Home » Sanatate » Copiii internați la Bârlad fac terapie prin lectură

Copiii internați la Bârlad fac terapie prin lectură

de Mihaela NICULESCU

 În fiecare zi, prichindeii internați la Pediatrie uită de branulele din mânuțe și se lasă purtați pe aripile poveștilor. Ei sunt purtați în această lume magică de liceenii care desfășoară activități de voluntariat în cadrul Bibliotecii „Belloescu”.

Lectura este recunoscută ca o terapie cu efecte la nivel psihic, fizic și spiritual, iar voluntarii Bibliotecii „Stroe S Belloescu” din Bârlad o aplică cu succes, zilnic, în cazul copiilor internați la secția Pediatrie a Spitalului „Elena Beldiman” din Bârlad.
Din luna ianuarie, Biblioteca „Stroe S. Belloescu” în parteneriat cu spitalul bârlădean desfășoară un proiect de terapie prin lectură și joc. Proiectul face parte din programul național „Raftul cu inițiativă”, implementat de Centrul Național de Voluntariat Cluj-Napoca și finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG din România.
„Zilnic, de luni până vineri, și de multe ori și în week-end, voluntarii noștri fac terapie prin lectură și joc în rândul copiilor internați în Secția Pediatrie din Bârlad. Prin rotație, în cele trei spații de joacă ale secției, timp de două ore pe zi, voluntarii noștri sunt alături de copii și încearcă să le facă șederea în spital mai ușoară. Pe lângă jocurile în care sunt antrenați, copiilor li se citesc povești, atrăgându-i astfel către lectură”, a declarat Cristina Vizitiu, șefa Serviciului Bibliotecă.
Biblioteca „Stroe S. Belloescu” are deocamdată 12 voluntari, elevi de la toate liceele din oraș. Proiectul „Terapia prin lectură” va lua sfârșit în luna iulie, dar conducerea bibliotecii este hotărâtă împreună cu voluntarii să continue activitatea și după încheierea proiectului.
„Este minunat ce se întâmplă cu acești copii cărora încercăm să le aducem zâmbetul pe buze, chiar și atunci când sunt cu branulele la mână. Îi ajutăm să facă puzzle-uri, să coloreze, să deseneze, dar în primul rând dorim să-i atragem către lectură. Le citim povești și chipurile li se înseninează, văd altfel locul în care se află și simțim cum li se umple sufletul de bucurie”, a declarat Lorrena Enache, voluntar în cadrul proiectului.
Biblioteca „Stroe S Belloescu” a obținut din toamna anului trecut cadrul legal desfășurării activităților de voluntariat. În decembrie 2014, biblioteca municipală din Bârlad a fost singura din țară care a accesat proiectul „Raftul cu inițiativă” și a reușit să se numere printre finaliștii care au participat la Gala Națională a Voluntariatului. Biblioteca bârlădeană a primit cu acea ocazie distincția pentru finaliști la secțiunea „Sport și recreere”.
Biblioteca „Stroe S Belloescu” a demarat și o campanie de strângere de jucării de pluș, de care să se bucure copiii internați la Pediatrie, jucării pe care le-au putut lua acasă.

de Mihaela NICULESCU  În fiecare zi, prichindeii internați la Pediatrie uită de branulele din mânuțe și se lasă purtați pe aripile poveștilor. Ei sunt purtați în această lume magică de liceenii care desfășoară activități de voluntariat în cadrul Bibliotecii „Belloescu”. Lectura este recunoscută ca o terapie cu efecte la nivel psihic, fizic și spiritual, iar voluntarii Bibliotecii „Stroe S Belloescu” din Bârlad o aplică cu succes, zilnic, în cazul copiilor internați la secția Pediatrie a Spitalului „Elena Beldiman” din Bârlad. Din luna ianuarie, Biblioteca „Stroe S. Belloescu” în parteneriat cu spitalul bârlădean desfășoară un proiect de terapie prin lectură și…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Simona Vasile

%d blogeri au apreciat: