Home » Social » Sute de drogați pe paturile spitalelor

Sute de drogați pe paturile spitalelor

de Roxana NĂSTASĂ

Tot mai mulți tineri vasluieni cad pradă substanțelor interzise, însă tot mai puțini își recunosc dependența și se adresează Centrului de Evaluare, Prevenire și Consiliere Anti-drog Vaslui. La Vaslui, în ultimul an, 388 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce au consumat droguri de sinteză, dintre care 60 % sunt tineri. Acestea sunt doar datele oficiale de care dispune instituția, însă numărul real al consumatorilor este mult mai mare.

Plantele etnobotanice, cunoscute pentru efectele similare unor droguri ușoare, au ajuns să se regăsească printre „ingredientele” de bază ale unei petreceri între tineri. Pentru că îi eliberează de emoții, inhibiții, tristețe și îi trimit în „al nouălea cer”, din ce în ce mai mulți tineri au devenit clienți fideli acetor prudse. Magazinele de vise au dispărut de pe piață de câțiva ani, însă etnobotanicele se vând în continuare fără probeleme. Din păcate, consumul de astfel de substanțe este facilitat și de internet, unde, în ultima perioadă, sunt puse spre vânzare tot felul de amesecuri, fără ca autoritățíle să poată acționa.
Medicii de la Urgențe sunt și ei solicitați tot mai des să intervină în ajutorul tinerilor care au consumat etnobotanice în exces sau să recolteze probe biologice de la persoane suspectate de polițiști ca fiind consumatori de droguri.
Potrivit reprezentanților Centrului de Evaluare, Prevenire și Consiliere Anti-drog Vaslui, situația este îngrijorătoare, numărul tinerilor consumatori de sustanțe interzise crescând considerabbil de la an la an.
„A crescut numărul consumatorilor de droguri din Vaslui, tot mai multe persoane ajungând la spital din această cauză. În 2014, mai multe persoane au ajuns la spital după ce au consumat droguri cu proprietăți psihoactive (SNPP), o persoană care a consumat marihuana, și alții au ajuns chiar la Psihiatrie” spun reprezentații instituției
Totodată, conform raportului pe anul 2014 al instituției care se ocupă de consilierea consumatorilor, procurorii au instrumentat, în Vaslui, în 2014, un număr de 17 dosare pentru trafic de substanțe halucinogene interzise ajunse pe rolul Tribunalului Vaslui, în opt cazuri fiind date deja diverse condamnări pentru infracțiuni de trafic de droguri. De asemenea, lucrătorii de poliție au confiscat cu ocazia perchezițiilor efectuate la persoane suspectate de trafic sau consum de droguri cantitatea de 155,44 gr. Cannabis și trei comprimate de ecstasy, fapt care scoate în evidență existența problematicii drogurilor la nivelul județului.
Un caz recent este cel al unui tânăr de 19 ani, din Vaslui, Segiu Gabriel Știrbu, cunoscut ca făcând parte din clanul de traficanți de etnobotanice Buga. Acesta a juns luna trecută în comă la spital după ce a consumat o combinație nou intrată pe piața drogurilor, extrem de nocivă și care poate avea efecte fatale. Sergiu Gabriel Știrbu și-a îngrozit vecinii urlând precum o fiară și amenințând cu acte de violență, determinându-i să sune la 112. Tânărul a fost arestat în 2013 pentru trafic de etnobotanice, fiind pus în libertate de Judecătoria Vaslui după trei luni, fiind condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare. Deși se afla într-un program de supraveghere la Serviciul de Probațiune de pe lângă Tribunalul Vaslui și nu avea voie să comită alte infracțiuni, se pare că patima drogurilor i-a pus capac, neputându-se abține de la consumul de etnobotanice.
Din păcate, ca el sunt mulți alți tineri consumatori, mulți dintre ei neconștientizând problema și riscurile la care se supun. În multe dintre cazuri, nici părinții nu au cunoștință despe ceea ce se întâmplă cu copii lor, sau alții, nu iau problema în serios și nu apelează la specialiști, ținându-i în continuare acasă sperând că problema se va rezolva de la sine.
În prezent, la Centrul Anti-drog Vaslui sunt 95 de persoane care sunt ajutate să scape de dependența de droguri.
„La începutul anului 2014 aveam 46 de beneficiari, iar pe parcursul anului alte 49 de persoane au venit să ne ceară ajutorul, în prezent având 95 de beneficiari pe care îi consiliază doi psihologi, unul la Iași, și unul la Vaslui. Din 24 noiembrie este și la Vaslui psiholog. Până acum era doar la Iași. Mulți din consumatori vasluieni preferă chiar să ceară ajutor la Iași pentru confidențialitate, pentru că e mai departe și se simt mai siguri că nu-i cunoaște nimeni”, au mai spus cei de la Centrul Anti-drog Vaslui.

Ce sunt etnobotanicele și care sunt efectele consumului lor?

Etnobotanicele sunt un amestec de prafuri sau plante uscate stropite cu diferite substanțe chimice. Deși există o listă cu substanțele interzise, autorităților le este practic imposibil să țină pasul cu laboratoarele producătorilor, pentru că o simplă schimbare chimică poate scoate un produs în afara listei de produse interzise. De asemenea, vânzarea lor se face, cu toate că magazinele de vise au dispărut. Internetul este în continuare plin de oferte cu tot felul de substanțe.
Trebuie știut însă, că efectele etnobotanicelor pot fi fatale. Așa că părinții care observă un comportament ciudat la copii lor, având simptomele ilustrate mai jos, trebuie să ia atitudine.
Efectele imediate ale etnobotanicelor sunt euforia, creșterea energiei, amețeala, pierderea poftei de mâncare, insomnie, tremur, agitație, comportament și ideație obsesiv compulsivă, vorbire rapidă dar bâlbâită, iritabilitate, dilatarea pupilelor.
Efecte de supradozaj sunt atacul cerebral, furnicături, paranoia, deziluzie, halucinații, căderea sistemului muscular, cădere renală.
Efecte psihice produse de etnobotanice sunt râs fără motiv, euforie, relaxare, imposibilitatea de a se concentra, probleme de raționament logic, iluzii senzoriale, distorsiuni spațio-temporale, halucinații, viziuni autoscopice (iluzia de ieșire din corp), senzație de moarte iminentă, rememorarea amintirilor uitate, senzație de omnisciență (persoana se crede atotcunoscătoare), clarviziuni, sentiment de depersonalizare, frică, angoasă, tristețe, paranoia, iar efectele cronice sunt dependența, pierderea în greutate, psihoza amfetaminică, mai cu seamă, deprivarea de somn.

About Mihai Vasile

One comment

  1. Multumim, doamna Roxana. O primavara frumoasa!