Home » Social » Mărțișorul tradițional, tot mai greu de găsit

Mărțișorul tradițional, tot mai greu de găsit

de Roxana NĂSTASĂ

De la an la an, mărțișorul tradițional este tot mai greu de găsit. Acesta a fost înlocuit pe tarabele comercianților de broșe sau diverse brățări, care mai de care mai variate, care nu au nicio legătură cu tradiționalul mărțișor, simbol al primăverii.

Nu mai e mult până la începutul lunii martie, iar primele tarabe cu mărțișoare au fost deja amenajate în piețele din Vaslui. Comercianții vasluieni și-au întins din nou exponatele pe mese sperând la vânzări tot mai multe. Din păcate, însă, cu greu mai găsești astăzi un mărțișor simplu, tradițional, cum era odată. Locul acestuia a fost luat de brățări tot mai diverse, broșe aurite sau mărțișoare care nu au nicio treabă cu simbolul primăverii.

„Nu mai e ce era odată. Mărțișorul ăla simplu cu ață roșie și albă care se punea în piept a cam dispărut. Ori nu-l mai cumpără lumea ori nu știu ce se întâmplă. Acum găsești numai brățări sau broșe care nu semnifică nimic și nici nu se pun în piept. Eu după dinalea alb cu roșu m-am uitat, dar n-am găsit”, spune o bătrână.

„Eu sunt mai pe stil vechi, vreau dinalea vechi, frumoase și acceptabile la preț. Ce să fac eu cu brățări?”, se întreabă o precuopeață.
Comercianții, pe de altă parte, spun că vând ce se cere.

„Lumea umblă după lucruri noi, diverse, felicitări, brățări și vindem ceea ce caută omul. Aducem de toate să aibă de unde alege, să fie mulțumiți”, a spus un comerciant din Piața Traian.

În mod tradițional, mărțișorul simbolizează venirea primăverii și se oferă în dimineața zilei de 1 martie, fiind reprezentat doar de un șnur de lână albă împletit cu un fir de lână roșie.

de Roxana NĂSTASĂ De la an la an, mărțișorul tradițional este tot mai greu de găsit. Acesta a fost înlocuit pe tarabele comercianților de broșe sau diverse brățări, care mai de care mai variate, care nu au nicio legătură cu tradiționalul mărțișor, simbol al primăverii. Nu mai e mult până la începutul lunii martie, iar primele tarabe cu mărțișoare au fost deja amenajate în piețele din Vaslui. Comercianții vasluieni și-au întins din nou exponatele pe mese sperând la vânzări tot mai multe. Din păcate, însă, cu greu mai găsești astăzi un mărțișor simplu, tradițional, cum era odată. Locul acestuia a…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile