Home » Business » Vâlcov: Cumpărătorii vor putea reclama magazinele care nu emit bonuri fiscale la un Telverde

Vâlcov: Cumpărătorii vor putea reclama magazinele care nu emit bonuri fiscale la un Telverde

Cumpărătorii pot reclama comercianții care nu emit bon fiscal la un număr de telefon pus la dispoziție de Fisc, care va fi afișat obligatoriu în magazine de la 1 martie, ANAF urmând să verifice activitatea firmelor care au emis bonurile câștigătoare la loteria fiscală.

Magazinele vor avea obligația, de la 1 martie, să dețină la vedere un afiș informativ cu un număr de telefon la care cumpărătorii pot reclama neemiterea unui bon fiscal pentru produsul achziiționat. Apelul la numărul de telefon pus la dispoziție de ANAF este gratuit.

“Autoritățile vor pune la dispoziție un Telverde la care veți suna. La acel Telverde va răspunde o persoană sau un reprezentant care vă va direcționa mai departe. O echipă a ANAF care ori atunci, ori când timpul îi va permite, vă va lua toate datele de contact, deja are ziua și ora. Dacă magazinul de unde vă cumpărați o pereche de pantofi de 300 de lei, de exemplu, va avea emis înainte de data și ora la care sunați un bon fiscal de 300 de lei, atunci va avea o problemă”, a declarat duminică ministrul Finanțelor, Darius Vâlcov, la Realitatea TV.

El a arătat că numărul este deja stabilit, însă a precizat că nu l-a reținut pentru a-l comunica. Acesta este stabilit prin ordin de ministru, precum și modelul afișului care va fi prezentat în magazine.

Cumpărătorii trebuie să anunțe la telefon locația de unde achiziționează produsul pentru care comerciantul refuză să emită bon fiscal, fiind înregistrată automat data și ora apelului.

Pe de altă parte, ministrul a precizat că, pentru bonurile câștigătoare la loteria fiscală, ANAF va verifica validitatea bonurilor la firmele emitente, dar și activitatea firmei respective.

“Este o veste foarte bună pentru cel care are bonul câștigător, dar nu trebuie să ascund că această loterie are și o parte care ne va duce spre un control mai amănunțit, pentru că firma care l-a emis va primi și dumneaei în dar un control de la inspectorii ANAF pentru a verifica dacă acel bon este în regulă și este valid. Practic vor fi 100 de norocoși, să spunem, dar vor fi și 100 de firme care vor fi controlate, cele care au emis aceste bonuri. Și dacă tot mergem să vedem dacă este valid, vom face și un control al activității acelei firme”, a spus Vâlcov.

Loteria bonurilor fiscale va consta în extrageri lunare sau ocazionale a bonurilor primite de cumpărători și cu posibilitatea ca, din martie, un client să aibă dreptul să nu achite produsul selectat sau consumat dacă nu a primit bon fiscal de la comerciant.

“Ordonanța prevede că, începând cu 1 martie, în cazul refuzului agentului economic de a emite și înmâna bon fiscal, cumpărătorul să poată să nu achite bunul dobândit sau serviciul prestat, având în vedere că o tranzacție nefiscalizată nu reprezintă altceva decât o încălcare a legii. Așadar, cumpărătorul poate păstra bunul fără să îl mai plătească în cazul unui refuz al agentului economic de a emite bon fiscal”, a transmis săptămâna trecută Ministerul Finanțelor printr-un comunicat.

Prima extragere ocazională a loteriei bonurilor fiscale va fi organizată a doua zi de Paște, pe 13 aprilie, la care vor participa bonurile fiscale emise între 2 februarie și 28 martie, fondul de premiere alocat fiind de 1 milion de lei.

La loteria bonurilor fiscale poate participa oricare persoană care îndeplinește condițiile, fiind eliminat pragul minim de vârstă de 18 ani. Astfel, în cadrul loteriei se vor extrage un număr din intervalul 1-999, reprezentând valoarea bonului fiscal fără subdiviziunile leului, precum și data emiterii bonului.

Totodată, a fost eliminată restricția de câștig cu un singur bon de persoană pe extragere. Astfel, în cazul în care o persoană are două sau mai multe bonuri câștigătoare la o extragere, va primi banii pentru toate bonurile câștigătoare.

Spre exemplu, dacă la extragere a rezultat valoarea 85, atunci sunt câștigătoare bonurile fiscale cu valoare între 85,00 lei și 85,99 lei.

Loteria va fi organizată lunar, în prima duminică după data de 15 a fiecărei luni, pentru luna anterioară, dar va putea fi organizată și ocazional, după minimum 15 zile de la sfârșitul intervalului calendaristic participant la Loterie.

Toți posesorii de bonuri fiscale care îndeplinesc cumulativ cele două condiții trebuie să se prezinte, în termen de 30 de zile, la orice unitate ANAF pentru a depune bonul fiscal în original. În decurs de 10 zile de la expirarea perioadei, unitățile teritoriale transmit către ANAF lista persoanelor care au revendicat premiile.

Sursa: mediafax.ro

Cumpărătorii pot reclama comercianții care nu emit bon fiscal la un număr de telefon pus la dispoziție de Fisc, care va fi afișat obligatoriu în magazine de la 1 martie, ANAF urmând să verifice activitatea firmelor care au emis bonurile câștigătoare la loteria fiscală. Magazinele vor avea obligația, de la 1 martie, să dețină la vedere un afiș informativ cu un număr de telefon la care cumpărătorii pot reclama neemiterea unui bon fiscal pentru produsul achziiționat. Apelul la numărul de telefon pus la dispoziție de ANAF este gratuit. "Autoritățile vor pune la dispoziție un Telverde la care veți suna. La…

Review Overview

About Mihai Vasile

x

Check Also

Pfeiffer Timișoara a modernizat sistemul de apă și canal de pe mai multe străzi din municipiul Vaslui

Firma din Timișoara care execută lucrările de modernizare a ...

Date statistice îngrijorătoare: activitățile din sectorul construcțiilor sunt în cădere liberă

Sectorul construcțiilor este departe de relansarea mult așteptată. În ...

Investitorii străini au adus în 2020 în județul Vaslui fabuloasa sumă de 20 de euro!

Anul 2020 a început cum nu se poate mai ...