Home » Invatamant » Elevii de top nu vor primi burse nici anul acesta

Elevii de top nu vor primi burse nici anul acesta

de Roxana NĂSTASĂ

Elevii vasluieni care au obținut rezultate deosebite la învățătură nu au mai fost recompensați cu burse de doi ani. Nici anul acesta, din câte se pare, Consiliul Local Vaslui nu a găsit bani pentru acest lucru, spre deosebire de consiliile locale din Huși și Bârlad.

Deși depun eforturi considerabile și aduc rezultate și premii, făcând întreg orașul mândru, elevii vasluieni nu mai primesc burse deloc, pe motiv că bugetul local nu suportă acest lucru. Dacă până acum câțiva ani erau încurajați cu niște sume, ce-i drept, derizorii, să țină sus ștacheta rezultatelor bune, acum nici urmă de așa ceva.

De exemplu, la Liceul „Mihail Kogălniceanu” (LMK) Vaslui, la finele anului școlar trecut învățau peste 534 de potențiali beneficiari ai stimulentelor pentru merit, copii cu medii generale între 9 și 10. În plus, LMK a dat județului Vaslui peste opt premii mari la olimpiadele naționale. Anul acesta, conform directorului instituției de învățământ, Cătălin Ignat, potențiali beneficiari sunt tot la fel de mulți mulți, dar din păcate Primăria le-a transmis să nu centralizeze nimic, că nu sunt bani de burse.

„La noi la liceu sunt foarte mulți cu medii peste 9, aproape jumătate de liceu, însă nu se dau burse. Nu am centralizat nimic pentru că ni s-a transmis de la primărie că nu sunt bani pentru așa ceva în bugetul local. Sunt și elevi cu media 10 care nu iau nimic și elevi cu posibilități financiare reduse. Ar trebui premiați în vreun fel acești elevi, dar deocamdată asta e situația. Încercăm noi să-i motivăm” a declarat Cătălin Ignat.
Nici în anii anteriori consilierii nu au părut prea preocupați de soarta tinerilor cu rezultate deosebite: bursele acordate au fost în valoare de doar 30 – 35 de lei de persoană, bani cu care abia cumperi o carte bună.

În schimb, la Bârlad și Huși, Consiliile Locale au acordat elevilor burse de performanță, de merit și de studiu, având buget și pentru ei.

Pe județ, situația prezentată de Inspectoratul Școlar Județean Vaslui menționează că în anul școlar 2013-2014, în primul semestru, primăriile din județ au plătit 52 de burse de performanță, 249 de merit și 138 de studiu. În același an, dar în al doilea semestru, primăriile au acordat 52 de burse de performanță, 432 de merit și 192 de studiu.

Bursele de performanță se acordă elevilor care au obținut locurile I, II sau III la etapele naționale ale olimpiadelor și concursurilor organizate de Ministerul Educației, iar cele de merit și de studiu se acordă elevilor de la cursurile cu frecvență din învățământul preuniversitar de stat, în funcție de rezultatele obținute la învățătură.

Cele de merit pentru elevii cu rezultate bune la olimpiadele județene și la concursurile tehnice organizate de Ministerul Educației și celor care au media generală de minim 8,5.

Bursa de studiu se acordă elevilor care provin din familii cu un venit lunar mediu pe membru de familie pe ultimele trei luni cel mult egal cu salariul minim pe economie și care au media generală peste 7.

de Roxana NĂSTASĂ Elevii vasluieni care au obținut rezultate deosebite la învățătură nu au mai fost recompensați cu burse de doi ani. Nici anul acesta, din câte se pare, Consiliul Local Vaslui nu a găsit bani pentru acest lucru, spre deosebire de consiliile locale din Huși și Bârlad. Deși depun eforturi considerabile și aduc rezultate și premii, făcând întreg orașul mândru, elevii vasluieni nu mai primesc burse deloc, pe motiv că bugetul local nu suportă acest lucru. Dacă până acum câțiva ani erau încurajați cu niște sume, ce-i drept, derizorii, să țină sus ștacheta rezultatelor bune, acum nici urmă de…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile