Home » Justitie » Medici încătușați pentru șpagă

Medici încătușați pentru șpagă

de Marian MOCANU

Trei dintre cei mai cunoscuți medici ginecologi din Vaslui – Simona Botez, Doina Andrei și Andrei Tănăsescu – dar și trei asistente medicale de la Spitalul Județean de Urgență Vaslui sunt cercetați de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru luare de mită, corupție și uz de fals, o vastă anchetă fiind desfășurată la cea mai mare unitate spitalicească din județul Vaslui. Luni seara, procurorii DNA au ridicat mai multe documente atât de la secția de Obstretică-Ginecologie a Spitalului Județean de Urgență Vaslui, dar și de la locuințele ori cabinetele particulare ale celor trei medici, iar pe numele dr. Botez și al dr. Andrei au fost emise ordonanțe de reținere pentru 24 de ore, celelalte persoane, fiind cercetate sub control judiciar. Ieri, la orele 17, cele două au fost duse la Tribunalul Vaslui, unde s-a pus în discuție arestarea preventivă pentru 30 de zile. Conducerea spitalului a luat măsuri de reorganizare a activității, inclusiv prin rearanjarea gărzilor, astfel ca activitatea medicală să nu aibă de suferit, în acest moment spitalul funcționând cu șapte medici ginecologi.

 simona botez doina andrei retinute tribunal (6)Arestarea de către procurorii DNA a doi cunoscuți medici ginecologi din Vaslui, dr. Simona Botez și Doina Andrei și ancheta care vizează un al treilea medic cunoscut din oraș, Andrei Tănăsescu, a venit ca un șoc atât printre pacienții, cât și printre colegii doctorilor din Spitalul Județean de Urgență Vaslui. Surse de încrede susțin că doctorul Tănăsescu mai făcuse, nu cu mult timp în urmă, obiectul unui alt dosar instrumentat de procurorii DNA, pentru fapte asemănătoare. Atunci, în afara medicului, au fost audiați și mai mulți pacienți, în special dintre cei care fuseseră sau urmau să fie operați de doctor. Una dintre persoanele audiate ne-a povestit că anchetatorii i-au arătat stenogramele convorbirilor telefonice dintre membri ai familiei sale și medic, deci Tănăsescu era urmărit de multă vreme de procurorii DNA.

În cazul dr. Botez, a fost organizat un flagrant, de către un ofițer sub acoperire, care i-a oferit medicului suma de 1.500 lei pentru ca medicul să facă o întrerupere de sarcină unei presupuse amante. Inițial, investigatorul a contactat-o pe doctoriță telefonic, în cursul zilei de duminică, 8 februarie, fiind invitat să se prezinte împreună cu tînăra a doua zi, la cabinetul din spital. Acolo, ofițerul i-a oferit doctoriței suma de 1.500 lei pentru a face operația în cel mai deplin secret, chipurile pentru a nu afla „soția” investigatorului. Imediat după aceea, procurorii au percheziționat cabinetul dr. Botez, găsind suma primită drept mită asupra medicului.

În colimatorul anchetatorilor DNA au intrat și alți doi medici, Doina Andrei și Andrei Tănăsescu, ale căror cabinete au fost deasemenea percheziționate, fiind ridicate mai multe documente.

 Petru Botez: „A fost o capcană!”

petru botez Contactat, soțul doctoriței căreia i s-a organizat flagrantul, Petru Botez, fost director la APIA, s-a arătat revoltat de capcana întinsă soției sale.

„Soția mea nici nu a vrut să primească banii, cu atât mai mult cu cât nu a avut ocazia să consulte așa-zisa pacientă. A vrut să iasă din cabinet să scape de persoana respectivă, care era foarte insistentă, dar la ușă erau anchetatorii, care imediat au percheziționat-o. A fost o capcană!”, a povestit Petru Botez.

Dr Simona Botez mai avea doar doi ani până la pensie, având o vechime în sistemul medical de 40 ani, mare parte a carierei acesteia fiind legată de Spitalul Județean de Urgență Vaslui.

Și ceilalți doi medici au o activitate îndelungată, mai mult decât atât, dr. Tănăsescu având și reputația unui bun chirurg.

 La spital nu se mai ia șpagă!

 Faptul că, dacă vrei să ai parte de un tratament mai bun, ori de o atenție sporită la naștere sau pe durata sarcinii din partea cadrelor medicale, trebuie să fii, la rându-ți, atent cu doctorii sau asistentele, este bine cunoscut. Nimeni însă nu credea că cineva va rupe acest lanț al slăbiciunilor, mai ales tocmai la Vaslui, la Spitalul Județean. Ancheta procurorilor DNA a căzut ca un trasnet, cu atât mai mult cu cât, se pare, cei trei medici erau de mai multă vreme în atenția procurorilor anticorupție, la dosar fiind și înregistrări telefonice care probează acest lucru. Mai mult decât atât, conform surselor judiciare, medicii foloseau materiale sanitare din spital la cabinetele proprii.

„Din probatoriul administrat în cauză până la acest moment rezultă suspiciunea rezonabilă privind săvârșirea de infracțiuni de corupție și fals, de către cadre medicale din cadrul Spitalului Județean de Urgență Vaslui, care în virtutea faptului că dețin o anumită autoritate conferită de pregătirea de specialitate și utilizând resursele Spitalului Județean de Urgență Vaslui, au creat o practică în sensul pretinderii și primirii de bani de la pacienți în legătură cu îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, respectiv prestarea serviciilor medicale”, se arată în comunicatul emis de DNA.

Ancheta procurorilor continuă și nu ar fi de mirare dacă ar urma și alte percheziții, la cabinetele altor medici. Cert este că, în aceste zile, sloganul „Aici nu se ia șpagă!” a devenit realitate la Spitalul Județean de Urgență Vaslui.
Până la închiderea ediției, magistrații nu dăduseră un verdict în ceea ce privește propunerea procurorilor de arestare preventivă pentru 30 de zile a dr. Simona Botez și a dr. Doina Andrei.

 

de Marian MOCANU Trei dintre cei mai cunoscuți medici ginecologi din Vaslui - Simona Botez, Doina Andrei și Andrei Tănăsescu - dar și trei asistente medicale de la Spitalul Județean de Urgență Vaslui sunt cercetați de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru luare de mită, corupție și uz de fals, o vastă anchetă fiind desfășurată la cea mai mare unitate spitalicească din județul Vaslui. Luni seara, procurorii DNA au ridicat mai multe documente atât de la secția de Obstretică-Ginecologie a Spitalului Județean de Urgență Vaslui, dar și de la locuințele ori cabinetele particulare ale celor trei medici, iar…

Review Overview

User Rating: 1.15 ( 1 votes)

About Mihai Vasile

3 comments

  1. Stiti cata munca este ca sa ajungi medic? Medicina nu se face in cluburi ca la alte facultati, sunt ani de munca si multe nopti pierdute. Nu cred ca merita cineva care a invatat atat sa fie tratat astfel. Fiecare dintre noi are si parti bune si parti rele,dar noi vedem lucrurile rele.Nu cred ca suntem in masura noi sa ii judecam. Nu stiti ce inseamna o garda intr-un spital, ca familia sa fie pe locul doi, cand pui capul pe perna sa te gandesti ce face bolnavul X sau sa cauti un medicament pentru bolnavul X care nu se gaseste. Stiti doar sa improscati cu noroi imediat cum se aude un zvon, iar toate vietile salvate sunt uitate.
    Nu stiti ce inseamna sa iuti de familia ta si uneori sa ai mai multa grija de bolnavul X decat de propriul copil.
    Poate ca acesta este motivul pentru care multi studenti la medicina se hotarasc sa plece din tara.
    Apropo,jurnalisti de top care va-ti rupt invatand, luati aminte de la studentii la medicina care iau spaga si ii tarati in noroi ca nu stiti sa scrieti. Mai luati din cand in cand dictionarul si-l mai rasfoiti corect se scrie perchezitie nu „percheziteie”.
    Imi permit sa-i multumesc D-nei dr. Andrei care m-a ajutat sa vin pe lume atat pe mine cat si pe fratele meu. Este un bun profesionist care pune suflet in tot ceea ce face si careia ii pasa de pacient si nu impune actul medical.
    Stau si ma gandesc daca mi-am ales bine meseria vazand ce pateste un om care s-a dedicat acestei meserii.

    • La cum pui problema, spre binele nostru, al societatii civile, te sfatuiesc sa ne parasesti cu facultatea ta cu tot. Oricum nu avem spitale. La ce ne-ar mai folosi si niste medici spagari. Fara mai multe argumente. Nu meriti!

      • Ai dreptate.
        Puteti merge la popi!
        Aia vă iau banii și vă trimit acasă. Să faceți niște flotări sau alte bazaconii.
        Și vă spun să stați linistiți, că ei se roagă pentru voi :))))

%d blogeri au apreciat: