Home » Justitie » Un procuror vasluian rezolvă cinci dosare pe zi!

Un procuror vasluian rezolvă cinci dosare pe zi!

de Marian MOCANU

Parchetul de pe lângă Tribunalul Vaslui a făcut public raportul de activitate aferent anului 2014, din care rezultă că cei 38 de procurori au avut de soluționat nu mai puțin de 35.302 dosare penale. Practic, fiecărui procuror i-au revenit în sarcină circa 1.800 dosare, adică o medie de cinci dosare pe zi.  

În cadrul celor patru unități de parchet vasluiene funcționează în prezent 38 procurori,n din care nouă au funcții de conducere, schema de personal fiind acoperită. În ceea ce privește personalul auxiliar de specialitate, conex activității, din necesarul de 37 persoane, sunt angajate 34.

Volumul de activitate a fost unul foarte mare, dat fiind că, pe parcursul anului 2014 au fost înregistrate 57.229 lucrări de soluționat, din care 35.302 dosare penale, incluzând aici și dosarele cu autori necunoscuți provenite din anii anteriori. Dintre aceste dosare penale, procurorii au efectuat cercetare proprie în 579 cazuri, iar în 34.726 dosare au supravegheat lucrăruile efectuate de organele de poliție judiciară.

În anul 2014 procurorii au participat la 8136 ședințe de judecată, formulând concluzii în 5.107 cauze penale și verificând tot atâtea sentințe penale, în vederea declanșărilor eventualelor căi de atac la instanțele superioare. În plus, procurorii de pe lângă parchetele vasluiene au participat la judecarea a 1.226 cauze civile, verificând sub aspectul legalității și temeiniciei soluțiilor 1.654 hotărâri judecătorești luate în cadrul celor trei judecătorii, din Vaslui, Bârlad și Huși, și ai ttribunalului Vaslui.

Doar în materia protecției și promovării drepturilor copilului și adopției, procurorii au participat la judecarea a nunul număr de 380 de cauze de pe rolul instanțelor vasluiene. În plus, pe lângă dosarele penale sau civile în care au fost implicați, în anul 2014, procurorii vasluieni au primit spre rezolvare un număr de 5624 plângeri, din care au fost soluționate 4738. Ca și activitate, anul trecut procurorii vasluieni au întocmit 774 rechizitorii, din care 52 în dosarele de urmărire penală proprii, iar 722 în dosarele instrumentate de organele de poliție judiciară, dosare în care procurorii au supravegheat cercetările. Urmare a activității desfășurate de parchet, au fost trimiși în judecată un număr de 950 inculpați, pentru 109 dintre aceștia fiind formulate propuneri de arestare preventivă.

Din totalul de 35.302 dosare penale aflate pe masa procurorilor vaslueini pe parcursul anului trecut, aproape o treime, respectiv în 12.669 cazuri, s-a dat soluția de netrimitere în judecată , iar în 1.205 cazuri, din care șase în dosare instrumentate direct de procurori și 1.199 dosare instrumentate de organele de poliție judiciară, în care procurorii au supravegheat cercetările, s-a dispus renunțarea la urmărire penală. Împotriva hotărârilor pronunțate de instanțele judecătorești, procurorii au declarat, în 130 cazuri, căi de atac la instanțele superioare, dintre acestea 125 fiind dosare penale, și 5 dosare civile.

Din totalul celor 579 cazue de soluționat urmare a activității de urmărire penală proprie, au fost soluționate un număr de 253 cauze și întocmite 52 rechizitorii.

 Activitatea de supraveghere a cercetărilor

În cursul anului 2014, procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vaslui au efectuat supravegherea cercetärilor în cazul a 1.171 dosare, din care au fost soluționate 834 dosare, întocmiindu-se 27 rechizitorii, și fiind date un număr de 807 soluții de netrimitere în judecată. La parchetele din circumscripția Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui,procurorii au supravegheat cercetările în 33.552 dosare. Din totalul de 12.383 de dosare soluționate pe parcursul anului trecut, s-a dispus trimiterea în judecată a 885 inculpați, din care 86 în stare de arest preventiv, în 25 de cauze fiind înregistrate acorduri de recunoaștere a vinovăției, și fiind ăntocmite 695 rechizitorii. În ceea ce privește cele trei parchete de pe lângă judecătoriile din județ, din totalul de 34.723 dosare, au fost soluționate un număr de 13.217, soldate cu întocmirea a 722 rechizitorii. În plus, din totalul de 4738 plângeri soluționate pe parcursul anului trecut, doar un sfert dintre ele, 1.079 au fost admise, continuându-se cu deschiderea d edosare penale sau civile.

de Marian MOCANU Parchetul de pe lângă Tribunalul Vaslui a făcut public raportul de activitate aferent anului 2014, din care rezultă că cei 38 de procurori au avut de soluționat nu mai puțin de 35.302 dosare penale. Practic, fiecărui procuror i-au revenit în sarcină circa 1.800 dosare, adică o medie de cinci dosare pe zi.   În cadrul celor patru unități de parchet vasluiene funcționează în prezent 38 procurori,n din care nouă au funcții de conducere, schema de personal fiind acoperită. În ceea ce privește personalul auxiliar de specialitate, conex activității, din necesarul de 37 persoane, sunt angajate 34. Volumul de…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: