Home » World » Moody's a retrogradat calificativul Rusiei în categoria "junk"

Moody's a retrogradat calificativul Rusiei în categoria "junk"

Agenția de evaluare financiară Moody’s a retrogradat calificativul acordat datoriilor suverane ale Rusiei în categoria speculativă, nerecomandată investițiilor, pe fondul crizei din Ucraina, al scăderii cotațiilor petroliere și al deprecierii rublei.

Moody’s a retrogradat calificativul Rusiei la Ba1 de la Baa3, cu o treaptă sub categoria recomandată investițiilor. Perspectivele asociate noului calificativ sunt negative, ceea ce înseamnă că ratingul Rusiei ar putea fi coborât din nou în perioada următoare, transmite MarketWatch.

Agenția de evaluare financiară notează, într-un comunicat privind decizia de retrogradare a calificativului Rusiei, că puterea financiară a statului se va diminua vizibil ca urmare a presiunilor fiscale și a scăderii continue a rezervelor valutare, pe fondul ieșirilor de capital și a accesului limitat la piețele de capital străine.

De asemenea, crește riscul ca Rusia să submineze, direct sau indirect, plata datoriilor externe, ca reacție la răspunsul țărilor din Vest la conflictul armat din Ucraina, potrivit Moody’s.

Aceasta este a doua acțiune a Moody’s în privința calificativului acordat Rusiei în mai puțin de două luni. La mijlocul lunii ianuarie, agenția a scăzut ratingul Rusiei la doar un nivel deasupra categoriei „junk”.

Și Standard&Poor’s a retrogradat calificativul Rusiei în categoria speculativă luna trecută, pentru prima oară în ultimii peste 10 ani, citând diminuarea flexibilității politicii monetare a țării și înrăutățirea perspectivelor de creștere economică.

Rusia, cel mai mare exportator de petrol din lume, se află pe punctul de intra în recesiune economică, după ce prețul petrolului a scăzut la cel mai jos nivel din 2009 până în prezent.

În plus, economia rusă a fost afectată de sancțiunile impuse Moscovei de către Statele Unite și Uniunea Europeană, din cauza conflictului din Ucraina, măsuri care au limitat accesul companiilor din Rusia la finanțare pe piețele financiare internaționale și au scăzut interesul investitorilor pentru piața rusă.

Sursa: mediafac.ro

Agenția de evaluare financiară Moody's a retrogradat calificativul acordat datoriilor suverane ale Rusiei în categoria speculativă, nerecomandată investițiilor, pe fondul crizei din Ucraina, al scăderii cotațiilor petroliere și al deprecierii rublei. Moody's a retrogradat calificativul Rusiei la Ba1 de la Baa3, cu o treaptă sub categoria recomandată investițiilor. Perspectivele asociate noului calificativ sunt negative, ceea ce înseamnă că ratingul Rusiei ar putea fi coborât din nou în perioada următoare, transmite MarketWatch. Agenția de evaluare financiară notează, într-un comunicat privind decizia de retrogradare a calificativului Rusiei, că puterea financiară a statului se va diminua vizibil ca urmare a presiunilor fiscale și…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: