Home » National » Rudel Obreja, REȚINUT de procurorii DNA: "Este o înscenare, un dosar fabricat, au pus un moldovean să spună că mi-ar fi dat bani"

Rudel Obreja, REȚINUT de procurorii DNA: "Este o înscenare, un dosar fabricat, au pus un moldovean să spună că mi-ar fi dat bani"

Fostul președinte al Federației Române de Box Rudel Obreja a fost reținut, luni, de procurorii DNA, în dosarul „Gala Bute”, pentru spălare de bani, evaziune fiscală și complicitate la abuz în serviciu.

Avocatul lui Rudel Obreja, Cătălin Dancu, a declarat, la ieșirea din sediul DNA, că clientul său a fost reținut pentru 24 de ore, urmând să fie prezentat marți la instanța supremă cu propunere de arestare preventivă.

Dancu a precizat că Obreja a dat o declarație amplă în fața anchetatorilor în care a respins acuzațiile ce i-au fost aduse, și anume cele de spălare de bani, evaziune fiscală și complicitate la abuz în serviciu.

Avocatul a mai spus că, din punctul său de vedere, faptele lui Obreja nu au nicio legătură cu Elena Udrea sau senatorul Ion Ariton și că este posibil ca și fostul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, să fie chemat la audieri.

Fostul președinte al Federației Române de Box Rudel Obreja a declarat la ieșirea din sediul DNA că dosarul este unul fabricat și o înscenare și că anchetatorii ar fi pus „un moldovean” să spună că i-ar fi dat bani.

„Este o înscenare. Acesta este un dosar fabricat. Au găsit și ei un moldovean pe care l-au pus să zică că mi-a dat bani”, a strigat Rudel Obreja, în timp ce era dus cu cătușe la mâini din sediul DNA în mașina cu care urma să fie transportat la arest.

Întrebat de jurnaliști ce sumă se presupune că ar fi primit, Obreja a spus doar „Știu ei” și a urcat în mașină.

Procurorii DNA au făcut luni 18 percheziții în București și județele Ilfov, Prahova, Hunedoara și Gorj, la sediile mai multor firme și la persoane suspectate de fapte de corupție, în dosarul „Gala Bute”. Nouă persoane au fost duse la audieri la sediul central al DNA, printre care primarul din Lupeni – Hunedoara, Cornel Resmeriță, la Ștefan Lungu, fostul consilier al Elenei Udrea în perioada în care aceasta a fost ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, la Gheorghe Nastasia, fost secretarul general al MDRT, și la omul de afaceri Adrian Gărdean, care controlează SC Termogaz Company SA.

DNA a cerut aviz de la Parlament pentru urmărirea penală a deputatului Elena Udrea și senatorului Ion Ariton, fost ministru al Economiei, în dosarul „Gala Bute”, în care sunt suspectați de fapte de corupție.

„Faptele au legătură cu atribuirea și folosirea, presupus ilegale, a fondurilor din patrimoniul Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului în perioada 2010 – 2012”, potrivit DNA.

Potrivit procurorilor, Elena Udrea a luat decizia organizării Galei Bute, în urma unor discuții cu Rudel Obreja și le-a cerut subordonaților săi de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului să găsească soluții de încheiere a contractului privind finanțarea evenimentului, urmărind obținerea unor beneficii electorale, prin asocierea imaginii sale cu cea a lui Lucian Bute.

Fostul ministru al Economiei Ion Ariton este suspectat că a determinat reprezentanții a zece companii de stat, printre care Hidroelectrica, Nuclearelectrica și Romgaz, să sponsorizeze ilegal, cu suma totală de peste 1,7 milioane de lei, organizarea Galei Bute de către firma lui Rudel Oreja.

Primarul orașului hunedorean Lupeni, Cornel Resmeriță (PSD), a fost ridicat, luni la prânz, de către anchetatori, pentru a fi dus la audieri la sediul DNA, după ce la locuința sa au avut loc percheziții. Anchetatorii au ridicat din locuința primarului o serie de documente.

Surse judiciare afirmă că la Lupeni au fost făcute percheziții și la casa șefului Biroului de Achiziții Publice din cadrul Primăriei, Cristian Condoiu, care ar fi sprijinit atribuirea unui contract către firma Termogaz din Hațeg, contract care, potrivit primelor informații, se referă la asigurarea energiei electrice în stațiunea montană Straja și care datează din decembrie 2011.

Termogaz Company din Hațeg este societatea care a câștigat proiectul de modernizarea a stațiunii Straja, printre acționarii acesteia fiind Miron Gărdean, fratele lui Adrian Gărdean, cu 44 %, și Miron Lupulescu, cu 1%. Sursele menționate mai spun că Miron Lupulescu este, de altfel, cel care a semnat o notă de fundamentare prezentată la Primăria Lupeni în baza căreia se arăta necesitatea achiziționării de lucrări suplimentare pentru alimentarea cu energie electrică a stațiunii.

În dosarul „Gala Bute”, prin rechizitoriului din 6 noiembrie 2013, procurorul de caz a dispus trimiterea în judecată a fostului președinte al Federației Române de Box Rudel Obreja, pentru fapte corupție, precum și scoaterea de sub urmărire penală sau neînceperea urmăririi penale, după caz, față de reprezentanții Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului, Ministerului Economiei, companiilor naționale și ai Federației Române de Box implicați în săvârșirea faptelor din acest dosar.

În decembrie 2013, procurorul șef adjunct al Secției de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție din DNA a infirmat acest rechizitoriu, considerând că este nelegal în privința soluției de neurmărire dispuse cu privire la funcționarii implicați, dar și a calificării faptelor reținute în sarcina lui Obreja.

Sursa: mediafax.ro

Fostul președinte al Federației Române de Box Rudel Obreja a fost reținut, luni, de procurorii DNA, în dosarul "Gala Bute", pentru spălare de bani, evaziune fiscală și complicitate la abuz în serviciu. Avocatul lui Rudel Obreja, Cătălin Dancu, a declarat, la ieșirea din sediul DNA, că clientul său a fost reținut pentru 24 de ore, urmând să fie prezentat marți la instanța supremă cu propunere de arestare preventivă. Dancu a precizat că Obreja a dat o declarație amplă în fața anchetatorilor în care a respins acuzațiile ce i-au fost aduse, și anume cele de spălare de bani, evaziune fiscală și…

Review Overview

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: