În unele părți, biblioteca „se renovează” de vreo patru ani jumătate, în altele „nu a mai dat voie de la guvern să angajeze”, iar în altele de ani buni, de când a ieșit la pensie fostul bibliotecar, posturile n-au mai fost scoase la concurs. Astfel, deși spațiu este, colecție bogată de volume este, bibliotecile nu pot primi decât vizita poate doar a rozătoarelor, în prezent.

Motivul pentru care bibliotecile sunt închise este simplu: banii sunt puțini, iar ultimul lucru în care primăria investește este cultura. Primarii, cei care ar trebui să dea bani din buget și pentru acest capitol, ridică din umeri motivând că prioritățile comunelor sunt cu totul altele. Deși legislatia spune clar că nici acest capitol nu trebuie neglijat, se pare că nimeni nu ține cont de fondul de carte. Puținii bani pe care edilii îi prevăd la capitorul cultură, culte, religie sunt legați de sărbătorile satelor și zilele comunelor, când actul cultural se rezumă la zgomotul alămurilor diforme și, de multe ori, la interpreți de play-back ori de mâna a doua.

Conducerea Bibliotecii județene „Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui face demersuri pentru angajarea de bibliotecari în toate localitățile rurale ale județului. Directorul instituției, Gelu Voicu Bichineț, a declarat că va face tot posibilul ca primarii să stabilească în organigramă posturi de bibliotecari, acolo unde acestea nu există.

„Este necesar ca toți primarii să ocupe posturile de bibliotecari . Este vorba de opt primari care ar trebui să prindă în organigramă postul de bibliotecar și să deschidă biblioteci publice. De asemenea, ne-am propus să-i determinăm pe edili să prindă în bugetele locale sume pentru achiziția de carte. Nu este normal să aloci buget pentru organizarea unor sărbători ale satelor, dar să nu te îngrijești de achiziția de cărți pentru biblioteci”, a declarat Gelu Voicu Bichineț.

Mai multe biblioteci comunale din județ au fost închise în ultimii ani. Fie bibliotecarii au ieșit la pensie și posturile n-au mai fost scoase la concurs, fie au apărut alte probleme, iar consiliile locale au hotărât să pună lacătele pe singura instituție culturală rurală. Decizia a aparținut oamenilor din fruntea primăriilor, care, atunci când a venit vorba de reducerea cheltuielilor, toți s-au orientat spre bugetul alocat culturii.  Roxana NĂSTASĂ  Cu toate că multe dintre bibliotecile închise au colecții de cărți impresionante, oamenii nu pot avea acces la ele, întrucât nu mai funcționează. În unele părți, biblioteca „se renovează” de vreo…

Review Overview

User Rating: 4.5 ( 1 votes)

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: