Home » National » Monoglutamat de sodiu (MSG sau E621), drogul din alimente

Monoglutamat de sodiu (MSG sau E621), drogul din alimente

Monoglutamatul de sodiu este sarea de sodiu a aminoacidului numit acid glutamic și este o formă de glutamat. Hm…apetisant, ce zici? Glutamatul e un aminoacid ce se găsește în mod natural în aproape toate alimentele, mai cu seamă în cele cu conținut bogat în proteine.
E621 sau monoglutamatul de sodiu se folosește ca potențiator de aromă în diferite preparate culinare pregătite acasă și la restaurant, dar mai cu seamă însemipreparatele existente în comerț(mezeluri, preparate din pește, semipreparate, sucuri, sosuri de diferite tipuri, alimente congelate, preparate din lapte etc.).
Nu s-a elucidat pe deplin mecanismul prin care această substanță dă un plus de savoare aliemntelor, dar mulți oameni de știință sunt de părere că MSG stimulează receptorii de glutamat de la nivelul limbii, amplificând asatfel gustul.
Monoglutamatul  de sodiu a intrat în colimatorul atenției publice în principal din cauza reacțiilor la mâncarea chinezească, acuzate de unii oameni – temutul „sindrom al restaurantului chinezesc”.
Pentru cei care cred că s-ar putea să reacționeze prost la MSG, iată ce simptome au fost înregistrate:

  • senzații de usturime la nivelul cefei, antebrațuilui și pieptului
  • amorțeală la nivelul cefei, iradiind spre brațe și spate
  • furnicături, căldură și slăbiciune la nivelul feței, tâmplelor, gâtului, brațelor și zionei superioare a spatelui
  • presiune sau constricție la nivelul feței
  • dureri în piept
  • dureri de cap
  • greață
  • ritm cardiac accelerat
  • spasm bronșic (respirație dificilă) la persoanele astmatice cu intoleranță la MSG
  • somnolență
  • slăbiciune

În anul 1958, Oficiul American pentru Produse Alimentare și Farmaceutice (Food and Drug Administration) a inclus monoglutamatul de sodiu în categoria substanțelor recunoscute în general ca „inofensive”, alături de multe alte ingrediente alimentare, ca sarea, oțetul și praful de copt, dar consumatorii se întreabă în continuare cât de nepericulos și de eficient este acest aditiv.

În comunitatea științifică există însă un consens general, bazat pe numeroase studii biochimice, toxicologice și medicale desfășurate în ultimii 20 de ani, potrivit căruia MSG  nu reprezintă nici un pericol pentru populație.

Testele realizate pe animale au arătat clar că monoglutamatul de sodiu creează probleme la nivel neurologic, însă unii cercetători cred că nu este suficient pentru a panica populația. Însă, cu toate aceste controverse, s-a luat hotărârea ca monoglutamatul de sodiu să nu poată fi utilizat in nici unul dintre produsele alimentare destinate sugarilor și copiilor foarte mici, măsură care se aplică și în țara noastră.

Care sunt efectele pe termen lung  ale consumului crescut de monoglutamat asupra sănătății omului? Nimeni nu știe. Și, probabil, mult timp de acum încolo va fi un secret bine păzit de marii producători, atât din industria alimentară cât și din cea farmaceutică.

Sursa: csid.ro

Monoglutamatul de sodiu este sarea de sodiu a aminoacidului numit acid glutamic și este o formă de glutamat. Hm...apetisant, ce zici? Glutamatul e un aminoacid ce se găsește în mod natural în aproape toate alimentele, mai cu seamă în cele cu conținut bogat în proteine. E621 sau monoglutamatul de sodiu se folosește ca potențiator de aromă în diferite preparate culinare pregătite acasă și la restaurant, dar mai cu seamă însemipreparatele existente în comerț(mezeluri, preparate din pește, semipreparate, sucuri, sosuri de diferite tipuri, alimente congelate, preparate din lapte etc.). Nu s-a elucidat pe deplin mecanismul prin care această substanță dă un…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile