altex
Social

Ce este, de fapt, Valentine's Day?

de Roxana NĂSTASĂ

Deși despre sărbători se spune că reflectă cultura unui neam, că leagă firul generațiilor, împrumutăm cu mare ușurință occidentalul Valentine’s Day. Amuzant, dar tragic în același timp, e că unii habar n-au cum să-i pronunțe numele corect, dar… sărbătoresc. 14 februarie este o zi pentru care „îndrăgostiții” se pregătesc cu prisosință, fără să știe măcar de ce. Unii nu se grăbesc să răspundă că iubirea-i motivul. Dar ea nu se poate simți decât în această zi, exprimată prin cadouri de pluș, flori, declarații de dragoste și excursii scumpe? Apoi, nu e ciudat că mult mai mulți oameni ies din case de ziua asta a îndrăgostiților, decât de Ziua Națională a României, Ziua Unirii sau oricare altă sărbătoare?

Dacă analizăm calendarul creștin ortodox, nu vom găsi nici un sfânt Valentin pe 14 februarie. Deși pentru cei mai mulți este cunoscut acest lucru, tot nu contează. Așa se face că toți ies din case cu ocazia acestei sărbători și se pun pe cumpărat cadouri, facând burta mare comercianților, care, evident, abia așteaptă asemenea zile. Și, în toată învălmășeala asta puțini ar putea spune cine este Sfântul Valentin și cum a ajuns el patronul îndrăgostiților.

Acest sfânt a trăit prin secolele II – III, în perioada împăratului Claudius al II-lea, care a văzut că soldații necăsătoriți sunt mai buni, mai detașați de problemele casei decât cei cu familie, care erau măcinați de problemele căsniciei și ale copiilor. El a dat un decret prin care interzicea oficierea căsătoriilor soldaților romani, tocmai pentru a-și rezerva o forță militară detașată de această problemă. Mucenicul Valentin a desconsiderat decretul, continuând să-i căsătorească pe creștinii care urmau să fie înrolați pentru a lupta în legiunile române. Pentru acest lucru a fost aruncat în temniță unde a vindecat-o pe fiica temnicerului de care, se pare, a fost îndrăgostit. Fiind condamnat la moarte, în drum spre locul execuției, i-a scris iubitei sale o scrisoare pe care a semnat-o „al tău Valentin”. De aici și obiceiul de a trimite în această zi mesaje de dragoste.

Lăsând la o parte această poveste pe care foarte puțini o știu, să reflectăm puțin la semnificația acestei sărbători pentru români. Magazine pline cu tot felul de cadouri cu inimoare, florării ticsite cu flori, restaurante cu mese aranjate special cu lumânărele și alte lucruri romantice, cluburi cu animatoare, cu premii, oferte prin toate magazinele și numai îndrăgostiți de ocazie pe străzi.

test

Pe 14 februarie toți îndrăgostiții își trimit și primesc scrisori, bilețele, mesaje, declarații de dragoste însoțite, desigur, de cadouri, care mai de care mai inimoase și kitchoase. Cu această ocazie avem parte de căsătorii de probă, programe speciale la TV și radio, felicitări, concursuri, premii, promoții, concerte, chefuri deosebite în cluburi sau în stațiuni turistice diverse.

Cam la asta se rezumă sărbătoarea Sfântului Valentin din ziua de 14 februarie, o sărbătoare pe care românii s-au grăbit s-o ia de la americani cu toată recuzita de rigoare și să-i acorde o importanță deosebită. O sărbătoare artificială, a celor care proclamă iubirea cu orice preț, în această zi, chiar și dacă nu există.

 Ziua Îndrăgostiților, în alte țări

 Ziua Îndrăgostiților în tradiția occidentală se sărbatorește pe data de 14 februarie. Ziua comemorează pe Sf. Dwynwen, sfântul patron al îndrăgostiților galezi. În Franța, o țară tradițional- catolică, Valentine’s Day este cunoscută simplu drept Sfântul Valentin și este sarbatorită ca în restul țărilor occidentale. În Danemarca și Norvegia, 14 februarie este cunoscută ca „Valentinsdag”. Nu este sărbătorită pe o scară largă, dar mulți oameni își fac timp pentru a petrece într-un mod romantic cu partenerul de viață sau trimit o felicitare unei iubiri secrete.

În Slovenia, un proverb spune că Sfântul Valentin aduce cheile rădăcinilor, așa că pe 14 februarie plantele și florile încep să crească. Ziua îndrăgostiților a fost sărbatorită ca ziua în care încep lucrările în vii și pe câmpuri.

În România, sărbătoarea tradițională pentru iubiți este Dragobete care este sărbătorită pe 24 februarie. Numele vine de la un personaj din folclorul românesc care se presupune că ar fi fiul Babei Dochia. Etimologic, o parte din numele de Dragobete poate fi găsit și în cuvântul românesc „dragoste”.

România a început să sărbătorească și Valentine’s Day, deși deja avea prin Dragobete o sărbătoare tradițională. Aceasta a dus la un val de critici din partea mai multor grupuri, persoane reputate sau instituții. De exemplu, Organizația naționalistă Noua Dreaptă condamnă sărbătorirea Valentine’s Day în România ca fiind o activitate superficială, comercialistă, un kitsch importat din Occident, și susține Dragobetele.

Dragobetele este o sărbătoare care era prezentă în sudul României în lunile februarie-martie. Dimineața, tinerii se adunau în afara satului, fetele adunau flori, băieții lemne pentru foc și se dansa în jurul focurilor. La prânz, fetele o luau la fugă spre sat, iar fiecare băiat urmărea fata care îi căzuse dragă. Dacă fata se lăsa prinsă, primea sărutul de Dragobete, care era și o logodnă pe un an de zile. Cu alte cuvinte, Dragobetele are o valoare folclorică, etnografică și istorică pentru români, în timp ce Valentine’s Day est o sărbătoare importată, fără vreo valoare, dar pe care, cei mai mulți români o sărbătoresc.

Valentine‘s Day la vasluieni

 

N-ai cum să n-auzi zilele acestea întrebarea ”Ce faci de Ziua îndrăgostiților?”. Dacă nu știi ce faci sau dacă nu ți-ai propus să faci ceva special, înseamnă că nu ești în rând cu lumea. Cam pe acest principiu merg unii tineri din municipiul reședință. Îndrăgostiți până peste cap, cea mai mare parte au dat buzna la cadouri să-și impresioneze iubitele. Magazinele au fost luate cu asalt, parfumurile și jucăriile de pluș fiind la mare căutare, spre bucuria comercianților care s-au aprovizionat din timp cu de toate.

Dacă unii tineri cu fluturi în stomac își fac cadouri și declarații de dragoste, neconcepând, majoritatea, ca această zi să treacă neobservată, alții preferă să ia cina cu partenerele sau să facă o ședință foto profesionistă. Chiar și fotografii au fost foarte solicitați în această perioadă, Parcul Copou și Curțile Domnești fiind principalele atracții. Mai rău de cei singuri, însă nici aceia se pare că nu prea au de gând să stea acasă. „Nu am prietenă, dar voi ieși în oraș în mod sigur. N-am de gând să stau acasă, mai ales că e weekend” a declarat Mihai Călin, elev în clasa a XII-a.

“Nu cred că voi face ceva special, însă în mod sigur voi ieși cu prietenul meu. I-am cumpărat deja ceva, dar nu vreau să spun ce” ne-a spus Mihaela Antohi, o tânără de 21 de ani.

„Vom ieși undeva mai multe cupluri. Am închiriat o masă undeva. Cadou aș vrea un telefon, dar cam greu. Nu prea sunt șanse. Important e la urma urmei gestul, părerea mea” spune Alina Crăescu, vasluiancă, studentă în anul 2 la Asistență Socială.

Astfel, în timp ce unii blamează această sărbătoare, alții nu se dau în lături de a-și exprima dragostea, fie ea doar pe 14 februarie, sau și pe 14 și pe 24.

Related Articles

Back to top button