Omul de afaceri Ioan Niculae a fost condamnat joi la doi ani si sase luni de inchisoare cu executare in dosarul „Mita la PSD”, in care fostul lider PSD-ist Gheorghe Bunea Stancu a fost condamnat la trei ani de inchisoare, anunta Realitatea TV.
Gheorghe Teodorescu si Viorel Barac pedepse de cate doi ani cu sporuri de sase luni, astfel ca va executa fiecare o pedeapsa de doi ani si jumatate de inchisoare.
Instanta a mai decis confiscarea sumei de 641.000 de lei de la Ioan Niculae, potrivit agentiei Mediafax.
Potrivit topului Forbes 2015, Ioan Niculae, proprietarul InterAgro, este cel mai bogat roman, cu o avere estimata la 1,1 miliarde de dolari.
- Citeste in Sectiunea HotNews.ro Anticoruptie toate detaliile dinDosarul „Mita la PSD” – Gheorghe Bunea Stancu si Ioan Niculae
In acest dosar, in prima instanta, Judecatoria Sectorului 1 a decis, in 20 noiembrie 2013, achitarea omului de afaceri Ioan Niculae, aceeasi decizie fiind luata si in cazul lui Gheorghe Bunea, Viorel Barac si Gheorghe Teodorescu.
Fostul lider PSD Braila a fost acuzat de DNA ca s-a folosit de functia pe care o detine in partid pentru „a obtine pentru altul bani sau foloase necuvenite”, in campania electorala din 2009, cand Mircea Geoana a candidat la presedintia Romaniei.
Bunea Stancu i-ar fi cerut 1 milion de euro omului de afaceri Ioan Niculae, pentru a sustine campania electorala a lui Mircea Geoana. O parte din bani, aproximativ 150.000 de euro, ar fi fost platiti prin casa de sondaje INSOMAR, detinuta de Sorin Ovidiu Vintu.
In schimbul banilor, potrivit procurorilor, omul de afaceri ar fi urmat sa aiba un cuvant de spus la numirea unor persoane in functii importante din Guvern. Scopul ar fi fost ca persoanele ce ar fi urmat sa fie numite in functiile importante sa ii sustina interesele si anume sa acorde avantaje companiilor sale si sa le vanda gaz la un pret mult mai ieftin.
Astfel, in dosar, procurorii argumenteaza ca Gheorghe Bunea Stancu discuta cu omul de afaceri Cristian Burci despre cooptarea unor alti oameni de afaceri precum Ioan Niculae sau Sebastian Ghita care, in schimbul unor contributii financiare, urmau sa fie rasplatiti cu diverse functii guvernamentale.
In acest doar, procurorii DNA au inceput urmarirea penala pe 11 mai 2011, iar in 11 ianuarie 2012 i-au trimis in judecata pe Bunea Stancu, Niculae, un director de la InterAgro si un actionar de la INSOMAR.
Din rechizitoriul DNA:
– In cursul anului 2009, Gheorghe Bunea Stancu si-a folosit influenta si autoritatea rezultate din functia de presedinte al organizatiei judetene Braila a Partidului Social Democrat pentru a obtine, cu incalcarea dispozitiilor legale ce privesc finantarea partidelor politice, suma de un milion de euro de la Ioan Niculae, patron al SC InterAgro SA, bani ce urmau sa fie folositi in campania electorala prezidentiala, desfasurata la sfarsitul anului 2009, pentru sustinerea candidatului PSD, Mircea Geoana.
– Potrivit intelegerii, sumele de bani trebuiau sa fie date indirect, in sensul ca Ioan Niculae urma sa achite plati catre diferiti furnizori de servicii ce aveau legatura cu campania electorala, inclusiv institutii implicate in realizarea de sondaje de opinie publica. In acest fel se disimula destinatia reala a sumelor de bani, ocolindu-se dispozitiile legale referitoare finantarea partidelor politic.
– In schimbul banilor oferiti, Ioan Niculae a solicitat ca, in cazul castigarii alegerilor de catre candidatul PSD, sa fie desemnate persoane care sa ii sustina interesele la conducerea Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, precum si la nivelul celor doua societati nationale ce aveau ca obiect gestionarea si distribuirea gazului natural (SNTGN Transgaz si SNGN Romgaz SA).
– Pe parcursul cercetarilor, procurorii au mai stabilit ca din suma de un milion de euro, s-au platit efectiv 641.730 de lei, aproximativ 150.000 de euro, folosindu-se drept paravan un contract incheiat intre societatea controlata de Ioan Niculae – InterAgro si SC INSOMAR SRL. Acest contract a fost incheiat pentru servicii fictive, tocmai pentru a se crea o acoperire aparent legala destinatiei reale a sumelor de bani, si anume finantarea unui partid politic cu incalcarea dispozitiilor legale.
-Contractul propriu-zis si actele aferente (procesul-verbal de receptie, facturi) au fost incheiate de Viorel Barac si Gheorghe Teodorescu, cu mijlocirea lui Ioan Niculae.
In dosar, procurorii argumenteaza ca Gheorghe Bunea Stancu discuta cu omul de afaceri Cristian Burci despre cooptarea unor alti oameni de afaceri precumIoan Niculae sau Sebastian Ghita care, in schimbul unor contributii financiare, urmau sa fie rasplatiti cu diverse functii guvernamentale. Iata ce se mentioneaza in dosar:
– Tot in cursul lunii iulie 2010, in urma punerii in executare a autorizatiilor dispuse de ICCJ, au fost evidentiate si mai multe convorbiri telefonice purtate de persoanele suspecte a fi implicate in activitati infractionale si care confirma intru totul aspectele avute in vedere la sesizarea din oficiu, mai ales cu privire la folosirea aceluiasi modus operandi de catre numitul Gheroghe Bunea Stancu.
– Astfel, la data de 8.07.2010, Gheorghe Bunea Stancu, de la postul telefonic […] Poarta doua discutii telefonice cu Burci Cristian iar din continutul acestor convorbiri rezulta ca, in aceeasi modalitate, folosind influenta pe care o are in formatiunea politica din care face parte, acesta ii promite lui Burci Cristian ca, la momentul in care formatiunea politica va ajunge la guvernare, il va nominaliza pentru un post important, la o „agentie sau autoritate”, ca rasplata pentru contributia sa baneasca, necesara acoperirii datoriilor partidului, activitate de care numitul Gheorghe Bunea Stancu se ocupa direct, sens in care contacteaza diferiti oameni de afaceri.
– Tot in cuprinsul acestor discutii, Gheorghe Bunea Stancu afirma ca asemenea lui Burci Cristian mai sunt si alti oameni de afaceri, care vor beneficia de functii importante, de ministri, pentru contributiile lor banesti, nominalizand in acest sens pe Ioan Niculae si pe un anume Ghita, care, in urma verificarilor a rezultat ca este Ghita Sebastian Aurelian, patron SC Asesoft SA.
– Faptul ca se discuta despre sumele de bani pe care acesti oameni de afaceri le „cotizeaza” sub diferite forme, mai mult sau mai putin „oculte”, evitand dispozitiile legale privitoare la finantarea formatiunilor politice, este intarita si de discutiile repetate purtate de Gheorghe Bunea Stancu cu diferite persoane – oameni de afaceri (Burci Cristian si altii) sau oameni politici (ex Adrian Nastase si altii) (sursa: dosar DNA)
Pentru a sustine afirmatiile de mai sus, procurorii insereaza in dosar si o interceptare a unei convorbiri telefonice dintre Gheorghe Bunea Stancu si Cristian Burci in care discutau despre numirea oamenilor de afaceri in functii guvernamentale. Citeste mai jos stenograma:
Gheorghe Bunea Stancu: Nu eu ti-am spus. Am vorbit si cu Victor dupa aia si i-am zis in masina: „bai noi trebuie sa ne apropiem trei patru oameni tu, Ghita si inca doi, probabil Niculae si inca unul.”
Cristian Burci: Normal
Gheorghe Bunea Stancu: Mai multi, nu ma bag. Nici nu poti sa ii ajuti pe toti, ca nu ai cum.
Cristian Burci: Normal, normal.
Gheorghe Bunea Stancu: Chiar daca ai vrea. Iar dupa aia, lasa, ca din aia doi o sa il punem pe Nicu si pe Cristi la o autoritate, e foarte bine. Nu o sa pun eu si cu tine sapte ministri. Ai inteles?
Cristian Burci: Da. Noi trebuie sa fim si niste oameni intelegatori ca pana la urma conteaza contextul mare. Acuma, daca se poate, da, ca, vorba aia, sunt apropiati de noi. Dar daca nu se poate, trebuie sa si…
(sursa: dosar DNA)
Sursa: hotnews.ro