Home » Social » Tradiții și obiceiuri în Joia Mare

Tradiții și obiceiuri în Joia Mare

de Corina DONOSE

Bucatele care sunt sfințite în această zi în Biserici și date din suflet de pomană sunt bine primite de Dumnezeu.

În Joia Mare se ține post cu mâncare uscată, la Biserici nu se mai trag clopotele, ci doar se bate toaca, iar creștinii care s-au spovedit se împărtășesc.

În Muntenia, în Joia Mare, în timpul Deniei celor 12 Evanghelii, băieții și fetele tinere aduc o sfoară și după fiecare evanghelie citită leagă un nod, iar cu fiecare nod legat tinerii își vor pune o dorință și se vor ruga pentru împlinirea ei. Aceasta sfoară se duce acasă și se pune în noaptea de joi spre vineri sub pernă, iar în acest fel fetele își vor visa ursitul. Nodul se desface doar după ce dorința s-a îndeplinit.

Joia Mare din săptămâna Postului Mare, este consacrată, vopsirii de ouă. Bătrânii spuneau că ouale fierte și înroșite în această zi nu au cum să se strice.

Flăcăii și fetele obișnuiau să meargă la baltă înainte de a răsări soarele pentru a vântura apa, iar în acest fel ei erau feriți de boli tot anul.

Superstițiile din Joia Mare

 Nu este bine să dormi în acestă zi – dacă nu vrei sa fii leneș pe parcursul întregului an. În unele sate din România, se spune ca femeile care ațipesc în Joia Mare sunt pedepsite de Joimăriță, un justitiar al trândăviei. În alte zone s-a păstrat un ritual aparte, conform căruia o femeie măritată și harnică se îmbracă în Joimăriță și controlează gospodăriile și podurile locuințelor în căutarea somnoroaselor. Joimarița are dreptul de a atenționa tinerele care au preferat să lenevească în loc să muncească. Tot în aceasta zi se finalizează treburile gospodărești.

Rufele nu se spală în Joia Mare, se crede că în loc de pomană o să împarți apa murdară de la rufe celor morți.

Se spune ca morții se întorc în casele în care au trăit și rămân acolo până în sâmbăta care precede sărbătoarea Rusaliilor. Se aprind lumânări în Biserici și pe mormintele, și se fac rugăciuni pentru mântuire.

În unele locuri, sătenii aprind focuri în curți pentru a întâmpina sufletele celor ce au trecut în neființă cu căldură.

În alte zone, se amplaseaza scaune în curți pentru ca sufletele morților să se odihnească.

Tot pentru sufletele celor dragi se obișnuiește să se aprindă câte o lumânare astfel încât să să fie călăuziți de acea lumină.

Ca să scapi de șerpii din ogradă, era indicat, ca în această zi să arzi toate gunoaiele adunate de peste iarnă.

În unele regiuni din România se dă de pomană orez cu prune uscate, pentru a scăpa de bube.

de Corina DONOSE Bucatele care sunt sfințite în această zi în Biserici și date din suflet de pomană sunt bine primite de Dumnezeu. În Joia Mare se ține post cu mâncare uscată, la Biserici nu se mai trag clopotele, ci doar se bate toaca, iar creștinii care s-au spovedit se împărtășesc. În Muntenia, în Joia Mare, în timpul Deniei celor 12 Evanghelii, băieții și fetele tinere aduc o sfoară și după fiecare evanghelie citită leagă un nod, iar cu fiecare nod legat tinerii își vor pune o dorință și se vor ruga pentru împlinirea ei. Aceasta sfoară se duce acasă…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: