Sanatate

Buget de avarie pentru spitalul bârlădean

de Mihaela NICULESCU

Din cauza fondurilor mici, spitalul bârlădean face față cu greu necesităților și este nevoit să asigure actul medical cu un aparat de personal subdimensionat.

Bugetul votat de Consiliul Local Bârlad, în ședința de alaltăieri, pentru Spitalul de Urgență „Elena Beldiman” este sensibil egal cu cel de anul trecut și este departe de unul care să asigure un act medical de calitate: 63 de milioane de lei.
Suma ar putea suferi modificări, însă acest lucru se va ști sigur abia în aprilie, după semnarea contractului cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Vaslui.
Conducerea spitalului spune că banii alocați nu vor putea acoperi, în nici un caz, toate nevoile unității, ținând cont că doar 80% din bugetul spitalului îl reprezintă doar salariile.
La această oră, spitalul bârlădean are 131 de medici (24 rezidenți), 437 asistenți medicali și 239 îngrijitoare, infirmiere, brancardieri. Cel mai mare deficit este în rândul asistentelor medicale și îngrijitoarelor. Pentru a funcționa în parametri normali, la Spitalul „Elena Beldiman” ar trebui să mai fie angajați 38 de medici, 111 asistenți medicali și 114 îngrijitoare, infirmiere și brancardieri. Dacă spitalul ar avea numărul optim de personal, cheltuielile ar fi imense și ar depăși valoarea bugetului contractat anual cu CJAS. De aceea, unitatea funcționează cu un aparat de personal subdimensionat. În perioada următoare, vor fi totuși scoase la concurs șase posturi de asistenți medicali, pentru secțiile care duc lipsă acută de cadre medii. Banii care rămân sunt direcționați pentru achiziția de medicamente, materiale sanitare, materiale de curățenie, utilități etc.
„Ne-am propus să alocăm 200.000 lei lunar pe medicamente. Este dorința noastră, dar sumele pot fi mai mici sau mai mari, de la o lună la alta, în funcție de indicatorii realizați. Sunt luni cu pacienți mai mulți și luni cu paturi goale. Medicamentele se scumpesc pe zi ce trece, așa că este greu de estimat acum cât vom cheltui lunar cu procurarea de medicamente. Încercăm să aprovizionăm farmacia cu ce trebuie, dar, inevitabil, vor fi și perioade când materialele sanitare se vor epuiza mai repede. Hiatusuri vor mai apărea, subfinanțarea fiind cauza acestor dezechilibre, în care sunt antrenați uneori pacienții”, a declarat Angela Chirilă, manager interimar la Spitalului „Beldiman”.
Din plata investigațiilor de laborator, radiologie și unele taxe plătite de pacienți pentru emiterea unor documente sau pentru unele intervenții care se plătesc conform legii, spitalul încasează lunar fonduri proprii în valoare de 60.000 de lei. O sumă infimă pentru nevoile nenumărate. Primăria a alocat puțin peste 1.000.000 de lei până acum, bani cu care conducerea spitalului intenționează modernizarea Compartimentului de Primire Urgențe.
Spitalul va trebui să acorde în curând și tichetele de masă pentru sindicaliști. Conducerea spitalului a făcut recurs după procesul câștigat de Sanitas și termenul de pronunțare a Curții de Apel Iași a fost stabilit pentru 30 martie.
Mai multe amănunte despre bugetul spitalului bârlădean și repartizarea sa, despre investițiile care se vor face acolo, vă vom oferi după încheierea contractului cu CJAS Vaslui. Este foarte posibil ca suma aprobată să fie mai mică, CJAS invocând deseori că spitalul din Bârlad nu realizează indicatorii necesari în baza cărora se asigură finanțarea.

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Related Articles

Back to top button