Home » Justitie » Traficanți menținuți în arest

Traficanți menținuți în arest

de Marian MOCANU

Procurorii DNA au destructurat, la începutul lunii iunie 2014, o rețea de contrabandiști de țigări, din rândul cărora făceau parte și ofițeri moldoveni ai poliției de forntieră, aceștia având chiar și un informator, un ofițer de la Sectorul de Frontieră Huși, Valentin Badiu, fost purtător de cuvânt al Inspectoratului Județean al Poliției de Frontieră Vaslui.

După mai bine de opt luni de la trimiterea în judecată a celor șapte persoane sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire sau aderare la grup infracțional organizat, contrabandă, trecerea frauduloasă a frontierei, dare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată, respectiv uz de fals, judecătorii Tribunalului Vaslui au decis menținerea măsurilor preventive luate împotriva inculpaților, prelungind astfel arestul preventiv pentru capii rețelei, inculpații Vasile Iordachi, Iurie Volceanov și Ivan Musteață, ultimii doi fiind șeful, respectiv adjunctul postului de poliție de frontieră Leova, Republica Moldova. Magistrații vasluieni nu au avut „milă” nici pentru ceilalți patru inculpați, Igor Lisnic, Veaceslav Mereuță, Gheorghe Braga și Valentin Badiu, eliberați anterior din arestul preventiv, cărora le-au respins cererile privind revocarea măsurii controlului judiciar.

Odiseea unor contrabandiști de țigări

Potrivit DNA, în perioada noiembrie-decembrie 2013, inculpații Vasile Iordachi, un cunoscut traficant de țigări din Republica Moldova, Iurie Volceanov și Ivan Musteață, ultimii doi ofițeri în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Leova – Republica Moldova, au constituit un grup infracțional organizat specializat în derularea de operațiuni de contrabandă. Aceste operațiuni s-au concretizat prin încercările de introducere frauduloasă, pe teritoriul României, în perioada decembrie 2013 – mai 2014, a diverse cantități de țigări netimbrate.

“Pentru desfășurarea operațiunilor de contrabandă, membrii grupului infracțional l-au contactat, în mod repetat, pe șeful Sectorului Poliției de Frontieră Berezeni, județul Vaslui, acesta din urmă fiind denunțător în cauză, promițându-i sume de bani câte 50 euro/bax de țigări, pentru a le facilita, prin încălcarea atribuțiunilor de serviciu referitoare la controlul frontierei de stat a coletelor cu țigări”, se arată în rechizitoriul procurorilor DNA.

Concomitent cu încercarea de cumpărare a ofițerului Ionel Lascu, șeful SPF Berezeni, traficanții basarabeni au reușit să cumpere influența unui alt ofițer de la Sectorul de Frontieră Huși, Valentin Badiu, fost purtător de cuvânt al Inspectoratului Județean al Poliției de Frontieră Vaslui, care le dădea informații contrabandiștilor cu privire la eventualele controale pe frontieră, acesta fiind cel care l-a anunțat pe Iordachi cu privire la faptul că comisarul Lascu ar fi „trădat”, anunțând autoritățile române.

Vasile Iordachi, Igor Lisnic, Veaceslav Mereuță, Ivan Musteață, Iurie Volceanov, Gheorghe Braga și Valentin Badiu sunt acuzati de infracțiuni de aderare sau constituire la grup infracțional organizat, infracțiuni pedepsite cu închisoare de la 3 la 10 ani, respectiv de la 5 la 15 ani, dar și de introducerea în țară de bunuri sau mărfuri, prin alte locuri decât cele stabilite pentru control vamal. Unii dintre acuzati, respectiv Vasile Iordachi și Iurie Volceanov, pe acea vreme adjunctul lui Ivan Musteață, șeful postului de poliție de frontieră Leova, Republica Moldova, sunt acuzați și pentru dare de mită. Cei doi au încercat sã-l corupă pe șeful Postului de Frontieră Berezeni, Ionel Lascu, promițându-i acestuia zeci de mii de euro pentru fiecare transport de țigări adus peste Prut prin sectorul controlat de Lascu. Comisarul a anunțat DNA, cu privire la tentativa de mituire ulterior primind mai multe amenințări din partea lui Iordachi, care avea bănuieli cu privire la comisarul vasluian, dupã ce mai multe transporturi de țigări fuseseră interceptate și confiscate de polițiștii români, bănuilei confiramte lui Iordachi de polițistul de frontieră Valentin Badea.

de Marian MOCANU Procurorii DNA au destructurat, la începutul lunii iunie 2014, o rețea de contrabandiști de țigări, din rândul cărora făceau parte și ofițeri moldoveni ai poliției de forntieră, aceștia având chiar și un informator, un ofițer de la Sectorul de Frontieră Huși, Valentin Badiu, fost purtător de cuvânt al Inspectoratului Județean al Poliției de Frontieră Vaslui. După mai bine de opt luni de la trimiterea în judecată a celor șapte persoane sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire sau aderare la grup infracțional organizat, contrabandă, trecerea frauduloasă a frontierei, dare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată, respectiv…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: