Home » Administratie » Sistem interoperabil finalizat pentru evidența apostilei

Sistem interoperabil finalizat pentru evidența apostilei

de Marian MOCANU

Tot mai mulți români muncesc sau emigrează în străinătate și, pentru a beneficia de locuri de muncă mai bine plătite ori de drepturi recunoscute prin convențiile semnate de România cu țara respectivă, trebuie să prezinte acte oficiale eliberate de statul român. Pentru a fi recunoscute în străinătate, actele oficiale eliberate de orice stat membru al convenției de la Haga, organism din care face parte și România, trebuie să fie apostilate în țara de origine. Apostila, eliberată de instituțiile prefectului, este o ștampilă sau un certificat care confirmă semnătura și ștampila de pe un act oficial. Apostila nu certifică adevărul sau acuratețea informațiilor din respectivul act oficial, ci doar arată că a fost emis de o autoritate competentă. Când un act oficial este folosit pe teritoriul altui stat, pentru a-și produce efectele sau pentru a fi luat în considerare, trebuie să aibă această apostilă.

Dat fiind faptul că, până în anul 2010, completarea apostilelor se făcea manual, apărând uneori și acte care aveau aplicate apostile falsificate, verificarea autenticității în alte state se făcea greoi, durând uneori perioade lungi.

Ulterior, începând din anul 2010, completarea apostilei se realizează pe calculator, însă nu exista o bază de date care să permită verificarea existenței și legalității apostilelor eliberate în timp util de autoritățile din alte țări. Din acest motiv, Ministerul Afacerilor Interne, prin Direcția Generală pentru Îndrumarea și Controlul Instituției Prefectului, derulează începând din luna iulie 2013 proiectul „Sistem interoperabil centralizat pentru evidența apostilei eliberate de către instituțiile prefectului pentru actele oficiale administrative. Prin acest proiect s-a creat o infrastructură informatică la nivelul fiecărei prefecturi din țară și s-a realizat o bază de date centrală, prin intermediul căreia există posibilitatea consultării în timp real prin mijloace electronice a bazei de date centralizate și verificării autenticității apostilelor eliberate de cele 42 instituții ale prefectului pentru actele oficiale administrative.

Deja, din luna decembrie a anului trecut, baza de date respectivă conține un număr de peste 970.000 de apostile eliberate începând cu anul 2004 și a fost accesată de peste 1.700 ori.

Verificarea se poate face accesând pagina de internet www.apostila.mai.gov.ro de către orice autoritate publică din cele 108 state semnatare a Convenției de la Haga sau orice cetățean, care dorește să se convingă de existența apostilei aplicate pe un act oficial.

Practic, beneficiarii acestui proiect sunt angajatorii, persoanele din mediul de afaceri, autorități și instituții publice, instituții de învățământ interesate să verifice autenticitatea unei apostile emise de statul român. Beneficiari de acest serviciu sunt și persoanele cărora li s-au apostilat actele oficiale, care nu vor mai trebui să aștepte perioade lungi de timp pentru verificarea, în străinătate, a autenticității apostilei, putând astfel beneficia mai repede de drepturile pentru care au solicitat acele înscrisuri. Principalele documente care, pentru a fi recunoscute în altă țară decât cea în care au fost emise, necesită apostilare sunt: acte de stare civilă, inclusiv sentințe de divorț, certificate de cazier judiciar, adeverințe prin care se atestă domiciliul și cetățenia persoanei, acte de studii, adeverințe medicale, certificate de botez sau cununie, adeverinte prin care se atestă vechimea în muncă, adeverinte de calificare în diferite meserii, certificate de origine a marfurilor sau facturi comerciale.

de Marian MOCANU Tot mai mulți români muncesc sau emigrează în străinătate și, pentru a beneficia de locuri de muncă mai bine plătite ori de drepturi recunoscute prin convențiile semnate de România cu țara respectivă, trebuie să prezinte acte oficiale eliberate de statul român. Pentru a fi recunoscute în străinătate, actele oficiale eliberate de orice stat membru al convenției de la Haga, organism din care face parte și România, trebuie să fie apostilate în țara de origine. Apostila, eliberată de instituțiile prefectului, este o ștampilă sau un certificat care confirmă semnătura și ștampila de pe un act oficial. Apostila nu…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: