Home » National » Elena Udrea, ARESTATĂ pentru 30 de zile

Elena Udrea, ARESTATĂ pentru 30 de zile

Elena Udrea a fost arestată pentru 30 de zile de Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul Microsoft. Decizia ICCJ nu este definitivă și poate fi contestată la aceeași instanță.

Anunțul a fost făcut de unul dintre avocații Elenei Udrea, Marius, Striblea, care a precizat, la ieșirea din sala de judecată, că a fost admisă parțial propunerea anchetatorilor în sensul că judecătorul nu a luat în considerare acuzația de spălare de bani.

Judecătorul ICCJ a admis cererea de înlocuire a măsurii controlului judiciar, dispus anterior de procurorii DNA față de Udrea în dosarul Microsoft, cu măsura arestului preventiv și cererea DNA de arestare preventivă a Elenei Udrea pentru acuzația privind mita luată de la Dinu Pescariu, acuzație formulată de procurori după instituirea controlului judiciar.

Marius Striblea a mai spus că, în opinia sa ca avocat, nu este normal ca toți cei vizați în dosar care au făcut denunțuri împotriva Elenei Udrea să fie în libertate, în vreme ce persoanele care au refuzat să o denunțe pe clienta sa să fie arestate.

El a mai arătat că există în acest moment persoane care sunt vizate în cazul Microsoft, dar care nu au fost „luate la întrebări” de procurori.

Avocatul Marius Striblea a precizat de altfel că va contesta decizia, iar judecarea contestației ar putea avea loc luni.

Procurorii anticorupție au emis marți, la ora 21.40, ordonanță de reținere pentru deputatul PMP Elena Udrea, în dosarul Microsoft, după ce aceasta a stat aproape zece ore la DNA, unde și-a studiat dosarul și a fost audiată.

Potrivit DNA, Elena Udrea este urmărită penal și a fost reținută pentru trei fapte de trafic de influență – în legătură cu încheierea și derularea acordului cadru de licențiere Microsoft din anul 2009, a contractelor subsecvente și a actelor adiționale la acestea, în legătură cu derularea contractului e-România și în legătură cu pretinderea și primirea a 500.000 de euro -, precum și pentru spălare de bani.

În 29 ianuarie, Elena Udrea a fost pusă sub control judiciar în dosarul Microsoft. În 4 februarie, procurorii au cerut arestarea preventivă a deputatului, arătând că a încălcat dispozițiile legale ale controlului judiciar, făcând afirmații publice cu privire la acuzațiile ce îi sunt aduse.

Procurorii au mai făcut încă o cerere de arestare a Elenei Udrea în dosarul Microsoft, după ce au extins urmărirea penală față de aceasta pentru că ar fi luat mită de la omul de afaceri Dinu Pescariu, care a denunțat-o pe deputata PMP.

Elena Udrea a fost reținută după ce Camera Deputaților a dat avize pentru urmărirea penală și arestarea preventivă a deputatului PMP, în dosarele Microsoft și Gala Bute, în care este acuzată de fapte de corupție.

În dosarul Microsoft, fostul soț al Elenei Udrea, Dorin Cocoș este acuzat că ar fi pretins și primit 9.000.000 de euro de la Claudiu Florică și Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul lui Udrea, la acea vreme ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului și vicepreședinte PDL, să asigure firmelor susținute de una dintre cele două persoane încheierea și derularea contractului de licențiere Microsoft cu Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale.

Potrivit anchetatorilor, în anul 2010, Dorin Cocoș, în baza înțelegerii cu Udrea, ar fi pretins de la un om de afaceri, administrator al unei societăți cu obiect de activitate IT, suma de circa trei milioane de euro, pentru a debloca plățile aferente contractului e-România.

Udrea mai este acuzată în dosarul Microsoft că a cerut 500.000 de euro de la omul de afaceri Dinu Pescariu, vizat în același dosar, „pentru a-i rezolva problemele din justiție”.

Procurorii au arătat, în referatul prin care au solicitat aviz de la Camera Deputaților pentru arestare, că Elena Udrea a fost denunțată la DNA de Dinu Pescariu, vizat în dosarul Microsoft.

„La data de 5.11.2014, Pescariu Dinu-Mihail a formulat denunț cu privire la săvârșirea unor fapte de corupție de către Udrea Elena Gabriela. Din denunțul formulat rezultă că, în anul 2013 pe fondul cercetărilor efectuate de Direcția Națională Anticorupție ca urmare a plângerii formulată de Fujitsu Siemens Computers în legătură cu derularea contractului de licențiere Microsoft și a măsurilor asigurătorii dispuse de autoritățile austrice pe conturile sale din Elevația, Udrea Elena Gabriela a pretins suma de 500.000 de euro pentru a-i rezolva problemele din justiție. Există indicii în sensul că remiterea sumelor de bani a avut loc în mai multe tranșe în perioada iulie 2013 – februarie 2014”, au scris procurorii în referat.

Potrivit anchetatorilor, aceste fapte sunt dovedite cu declarația martorului, extrasele de cont și înscrisuri olografe ridicate la percheziții, în care sunt indicate sume de bani plătite.

Sursa: mediafax.ro

Elena Udrea a fost arestată pentru 30 de zile de Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul Microsoft. Decizia ICCJ nu este definitivă și poate fi contestată la aceeași instanță. Anunțul a fost făcut de unul dintre avocații Elenei Udrea, Marius, Striblea, care a precizat, la ieșirea din sala de judecată, că a fost admisă parțial propunerea anchetatorilor în sensul că judecătorul nu a luat în considerare acuzația de spălare de bani. Judecătorul ICCJ a admis cererea de înlocuire a măsurii controlului judiciar, dispus anterior de procurorii DNA față de Udrea în dosarul Microsoft, cu măsura arestului preventiv și…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: