Home » National » Unde este Fondul de Pensii?

Unde este Fondul de Pensii?

Conform unui studiu al Academiei Române, Fondul de Pensii este în prag de prăbușire. Într-un interval de 15 ani, sistemul de pensii va da faliment, din motive demografice – conform studiului. Totuși, fiecare cetățean primește pensie în funcție de cât a contribuit el la fond, în nume propriu. Ca atare, fiecare își poate pune întrebarea: unde sunt banii mei?

Dacă la ora actuală, unui număr de 100 de persoane adulte îi revin 25 de persoane trecute de 65 de ani, proporția se va dubla la nivelul anului 2050, când 100 de persoane ar fi nevoite să susțină financiar pensiile a 50 de bătrâni. Altfel spus, cei care contribuie acum la fond plătesc, de fapt, banii actualilor pensionari, urmând ca ei să încaseze banii pe care îi vor vira viitorii contribuabili.

Dar peste 15 ani vor fifoarte mulți pensionari și foarte puțini contribuabili, deci nu vor mai exista bani la fond. Ca atare, actualii contribuabili nu vor mai primi pensii de stat, chiar dacă au cotizat toată viața! Problema este că nicăieri nu scrie în Legea pensiilor sau în altă lege că statul ia bani de la cineva pentru altcineva. Adică, fiecare primește pensie în funcție de cât a contribuit la fond.

«Eu am plătit pentru mine, nu pentru altcineva!»

Președintele Asociației Naționale a Pensionarilor, Ștefan Dumitrescu, a spus, pentru Libertatea, ușor iritat, că fondul se prăbușește din cauză că a fost prost administrat, nu pentru că nu ar mai fi cine să plătească la el: “Eu nu am nevoie să fiu întreținut de nimeni – eu am plătit pentru mine, nu pentru altcineva! Fondul nu este ban public, ci privat, sunt banii deponenților. Unde sunt banii pe care i-am plătit toată viața la Fondul de Pensii?”

«Pensia nu poate fi impozitată»

Avocatul Iulian Urban, președintele Asociației de Asistență pentru Consumatori, fost senator, a spus pentru Libertatea: “Pensionarii au dreptate, ei și-au plătit deja contribuția. Adică, nu există nici o legătură de cauzalitate între cei care produc acum și actualii pensionari. Primii contribuie la viitoarele lor pensii, bani ce ar trebui investiți de stat pentru a le aduce plusvaloare. Ceilalți au deja banii strânși, agonisiți, reținuți și folosiți de stat, iar acum statul ar trebui să-i restituie. Doi: pensia nu poate fi impozitată, fiindcă salariile din care s-a constituit pensia au fost impozitate, deci se practică o dublă reținere a dărilor dintr-un drept privat în mod abuziv. Juridic, acești bani nu mai constituie un venit, ci o creanță, iar statul, ca debitor, trebuie să o restituie în condițiile legii”.

Adică, pe scurt, la un moment dat, cineva va trebui să dea socoteală, în urma unui audit, pentru cheltuirea banilor destinați pensionarilor în ultimii 25 de ani…

Șmecherii cu banii pensionarilor

“În 1989, Fondul de Pensii avea excedent. În 1996, acel excedent dispăruse. Asta pentru că Fondul de Pensii nu a fost protejat de inflație, pe de o parte. Totodată, Fondul de Pensii a fost folosit pentru acoperirea unor șmecherii la bugetul de stat”, ne-a declarat economistul Ilie Șerbănescu.

În acest moment, tot ce este contribuție la Fondul de Pensii, fondul de sănătate și fondul de șomaj merge într-un singur cont, la Ministerul Finanțelor, de unde intră la bugetul de stat – adică e o căciulă comună.

De aici este distribuit către diferitele ministere în funcție de declaratiile 112, în care apar sumele depuse în contul CAS de către angajatori. Altfel spus, banii sunt distribuiți în funcție de nevoile statului”.

Sursa: libertatea.ro

Conform unui studiu al Academiei Române, Fondul de Pensii este în prag de prăbușire. Într-un interval de 15 ani, sistemul de pensii va da faliment, din motive demografice - conform studiului. Totuși, fiecare cetățean primește pensie în funcție de cât a contribuit el la fond, în nume propriu. Ca atare, fiecare își poate pune întrebarea: unde sunt banii mei? Dacă la ora actuală, unui număr de 100 de persoane adulte îi revin 25 de persoane trecute de 65 de ani, proporția se va dubla la nivelul anului 2050, când 100 de persoane ar fi nevoite să susțină financiar pensiile a…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: