Home » Sanatate » Apel către vasluieni!

Apel către vasluieni!

de Corina DONOSE

Reprezentanții Seriviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Vaslui fac apel la vasluieni să nu emită în acestă perioadă solicitări pentru afecțiuni inexistinte sau care nu presupun numaidecât intervenția unei autosanitare. Pentru urgențe mai puțin grave, oficialii SAJ recomandă populației să se adreseze medicilor de familie din comună și centrelor de permanență, acestea din urmă fiind deschise inclusiv în zilele de sărbătoare.

„În fiecare zi ne confruntăm cu circa 140-150 de solicitări. Dintre acestea, aproximativ 30% se finalizează cu internarea pacientului. De multe ori oamenii sună la 112 din comoditate, e mai ușor decât să se deplaseze în centrele de permanență din comune sau la medicii de familie. Dacă centrele de permanență ar prelua măcar la 20% din cazurile care în prezent sunt rezolvate prin intervenția ambulanței, totul ar fi cu mult mai ușor pentru toată lumea”, e de părere Aurora Popa, managerul SAJ Vaslui.

Ea mai spune că, în aceste zile, mai mult ca niciodată vasluienii nu ar trebui să solicite ambulanța pentru urgențe care nu sunt tocmai… urgențe, cu atât mai mult cu cât două autosanitare vor fi indisponibile. Asta pentru că cele două mașini trebuie să preia pacienții externați din clinicile universitare de recuperare. Spre exemplu, numai Spitalul Fundeni (București) are zece astfel de solicitări.

„Cel mai important lucru este să învățăm să conservăm resursa. Una dintre cele mai stranii solicitări a fost la Fâstici, unde o ambulanță cu medic s-a deplasat pentru un bărbat inconștient, dar care la fața locului a spus că nu are decât o durere de genunchi. Nici asta nu era grav pentru el. Omul trebuia să ajungă la Vaslui ca să prindă trenul. În tot acest timp pierdut, se putea întâmpla ceva cu adevărat important. Cazul a fost raportat la poliție, dar nu există încadrare pentru acest incident și omul nu a pățit nimic”, a mai spus Aurora Popa.

Din experiența anilor trecuți, managerul SAJ Vaslui nu se așteaptă la o creștere foarte mare a numărului solicitări în primele două zile de Paște. Abia a treia se va resimți o diferență, crede Aurora Popa. Principala patologie este legată de probleme de digestie și intoxicații alimentare.

de Corina DONOSE Reprezentanții Seriviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Vaslui fac apel la vasluieni să nu emită în acestă perioadă solicitări pentru afecțiuni inexistinte sau care nu presupun numaidecât intervenția unei autosanitare. Pentru urgențe mai puțin grave, oficialii SAJ recomandă populației să se adreseze medicilor de familie din comună și centrelor de permanență, acestea din urmă fiind deschise inclusiv în zilele de sărbătoare. „În fiecare zi ne confruntăm cu circa 140-150 de solicitări. Dintre acestea, aproximativ 30% se finalizează cu internarea pacientului. De multe ori oamenii sună la 112 din comoditate, e mai ușor decât să se deplaseze în centrele…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile