Home » Justitie » Stăpânul de sclavi vrea să fie liber

Stăpânul de sclavi vrea să fie liber

de Marian MOCANU

 Gheorghe Niță, băcăuanul care, împreună cu alte două persoane, a exploatat prin muncă 141 persoane, vrea să fie pus în libertate. Condamnat în februarie anul trecut la cinci ani de închisoare pentru trafic de persoane și de minori, asta după ce petrecuse deja un an în arest preventiv, Gheorghe Niță a făcut cerere, în luna octombrie 2014, de eliberare condiționată înainte de termen pentru bună purtare, cerere respinsă de judecătorii tribunalului Vaslui. Împotriva acestei decizii, băcăuanul a făcut contestație, la Curtea de Apel Iași, magistrații ieșeni respingând, la rândul lor, contestația, ca fiind nefondată.

Gheorghe Niță a fost arestat preventiv la propunerea procurorilor DIICOT împreună cu alți doi bărbați, fiul său și Cătălin Panainte, fiind acuzați că au exploatat prin muncă, în perioada august – septembrie 2012, un număr de 141 de persoane, mulți dintre ei romi din satul Slobozia, comuna Gârceni, județul Vaslui, dar și din sate din Bacău, obligându-i să muncească în condiții inumane și câte 17 ore pe zi la scos cartofi, însă fără a-i plăti. Printre cei abuzați se aflau și 14 copii, unii în vârstă de 12 ani, care erau puși la muncă la fel ca adulții.

Inițial, plângerea a fost făcută de 25 de vasluieni care au povestit anchetatorilor că erau obligați să muncească doar în genunchi și cu mâinile goale, iar noaptea erau culcați în subsolul unui grajd, pe niște saci cu paie. După mai bine de două săptămâni în care au fost supuși la acest tratament, vasluienii au fost duși cu un camion până în Gara Onești, unde au fost abandonați, fără ca vreunul dintre ei să primească banii promiși inițial pentru munca prestată. În februarie anul trecut, cei trei băcăoani au fost condamnați la cinci, respectiv patru ani de închisoare, fiind obligați de instanță să plătească mii de lei drept daune morale și materiale victimelor.

de Marian MOCANU  Gheorghe Niță, băcăuanul care, împreună cu alte două persoane, a exploatat prin muncă 141 persoane, vrea să fie pus în libertate. Condamnat în februarie anul trecut la cinci ani de închisoare pentru trafic de persoane și de minori, asta după ce petrecuse deja un an în arest preventiv, Gheorghe Niță a făcut cerere, în luna octombrie 2014, de eliberare condiționată înainte de termen pentru bună purtare, cerere respinsă de judecătorii tribunalului Vaslui. Împotriva acestei decizii, băcăuanul a făcut contestație, la Curtea de Apel Iași, magistrații ieșeni respingând, la rândul lor, contestația, ca fiind nefondată. Gheorghe Niță a…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: