Home » National » Băsescu: Sunt excese ale procurorilor cu arestările preventive. Nu exclud condamnări nedrepte

Băsescu: Sunt excese ale procurorilor cu arestările preventive. Nu exclud condamnări nedrepte

Fostul președinte al României, Traian Băsescu a declarat, luni, la B1, că există o listă lungă de probleme pe care le are justiția în momentul de față, arătând că sunt excese ale procurorilor, în privința arestărilor preventive și că nu exclude” posibilitatea să se creeze condamnări nedrepte”.

”Lupta anticorupție trebuie să continue, pentru că a erodat statul. Ce mi-aș dori acum este ca aceste instituții să nu facă abuzuri, să nu intre într-un mod triumfalist de a aborda justiția, de spectacol, făcut pe seama demnității oamenilor”, a declarat fostul președinte la B1 TV, arătând că există ”o listă lungă de probleme pe care le are justiția în momentul de față”.

Astfel, el a afirmat că sunt”niște excese ale procurorilor cu arestările preventive”.

Potrivit lui Băsescu, ceea ce se întâmplă este ”un tip de justiție care se face sub o presiune formidabilă”, precizând că ”prelungirea măsurii se face necinstit”.

”Denunțul a dobândit valoare de probă. Nu pentru astfel de justiție am luptat. Nu am explicație de ce se întâmplă așa, la câteva luni după ce am terminat mandatul”, a mai afirmat Băsescu.

Potrivit fostului președinte, un om reținut și dus la arestare la Înalta Curte e primit ”cu un cortegiu de presă și cu informații date presei”.

”Deci, pregătirea reținerii se face prin mijloace necinstite față de un om care încă nu e condamnat. Se face ieșirea triumfală din arest pe durata emisiunii unui anumit realizator. Apoi se duce la arestare, dar între timp se dă la presa elemente din dosar”, a mai spus Traian Băsescu, precizând că o altă problemă o constituie faptul că ”un om arestat are pe capul său SRI, DNA, Curte de Conturi, presă. ”Nu are nicio șansă”, a adăugat fostul președinte.

Traian Băsescu a mai declarat că nu exclude” posibilitatea să se creeze condamnări nedrepte”, și a precizat că, în opinia sa, ”arestările în vederea obținerii mărturisirilor încalcă drepturile omului și dreptul la demnitate”.

”Fraților, în timpul meu nu se întâmpla la nivelul ăsta.Voiculescu, Năstase, Fenechiu, Remeș Mureșan, toți erau în libertate”, a mai afirmat Băsescu, arătând că ”moda arestărilor a început după finalul mandatului său.

”Au fost exemple și în trecut de arestări abuzive, dar niciodată nu s-a acționat cu oarecare salbăticie, procurorii să-și pună scalpuri la cingătoare. Au fost și cazuri în care era nevoie”, a mai menționat Băsescu, dând exemplul parlamentarului Mihail Boldea, fugit în Kenya.

”Moda arestărilor este o pasiune a șefilor, să-și mai ia un mandat la DNA, sau mai știu eu unde”, a apreciat Traian Băsescu, adăugând că astfel de ”abordări fac un deserviciu instituțiilor și le va decredibiliza”.

Sursa: mediafax.ro

Fostul președinte al României, Traian Băsescu a declarat, luni, la B1, că există o listă lungă de probleme pe care le are justiția în momentul de față, arătând că sunt excese ale procurorilor, în privința arestărilor preventive și că nu exclude” posibilitatea să se creeze condamnări nedrepte”. ”Lupta anticorupție trebuie să continue, pentru că a erodat statul. Ce mi-aș dori acum este ca aceste instituții să nu facă abuzuri, să nu intre într-un mod triumfalist de a aborda justiția, de spectacol, făcut pe seama demnității oamenilor”, a declarat fostul președinte la B1 TV, arătând că există ”o listă lungă de…

Review Overview

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: