Home » Social » Au alergat pentru pace

Au alergat pentru pace

de Mihaela NICULESCU

Ieri, militari ai celor trei unități militare din Garnizoana Bârlad s-au înscris la crosul dedicat zilei de 18 februarie, dată la care se aniversează Ziua Consiliului Internațional al Sportului Militar (CISM). Activitatea sportivă își propune să atragă tot mai mulți militari spre mișcare, fiind și un apel la menținerea păcii. Pentru prima oară, astfel de activități au fost organizate în 2006. La Bârlad, ieri a fost prima dată când militarii au sărbătorit ziua CSIM, prin mișcare.

Aproximativ 120 de militari s-au aliniat la startul competiției. Participarea a fost benevolă, iar militarii bârlădeni au alergat 2,5 km pe traseul de la Unitatea Militară spre Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” și înapoi la sediul unității. Primul care a încheiat cursa, cu un timp de 11’ 32’’, a fost fruntașul Florin Năstase, militar angajat al UM 01411.
castigator-cros-militariFlorin a făcut atletism la CSS Bârlad, după care a plecat la CSS Sf. Gheorghe, unde a fost component al lotului național de tineret la atletism. Performanța de ieri are la bază o bună pregătire sportivă, dar cu aceeași plăcere au alergat și ceilalți angajați ai unităților militare din Bârlad, de vârste, grade și abilități sportive diferite.
„Este pentru prima dată când în unitățile militare din Bârlad se aniversează Ziua Consiliului Internațional al Sportului Militar. Sub sloganul «Prietenie prin sport», această activitate se înscrie în rândul celor organizate cu scopul menținerii păcii, dar și pentru promovarea sportului în rândul armatelor lumii. Armata României este membră a CISM din 1992 și a fost de cinci ori gazda campionatului mondial militar, clasându-se pe locul VI în 2007”, a declarat col. Valentin Constantin Bordei, comandantul Garnizoanei Bârlad.
CISM a luat ființă în 1948, la inițiativa Franței, și este a doua organizație mondială sportivă după Comitetul Internațional Olimpic. Până în prezent, în 83 de țări s-a aniversat cel puțin o dată Ziua CISM, pentru crearea de relații durabile între organizațiile militare și civile, între armate și guverne. Până acum, la CISM au aderat armatele a 133 de țări.
„De la astfel de activități sportive de anvergură internațională, nu puteau lipsi militarii noștri, ținând cont că armata are o bogată tradiție la Bârlad, și că anul acesta, pe 1 noiembrie, Regimentul 52 Artilerie Mixtă, pe care îl reprezint, va împlini 100 de ani de la înființare”, a mai spus comandantul Garnizoanei Bârlad, col. Valentin Constantin Bordei.

de Mihaela NICULESCU Ieri, militari ai celor trei unități militare din Garnizoana Bârlad s-au înscris la crosul dedicat zilei de 18 februarie, dată la care se aniversează Ziua Consiliului Internațional al Sportului Militar (CISM). Activitatea sportivă își propune să atragă tot mai mulți militari spre mișcare, fiind și un apel la menținerea păcii. Pentru prima oară, astfel de activități au fost organizate în 2006. La Bârlad, ieri a fost prima dată când militarii au sărbătorit ziua CSIM, prin mișcare. Aproximativ 120 de militari s-au aliniat la startul competiției. Participarea a fost benevolă, iar militarii bârlădeni au alergat 2,5 km pe…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Simona Vasile

%d blogeri au apreciat: