„Istoria Bârladului”, cea mai completă monografie a urbei, apărută în trei volume, a fost lansată sâmbătă, 31 ianuarie, în sala de conferințe a Primăriei Bârlad. Autoarea lucrării de peste 3.000 de pagini este profesoara Oltea Rășcanu-Gramaticu, președinta Societății de Științe Istorice Bârlad. Istoricii prezenți la lansarea acestei lucrări de marcă au apreciat-o, considerând-o una monumentală.
Sala de conferințe s-a dovedit neîncăpătoare. Oameni de cultură, oficialități locale, printre care și primarul municipiului, profesori și bârlădeni cu dragoste de locurile natale, dar și profesori universitari din Iași, au onorat cu prezența lansarea lucrării „Istoria Bârladului”.
„Este o lucrare importantă pentru lumea românească, pentru că este vorba despre un oraș cu o vechime onorabilă și cu o evoluție interesantă de-a lungul secolelor. Există și alte monografii, dar aceasta este o creație monumentală, scrisă de profesoara Oltea Rășcanu-Gramaticu, cu mult devotament față de istoria locală și de cea națională, în ansamblul ei”, a declarat academicianul Alexandru Zub, unul dintre invitații de onoare, prezent alături de prof. univ. dr. Ion Agrigoroaie, prof. univ. dr. Nicolae Crețu, tot din din Iași și prof. dr Laurențiu Chiriac de la Muzeul Județean Vaslui.
„Istoria Bârladului” este o nouă ediție de autor în care se prezintă continuitatea așezării din această zonă a Moldovei meridionale, din cele mai îndepărtate timpuri. În primul volum, autoarea abordează subiecte ca geneza orașului și controversele legate de acest moment, aspecte economice, socio-politice și culturale, evoluția Bârladului în epoca modernă, în epoca contemporană, Bârladul în perioada regimului totalitar și perioada post-decembristă.
Oltea Rășcanu – Gramaticu a acordat o atenție deosebită personalității lui Alexandru Ioan Cuza.
„Domnitorul Unirii de la 1859 este, incontestabil, fiu al Bârladului, născut aici, așa cum demonstrează în mod indubitabil documentul publicat de academicianul Constantin C. Giurescu în ediția a II-a a monografiei «Viața și opera lui Cuza Vodă» din 1970, diploma de bacalaureat editată la Paris în 1835, actul de deces eliberat la 15 mai 1873 în orașul german Heidelberg, prezentările din calendarul de la Gotha, inscripția de pe crucea de la Ruginoasa”, a declarat prof. Oltea Rășcanu – Gramaticu.
Volumul al II-lea face referiri la cele trei instituții fundamentale ale statului – armata, biserica, cultura – cu accent deosebit asupra unităților militare bârlădene la Războiul de Independență, Primul și Al Doilea Război Mondial.
Al treilea volum prezintă activitatea culturală a Bârladului contemporan, învățământul, presa, instituțiile culturale și manifestările artistice, un loc special ocupând „Dicționarul personalităților bârlădene”.
„Materialul a fost adunat pe parcursul a 10 ani, iar tehnoredactarea a durat un an și jumătate. Este a XX-a lucrare pe care am realizat-o, dar prima care apare în trei volume. Mă bucur că prefața a fost realizată de academicianul Dinu C. Giurescu și că am avut o colaborare bună cu instituțiile bârlădene”, a mai spus autoarea „Istoriei Bârladului”.
Această apariție editorială a beneficiat și de sprijinul financiar al municipalității bârlădene. (Mihaela NICULESCU)