Home » National » Patriarhul milionar ascundea banii in conturile elvetiene

Patriarhul milionar ascundea banii in conturile elvetiene

Uriașul scandal de evaziune fiscală prin intermediul băncii elvețiene HSBC a dat în vileag nume grele din mai multe țări și din mai multe domenii de activitate. Unul dintre acestea este un patriarh ortodox.

Este vorba despre Sanctitatea Sa Karekin al II-lea, Patriarhul Suprem și Catolicos al tuturor armenilor. Cu numele de botez Ktrij Nersessian, el a fost întronat în anul 1999 ca cel de-al 132-lea Patriarh Suprem și Catolicos al Bisericii Ortodoxe Apostolice Armene. El a călătorit în întreaga lume, vizitând diaspora armeană și promovând dialogul dintre confesiuni. Călătoriile sale l-au purtat în diferite locuri ale lumii, inclusiv în Vatican, Statele Unite ale Americii, India și Turcia, scrie site-ul Consorțiului Internațional al Jurnaliștilor de Investigație icij.org.

Documentele interne ale băncii elvețiene HSBC îl plasează pe Karekin al II-lea printre clienții săi din anul 2000. El avea legătură cu un cont numit „Sanctitatea Sa Karekin al II-lea Nersis”, pe contul bancar figurând o sumă de 1,1 milioane de dolari în 2006-2007. Din informațiile dezvăluite nu rezultă clar care este legătura lui Karekin al II-a cu acel cont bancar.

Un purtător de cuvânt al băncii elvețiene a declarat ICIJ că acest cont bancar a fost deschis de către precedesorul Sanctității Sale Karekin al II-lea „în beneficiul Bisericii și actelor sale de caritate. Acest cont a fost transferat la Sanctitatea Sa Karekin al II-lea Nersissian după decesul predecesorului său pentru a fi utilizați în aceeași scopuri. Catolicosatul bisericii armenești este o instituție religioasă națională și nu este supusă niciunei taxe”.

Totodată, purtătorul de cuvânt al HSBC a mai spus și că Sanctitatea Sa „are imunitate în fața oricărei taxe”.

Sursa: money.ro

Uriașul scandal de evaziune fiscală prin intermediul băncii elvețiene HSBC a dat în vileag nume grele din mai multe țări și din mai multe domenii de activitate. Unul dintre acestea este un patriarh ortodox. Este vorba despre Sanctitatea Sa Karekin al II-lea, Patriarhul Suprem și Catolicos al tuturor armenilor. Cu numele de botez Ktrij Nersessian, el a fost întronat în anul 1999 ca cel de-al 132-lea Patriarh Suprem și Catolicos al Bisericii Ortodoxe Apostolice Armene. El a călătorit în întreaga lume, vizitând diaspora armeană și promovând dialogul dintre confesiuni. Călătoriile sale l-au purtat în diferite locuri ale lumii, inclusiv în…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile