Sebastian Ghita: Sunt urmarit penal de DNA in dosarul cumnatului lui Ponta. Nu am voie sa ma intalnesc cu Mircea si Vlad Cosma
Sebastian Ghita a declarat marti la iesirea din sediul DNA Ploiesti ca este „urmarit penal de DNA” in dosarul cumnatului lui Victor Ponta, Iulian Hertanu. „Acuzatia e ca am sprijinit acest grup, dar nu stiam ca ei sunt un grup”, a adaugat Ghita, referindu-se la firma Grossmann Engineering, in care a fost asociat Iulian Hertanu. Ghita a mai spus ca nu are voie sa ma intalneasca cu Mircea si Vlad Cosma.
„Le-am spus procurorilor despre natura relatiilor mele cu Hertanu”, a mai declarat Sebastian Ghita la iesirea din sediul DNA. „Eu, familia Cosma – nu-i cunoastem foarte bine pe acesti oameni (firma Grossmann Engineering, in care a fost asociat Iulian Hertanu, cumnatul premierului Victor Ponta – n.red.)”, a mai spus Ghita.
„Nu a fost niciodata vreo discutie intre mine si Victor Ponta” pe aceasta tema, „haideti sa avem rabdare, sa vedem care sunt faptele care i-au facut pe procurori sa creada ca i-am ajutat”, a spus Ghita, la iesirea din sediul DNA.
Deputatul a adaugat ca firma in cauza „a avut o lucrare in judetul Prahova, nu a performat foarte bine”, iar el este suspectat ca i-a „favorizat, ca dansii au gresit iar ca noi am intervenit in a-i proteja, sprijinit sa-si incheie acele lucrari”.
Sebastian Ghita a declarat ca nu a fost intrebat nimic „de zona politica, despre Victor Ponta” iar relatia sa cu Hertanu „nu e atat de stransa, l-am vazut de cinci sase ori”.
„Nici nu am crezut vreodata ca omul acesta face ceva rau”, a continuat el, sustinand ca nu a „beneficiat de ceva de pe urma acestor oameni sau de pe urma dl Hertanu”.
„Fiind vorba de un contract cu fonduri europene nu prea ai cum sa-i ajuti”, a mai spus el.
Potrivit unui comunicat al DNA, Sebastian Ghita este acuzat de sprijinirea unui grup infractional organizat si a fost pus sub control judiciar pe o perioada de 60 de zile.
In acest interval, deputatul are urmatoarele obligatii:
- a)sa se prezinte la Directia Nationala Anticoruptie – Serviciul Teritorial Ploiesti, ori de cate ori este chemat;
- b)sa informeze de indata Directia Nationala Anticoruptie – Serviciul Teritorial Ploiesti cu privire la schimbarea locuintei;
- c)sa se prezinte la Inspectoratul Judetean de Politie Prahova – Biroul Supravegheri Judiciare, conform programului de supraveghere intocmit de organul de politie sau ori de cate ori este chemat.
- d)sa nu paraseasca tara, decat cu incuviintarea prealabila a procurorului competent;
- e)sa nu se apropie de anumite persoane nominalizate si sa nu comunice cu acestea direct sau indirect, pe nicio cale;
- f)sa nu detina, sa nu foloseasca si sa nu poarte arme;
In cazul in care incalca aceste obligatii, masura controlului judiciar se poate inlocui cu masura arestului la domiciliu sau masura arestarii preventive.
In cauza, procurorii beneficiaza de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii si din partea Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei.
Deputatul Sebastian Ghita, fost membru PSD si un apropiat al premierului Victor Ponta, a fost citat marti la DNA Ploiesti in calitate de suspect in dosarul in care cumnatul primului ministru, Iulian Hertanu, este cercetat pentru frauda cu fonduri europene la contractul de extindere a retelei de canalizare din Comarnic, dupa cum au declarat surse judiciare pentru Agerpres.
Adus cu mandat, Ghita le-a spus jurnalistilor, in fata sediului DNA Ploiesti, ca il cunoaste pe Iulian Hertanu si „probabil procurorii vor sa se convinga de natura relatiilor mele cu dansul. L-am vazut de cateva ori, in diferite ocazii, nu am o relatie foarte stransa cu dansul. N-am fost implicat, nu cunosc mai multe detalii. Nu cunosc exact subiectul.”
Procurorii DNA Ploiesti efectueaza cercetari intr-o cauza penala ce vizeaza suspiciuni privind savarsirea unor infractiuni asimilate celor de coruptie si infractiuni de fraudare a fondurilor Uniunii Europene, potrivit unui comunicat transmis marti de DNA. „In cursul zilei de 17 februarie 2015, ca urmare a obtinerii autorizarilor legale de la instanta competenta, sunt efectuate perchezitii domiciliare in 14 locatii, majoritatea situate in municipiile Bucuresti si Ploiesti, acestea fiind sedii de societati comerciale ori domicilii ale unor persoane”, se mai precizeaza in comunicat.
Surse judiciare au declarat ca printre firmele vizate se numara si Exfin 2000 S.R.L,firma infiintata de mama premierului Vicor Ponta. Potrivit Oficiului Comertului, firma Exfin 2000 este detinuta de Natalia Maier si Alexandra Hertanu (sora premierului Ponta).
De asemenea, o firma a lui Iulian Hertanu, cumnatul lui Victor Ponta, impreuna cu mai multe societati, intre care Euroconstruct Trading, ar fi obtinut ilegal un proiect european privind extinderea retelei de canalizare in Comarnic, din care si-ar fi insusit sume mari de bani, prin schimbarea destinatiei fondurilor, sustin surse judiciare.
Grupul a intrat in atentia procurorilor „pentru insusirea unor importante sume de bani, prin schimbarea, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute in cadrul proiectului cu finantare europeana, si sustragerea de la plata contributiilor datorate catre stat, prin evidentierea unor cheltuieli nereale sau operatiuni fictive in documentele societatilor pe care le-au controlat”.
Din grup fac parte Iulian Hertanu – administrator de drept si incepand cu data de 25 aprilie 2014 administrator de fapt al SC Grossman Engineering Group SRL, respectiv angajat al SC CVR Asfalt Construct Group SRL Dobroesti, jud. Ilfov, Vladimir Razvan Ciorba, administrator/asociat la mai multe firme, printre care si SC CVR Asfalt Construct Group SRL, dar si Mihail Marian Coman – administrator/asociat la SC Indserv SRL Ploiesti si angajat al SC Hidro Prahova SA in calitate de consilier al directorului general din data de 24 mai 2012.
Potrivit surselor citate, acestia au constituit un grup infractional ”pentru a actiona in vederea castigarii frauduloase a contractului de lucrari avand ca obiect <Extindere retele de canalizare in orasul Comarnic> – contract semnat la data de 13 ianuarie 2012 intre Asocierea SC Grossman Engineering Group SRL – SC EURO CONSTRUCT TRADING 98 SRL si SC Hidro Prahova SA Ploiesti ( C.L.6 ), contract finantat in mare parte din fonduri provenite de la Uniunea Europeana, respectiv pentru insusirea unor importante sume de bani, prin schimbarea, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute in cadrul proiectului cu finantare europeana, si sustragerea de la plata contributiilor datorate catre stat, prin evidentierea unor cheltuieli nereale sau operatiuni fictive in documentele societatilor pe care le-au controlat”.
Sursa: hotnews.ro