Home » Business » Investitorii, din ce in ce mai increzatori in economia Romaniei. Finantele au imprumutat 600 de milioane de lei, la un cost minim record

Investitorii, din ce in ce mai increzatori in economia Romaniei. Finantele au imprumutat 600 de milioane de lei, la un cost minim record

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a atras joi 600 de milioane de lei prin redeschiderea unei emisiuni de obligatiuni cu scadenta la cinci ani, la un cost minim record pentru titluri cu maturitate similara.

Trezoreria a primit oferte de 1,7 miliarde de lei, dar a vandut obligatiuni de numai 600 de milioane de lei, conform prospectului de imprumut pentru luna februarie.
Randamentul mediu pe an a coborat la 1,99%, de la 2,19% la mijlocul lunii ianuarie, cand statul a redeschis aceeasi emisiune de obligatiuni.
Ministerul Finantelor a lansat aceasta emisiune in februarie 2014, iar maturitatea reziduala se situeaza la 4 ani si 4 luni.
Statul va redeschide vineri emisiunea de obligatiuni printr-o licitatie suplimentara in cadrul careia vor fi acceptate numai oferte necompetitive, la randamentul rezultat la licitatia de joi. Suma vizata prin licitatia suplimentara este de 90 de milioane de lei.
MFP vrea sa imprumute in februarie prin vanzarea de titluri de stat 5 miliarde de lei, cea mai mare valoare a emisiunilor brute incepand din februarie 2011 si in urcare de la 3,6 miliarde de lei in prima luna a acestui an.
In cadrul licitatiilor de referinta, statul vrea sa obtina 4,5 miliarde de lei, iar prin sesiunile suplimentare, in cadrul carora vinde titluri in conditiile stabilite in cadrul licitatiilor de referinta, intentioneaza sa atraga 480 de milioane de lei.
Astfel, in februarie, Ministerul Finantelor vrea sa vanda certificate de trezorerie in valoare de 1,3 miliarde de lei si cu maturitati de 3 si 12 luni, in timp ce restul sumei pana la 4,98 miliarde de lei ar urma sa fie obtinuta prin redeschiderea unor emisiuni de obligatiuni cu maturitatea de 3, 5, 7, 10 si 15 ani.
Ministerul Finantelor a anuntat ca vrea sa atraga in 2015 pana la 40 de miliarde de lei prin vanzarea de certificate de trezorerie si obligatiuni pe piata interna, la care ar urma sa se adauge maxim 3 de miliarde de euro de pe pietele externe si fonduri atrase de la institutiile financiare internationale.
Anul trecut, Finantele au imprumutat din piata interna 40,56 miliarde lei si 928,7 milioane euro prin vanzare de titluri de stat. La aceste imprumuturi se adauga sume atrase de pe pietele internationale, respectiv 2 miliarde dolari si 2,75 miliarde euro, prin patru emisiuni de obligatiuni cu maturitati de 10 si 30 de ani.
Sursa: incont.ro
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a atras joi 600 de milioane de lei prin redeschiderea unei emisiuni de obligatiuni cu scadenta la cinci ani, la un cost minim record pentru titluri cu maturitate similara. Trezoreria a primit oferte de 1,7 miliarde de lei, dar a vandut obligatiuni de numai 600 de milioane de lei, conform prospectului de imprumut pentru luna februarie. Randamentul mediu pe an a coborat la 1,99%, de la 2,19% la mijlocul lunii ianuarie, cand statul a redeschis aceeasi emisiune de obligatiuni. Ministerul Finantelor a lansat aceasta emisiune in februarie 2014, iar maturitatea reziduala se situeaza la 4 ani…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: