Home » Invatamant » Bacul olimpicilor se va da în luna mai

Bacul olimpicilor se va da în luna mai

de Roxana NĂSTASĂ

Elevii claselor a XII-a care participă la olimpiadele internaționale sau la competiții sportive ori artistice internaționale programate în perioada sesiunii normale de bacalaureat, vor susține examenul maturității în cadrul unei sesiuni speciale. Potrivit unei note publicate recent de Ministerul Educației, sesiunea specială de bac pentru olimpici 2015 va avea loc în perioada 16 – 29 mai.
Metodologia de organizare și desfășurare a examenului de bacalaureat prevede că Ministerul Educației „organizează în fiecare an școlar o sesiune specială de bacalaureat, pentru elevii din clasele a XII-a/a XIII-a participanți la loturile olimpice și la competitiile sportive și artistice internaționale care se desfășoară în perioada sesiunii normale de bacalaureat”. Calendarul sesiunii speciale se aprobă prin ordin al ministrului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului.
Anul acesta, sesiunea se va desfășura în perioada 16 – 29 mai. Până în prezent, niciun elev vasluian nu este calificat la vreo olimpiadă de acest gen, însă reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Vaslui spun din experiența anilor precedenți că lucrurile se vor schimba pe parcurs.
„În prezent nu este niciun elev din județ calificat, dar pe parcurs vor apărea pentru că mai sunt olimpiade care urmează să se desfășoare. În fiecare an au fost elevi calificați la olimpiade, care au dat bacul în sesiunea specială, numai anul trecut, din județ de la noi nu a fost niciunul” a declarat Constantin Turcu, inspector pe management în cadrul ISJ Vaslui.
O noutate a examenului de bacalaureat de anul acesta o reprezintă obligația ca membrii comisiei să verifice, prin sondaj, înregistrările audio-video din sălile de examen, după fiecare probă scrisă.

Echivalarea scutește olimpicii de o parte din examenele de la Bacalaureat

Metodologia de organizare a examenului de Bacalaureat prevede că liceenii care au obținut premii la concursurile școlare internaționale recunoscute de Ministerul Educației își pot echivala proba scrisă la disciplina la care au câștigat premiul, echivalarea făcându-se cu nota 10.
Echivalarea probelor se face de către directorul unității școlare, în urma solicitării scrise a candidatului și a prezentării dovezilor privind obținerea premiului la concursul ori olimpiada internațională.
Ministerul Educației a publicat pe site-ul oficial lista olimpiadelor și concursurilor pentru care se poate echivala proba scrisă de la examenul național de bacalaureat. În total sunt 26 de concursuri, dintre care nouă la „limbă și comunicare”, 11 la „matematică și științe”, două la „om și societate” și patru la „tehnologii”.

Calendarul examenului de Bacalaureat 2015- sesiunea iunie – iulie 2015

8 – 10 iunie – Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română
10 – 12 iunie – Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă
15 – 19 iunie – Evaluarea competențelor digitale
22 – 26 iunie – Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională
29 iunie – Limba și literatura română
30 iunie – Limba și literatura maternă
1 iulie – Proba obligatorie a profilului
3 iulie – Proba la alegere a profilului și specializării
6 iulie – Afișarea rezultatelor (până la ora 12:00)
6 iulie – Depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 16:00)
7 – 9 iulie – Rezolvarea contestațiilor 10 iulie – Afișarea rezultatelor finale

de Roxana NĂSTASĂ Elevii claselor a XII-a care participă la olimpiadele internaționale sau la competiții sportive ori artistice internaționale programate în perioada sesiunii normale de bacalaureat, vor susține examenul maturității în cadrul unei sesiuni speciale. Potrivit unei note publicate recent de Ministerul Educației, sesiunea specială de bac pentru olimpici 2015 va avea loc în perioada 16 - 29 mai. Metodologia de organizare și desfășurare a examenului de bacalaureat prevede că Ministerul Educației „organizează în fiecare an școlar o sesiune specială de bacalaureat, pentru elevii din clasele a XII-a/a XIII-a participanți la loturile olimpice și la competitiile sportive și artistice internaționale…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: