Home » Sanatate » Trei medici școlari la mii de elevi

Trei medici școlari la mii de elevi

de Roxana NĂSTASĂ

Medicii din școlile vasluiene sunt pe cale de dispariție. De soarta a mii de elevi din municipiul reședință de județ se ocupă doar trei medici care asigură permanența prin rotație la cabinetele medicale școlare. Nu mai vorbim că în mediu rural, nu există nici măcar un cadru medical.

Cu câțiva ani în urmă, aproape că nu exista unitate de învățământ în care să nu fie cel puțin un medic și o asistentă. Astăzi, singurii care mai trec pragul cabinetelor medicale din școli sunt asistenții, trimiși de cei trei medici rămași în sistem.

„La nivelul municipiului Vaslui sunt trei medici care asigură permanența prin rotație la cabinetele medicale școlare, iar pentru fiecare dintre aceste cabinete există asistente bine pregătite care oferă permanent servicii de specialitate. Primăria municipiului Vaslui asigură în totalitate dotarea cabinetelor de medicină școlară, cu instrumentarul, medicamentele sau alte obiecte necesare bunei desfășurări a activității” a declarat Radu Bobică, purtător de cuvânt al Primăriei municipiului Vaslui.

Scăderea dramatică a numărului de medici a început în anul 2009, când aceștia au trecut în subordinea consiliilor locale și odată cu această schimbare, salariile li s-au micșorat. Un doctor cu experiență câștigă la final de lună cel mult 1400 lei.

Nici cu psihologii școlari situația nu e tocmai roz. Un psiholog școlar are program la două unități de învățământ, prin rotație, și are în subordine minim 800 de elevi, când în mod normal ar trebui să fie cam unul la 500 de elevi. La fel ca și în cazul medicilor, în mediul rural nu există astfel de specialiști.

de Roxana NĂSTASĂ Medicii din școlile vasluiene sunt pe cale de dispariție. De soarta a mii de elevi din municipiul reședință de județ se ocupă doar trei medici care asigură permanența prin rotație la cabinetele medicale școlare. Nu mai vorbim că în mediu rural, nu există nici măcar un cadru medical. Cu câțiva ani în urmă, aproape că nu exista unitate de învățământ în care să nu fie cel puțin un medic și o asistentă. Astăzi, singurii care mai trec pragul cabinetelor medicale din școli sunt asistenții, trimiși de cei trei medici rămași în sistem. „La nivelul municipiului Vaslui sunt…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: