Home » Administratie » Sistem interoperabil finalizat pentru evidența apostilei

Sistem interoperabil finalizat pentru evidența apostilei

de Marian MOCANU

Tot mai mulți români muncesc sau emigrează în străinătate și, pentru a beneficia de locuri de muncă mai bine plătite ori de drepturi recunoscute prin convențiile semnate de România cu țara respectivă, trebuie să prezinte acte oficiale eliberate de statul român. Pentru a fi recunoscute în străinătate, actele oficiale eliberate de orice stat membru al convenției de la Haga, organism din care face parte și România, trebuie să fie apostilate în țara de origine. Apostila, eliberată de instituțiile prefectului, este o ștampilă sau un certificat care confirmă semnătura și ștampila de pe un act oficial. Apostila nu certifică adevărul sau acuratețea informațiilor din respectivul act oficial, ci doar arată că a fost emis de o autoritate competentă. Când un act oficial este folosit pe teritoriul altui stat, pentru a-și produce efectele sau pentru a fi luat în considerare, trebuie să aibă această apostilă.

Dat fiind faptul că, până în anul 2010, completarea apostilelor se făcea manual, apărând uneori și acte care aveau aplicate apostile falsificate, verificarea autenticității în alte state se făcea greoi, durând uneori perioade lungi.

Ulterior, începând din anul 2010, completarea apostilei se realizează pe calculator, însă nu exista o bază de date care să permită verificarea existenței și legalității apostilelor eliberate în timp util de autoritățile din alte țări. Din acest motiv, Ministerul Afacerilor Interne, prin Direcția Generală pentru Îndrumarea și Controlul Instituției Prefectului, derulează începând din luna iulie 2013 proiectul „Sistem interoperabil centralizat pentru evidența apostilei eliberate de către instituțiile prefectului pentru actele oficiale administrative. Prin acest proiect s-a creat o infrastructură informatică la nivelul fiecărei prefecturi din țară și s-a realizat o bază de date centrală, prin intermediul căreia există posibilitatea consultării în timp real prin mijloace electronice a bazei de date centralizate și verificării autenticității apostilelor eliberate de cele 42 instituții ale prefectului pentru actele oficiale administrative.

Deja, din luna decembrie a anului trecut, baza de date respectivă conține un număr de peste 970.000 de apostile eliberate începând cu anul 2004 și a fost accesată de peste 1.700 ori.

Verificarea se poate face accesând pagina de internet www.apostila.mai.gov.ro de către orice autoritate publică din cele 108 state semnatare a Convenției de la Haga sau orice cetățean, care dorește să se convingă de existența apostilei aplicate pe un act oficial.

Practic, beneficiarii acestui proiect sunt angajatorii, persoanele din mediul de afaceri, autorități și instituții publice, instituții de învățământ interesate să verifice autenticitatea unei apostile emise de statul român. Beneficiari de acest serviciu sunt și persoanele cărora li s-au apostilat actele oficiale, care nu vor mai trebui să aștepte perioade lungi de timp pentru verificarea, în străinătate, a autenticității apostilei, putând astfel beneficia mai repede de drepturile pentru care au solicitat acele înscrisuri. Principalele documente care, pentru a fi recunoscute în altă țară decât cea în care au fost emise, necesită apostilare sunt: acte de stare civilă, inclusiv sentințe de divorț, certificate de cazier judiciar, adeverințe prin care se atestă domiciliul și cetățenia persoanei, acte de studii, adeverințe medicale, certificate de botez sau cununie, adeverinte prin care se atestă vechimea în muncă, adeverinte de calificare în diferite meserii, certificate de origine a marfurilor sau facturi comerciale.

de Marian MOCANU Tot mai mulți români muncesc sau emigrează în străinătate și, pentru a beneficia de locuri de muncă mai bine plătite ori de drepturi recunoscute prin convențiile semnate de România cu țara respectivă, trebuie să prezinte acte oficiale eliberate de statul român. Pentru a fi recunoscute în străinătate, actele oficiale eliberate de orice stat membru al convenției de la Haga, organism din care face parte și România, trebuie să fie apostilate în țara de origine. Apostila, eliberată de instituțiile prefectului, este o ștampilă sau un certificat care confirmă semnătura și ștampila de pe un act oficial. Apostila nu…

Review Overview

About Mihai Vasile

x

Check Also

Criza COVID-19 își arată colții. Veniturile colectate la bugetele locale sunt tot mai mici

Blocarea în mare parte a activității economice din cauza ...

Un incendiu de proporții, care a cuprins un depozit de furaje din localitatea Roșiești, a mistuit peste șapte tone de paie și a degradat alte 100 de tone, pompierii care au intervenit reușind să salveze alte 60 de tone de cereale. Cauza probabilă a izbucnirii flăcărilor au fost scânteile ieșite pe țeava de eșapamenta unui utilaj agricol. O fermă agricolă din localitatea Roșiești a fost cuprinsă de un incendiu de proporții în cursul după-amiezii de joi, în urma neglijenței unor salariați care au folosit utilaje agricole fără a ține cont de consecințe. Astfel, un depozit de furaje a luat foc, nu mai puțin de șapte tone de paie fiind mistuite de flăcări. De asemenea, alte 100 de tone de nutrețuri au fost degradate. Salariații fermei au solicitat ajutorul pompierilor prin numărul de urgență 112. ”La intervenție, s-au deplasat două echipaje cu autospecialele aferente de stingere cu apă și spumă, încadrate de opt pompieri. În ajutorul lor, au venit și 15 salariați ai fermei. Incendiul se manifesta la un depozit de 350 de metri pătrați. În urma intervenției, s-a reușit salvarea a 60 de tone de cereale, precum și a unei hale”, ne-a precizat responsabilul mass-media al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vaslui, Marius Stanciu. Cauza probabilă a izbucnirii incendiului stabilită de către pompieri au fost scânteile ieșite pe țeava de eșapament a unui tractor folosit de către un angajat care au aprins paiele uscate din depozitul de furaje. (Ionuț PREDA)

Un incendiu de proporții, care a cuprins un depozit ...

Vasluian arestat după ce și-a bătut cu parul nora și soția. Una din victime necesită intervenții chirurgicale

Un bărbat de 64 de ani, din municipiul Vaslui, ...