Home » Politic » Invalidarea consilierului Abutoaie, cerută în instanță

Invalidarea consilierului Abutoaie, cerută în instanță

de Marian MOCANU

Liberalii vasluieni au început demersurile de înlocuire a aleșilor locali care au migrat la alte partide politice, profitând de vestita Ordonanță 55/2014. Florin Ciurariu, președintele Organizației Județene a Partidului Național Liberal Vaslui este decis să obțină invalidarea tuturor consilierilor și viceprimarilor vasluieni care au migrat la alte formațiuni politice, în special la PSD.

Organizația Județeană PNL Vaslui a deschis acțiune în instanță pentru invalidarea funcției de consilier local în cazul lui Andrei Alexandru Abutoaie, plătind astfel înapoi gestul PSD-iștilor de a-l înlocui pe fostul primar Radu Sorin.

Pe rolul Tribunalului Vaslui, la secția de Contencios Administrativ, a fost înregistrată pe data de 11 februarie o reclamație a Organizației Județene a Partidului Național Liberal Vaslui, în care sunt chemați în judecată Consiliul Local Vaslui, Primăria Vaslui, incluisv primarul Vasile Pavăl și secretarul municipiului Vaslui, Eduard Lăcătușu, pentru refuzul de invalidare a consilierului local Abutoaie Andrei Alexandru și înlocuirea acestuia cu un alt consilier PNL.

Abutoaie, care a și prezidat ședința la care s-a decis schimbarea liberalului Radu Sorin cu social-democratul Dragoș Cazacu, a trecut, în luna octombrie, de la PNL la Partidul Liberal Reformator, care s-a vrut o formațiune politică, dar care a sfârșit doar ca inițiativă. Încă de la sfârșitul lunii octombrie a anului trecut, liberalii vasluieni au cerut vacantarea postului deținut de Abutoaie în Consiliul Local Vaslui, pe motiv că, în momentul trecerii sale la PLR, respectiva formațiune politică încă nu era înregistrată la Tribunal. În plus, liberalii mai au un motiv să-l invalideze pe fostul lor coleg, întrucât Curtea Constituțională a României a declarat neconstituțională celebra Ordonanță 55/2014 care a permis migrația politică a aleșilor locali. La momentul respectiv, judecătorii CCR au considerat că „a accepta ca un consilier, care în timpul exercitării mandatului părăsește partidul pe a cărui listă a candidat și a fost ales, să își păstreze mai departe statutul de ales local ar însemna să se modifice configurația politică a consiliului prin voința reprezentanților aleși, configurație stabilită tocmai ca urmare a votului exprimat de cetățeni”.

 Conducerea PNL Vaslui, decisă să treacă la fapte

Președinteele Organizației Județene PNL Vaslui, deputatul Florin Ciurariu, a anunțat că se vor face demersuri pentru invalidarea aleșilor locali care au plecat din partid.

Florin Ciurariu

Florin Ciurariu

„A trecut ceva vreme de când așteptăm să se ia măsurile legale împotriva acestor traseiști, care s-au folosit de această ordonanță pentru a trece la PSD, în majoritate, cum s-a întâmplat în judetul Vaslui. Noi vom merge pe cale legală pentru a invalida mandatele aleșilor locali care ne-au părăsit și care au trădat astfel nu doar partidul care i-a desemnat pe listele de candidați, dar și pe cetățenii care le-au acordat votul”, a declarat deputatul Florin Ciurariu.

Anul trecut, chiar în timpul campaniei electorale prezidențiale, doar în județul Vaslui au plecat din PNL sau PDL 14 primari, 14 viceprimari și peste 100 consilieri locali, lucru care s-a cunoscut la nivelul organizațiilor locale în primul rând prin scorurile înregistrate la alegerile prezidențiale. Nu este de mirare că, în vederea alegerilor locale și parlamentare care vor avea loc în anul 2016, liderii PNL doresc să refacă algoritmele din consiliile locale de dinainte de migrația aleșilor locali de anul trecut.

Deputatul Ciurariu a mai spus că, în primă fază, va cere invalidarea consilierilor traseiști în consiliile locale din care fac parte și, în cazul în care nu se va aproba acest lucru, date fiind majoritățile existente, se va trece la demersuri în instanță.

„Până acum, la Instituția Prefectului județului Vaslui nu a fost depusă nicio solicitare din partea vreunei formațiuni politice, de invalidare a vreunui ales local ca urmare a declarării ca fiind neconstituțională OG 55/2014. Drept urmare, nu pot face nici un fel de declarații din acest punct de vedere, dat fiind faptul că aceasta este o chestiune care, deocamdată, nu privește această instituție”, a declarat Andrei Puică, prefectul județului Vaslui.

de Marian MOCANU Liberalii vasluieni au început demersurile de înlocuire a aleșilor locali care au migrat la alte partide politice, profitând de vestita Ordonanță 55/2014. Florin Ciurariu, președintele Organizației Județene a Partidului Național Liberal Vaslui este decis să obțină invalidarea tuturor consilierilor și viceprimarilor vasluieni care au migrat la alte formațiuni politice, în special la PSD. Organizația Județeană PNL Vaslui a deschis acțiune în instanță pentru invalidarea funcției de consilier local în cazul lui Andrei Alexandru Abutoaie, plătind astfel înapoi gestul PSD-iștilor de a-l înlocui pe fostul primar Radu Sorin. Pe rolul Tribunalului Vaslui, la secția de Contencios Administrativ, a…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: