Home » Administratie » Bugetul municipiului Vaslui pentru anul 2015
Vasile Paval

Bugetul municipiului Vaslui pentru anul 2015

de Marian MOCANU

 Consilierii locali au adoptat joi, 12 februarie, bugetul municipiului Vaslui pentru anul 2015. Pentru acest an, la capitorul de venituri, este disponibilă suma de 134,5 milioane lei, sumă care include și excedentul bugetar de anul trecut, respectiv banii rămași necheltuiți în 2014, excedent în sumă de aproape 3 milioane lei.

 Având ca principală sursă de venit fondurile europene, impozitele și taxele locale, sau fonduri provenite de la Finanțele publice, și mai puțin sume de la bugetul de stat, conform primarului Pavăl, din acest ultim capitol sumele primite în acest an fiind foarte mici, sperându-se la suplimentarea acestor sume la rectificările bugetare viitoare. Față de anul 2013, sumele primite de la guvern pentru echilibrarea bugetului local sunt cu 830.000 lei mai mici. În aceste condiții, ponderea principală a veniturilor la bugetul local pentru anul 2015 constă tot în impozitele și taxele locale și banii europeni ce vor intra pentru finalizarea poriectelor aflate spre finalizare. Dacă anul trecut, au fost majorate impozitele și taxele locale cu 16%, urmare a dispozițiilor legale în vigoare, și, cu toate acestea, nivelul de încasare a rămas unul ridicat, în jurul valorii de 96%, municipalitatea speră că, dat fiind faptul că în acest an, nu se vor majora aceste taxe și impozite locale, cetățenii municipiului Vaslui să dea dovadă de același simț civic și să se achite de obligațiile către bugetul local, lucru indispensabil pentru continuarea investițiilor începute și demararea unora noi. Bugetul aferent anului 2015 a fost în discuție publică în ultima perioadă și, urmare a solicitărilor cetățenilor, în afara obiectivelor deja anunțate prin programul Primăriei pentru anul 2014, s-a luat în calcul mai multe investiții, unele dintre ele la propuerea consilierilor locali. Printre acestea se numără: extinderea iluminatului public atât în municipiul Vaslui, cât și în suburbii, renovarea centralei termice a liceului Emil Racoviță și construirea unei săli de sport la Școala Generală nr. 3, preluarea fostului internat al liceului Anghel Rugină în scopul transformării acestuia într-un obiectiv de utilitate publică, realizarea de parcări supraterane ori alocarea de fonduri suplimentare la Liceul cu Program Sportiv sau acordarea de burse școlare de merit. Și în acest an vor continua investițiile începute, urmând ca unele dintre ele, cum ar fi lucrările de asfaltare atât a străzii Ștefan cel Mare, cât și a altor străzi din municipiul Vaslui, finalizarea investițiilor prevăzute prin programul PIDu, inclusiv a transportului public cu troleibuze, dar și reabilitarea Spitalului 2 (vechi), modernizarea zonei din apropierea străzii Hușilor ori a Cartierului 13 Decembrie, sau realizarea centrului de informare turistică, care prevede inclusiv reabilitarea zonei de la intersecția străzii Frunzelor cu Ștefan cel Mare (de lângă sediul BCR). În ședința de consiliu local s-a mai pus în discuție și crearea unei piste de elicopter funcționale, dat fiind faptul că a crescut numpărul urgențelor Spitalului Județean Vaslui. Circa 16 amendamente, propuse de consilieri locali, vor fi expuse proxima ședință de consiliu local, urmând ca, în cazul în care vor fi aprobate, municipalitatea urmând să găsească soluții pentru finanțarea investițiilor.

de Marian MOCANU  Consilierii locali au adoptat joi, 12 februarie, bugetul municipiului Vaslui pentru anul 2015. Pentru acest an, la capitorul de venituri, este disponibilă suma de 134,5 milioane lei, sumă care include și excedentul bugetar de anul trecut, respectiv banii rămași necheltuiți în 2014, excedent în sumă de aproape 3 milioane lei.  Având ca principală sursă de venit fondurile europene, impozitele și taxele locale, sau fonduri provenite de la Finanțele publice, și mai puțin sume de la bugetul de stat, conform primarului Pavăl, din acest ultim capitol sumele primite în acest an fiind foarte mici, sperându-se la suplimentarea acestor…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: