Home » World » ACORD între Moscova și Kiev pentru continuarea retragerii armamentului din estul Ucrainei

ACORD între Moscova și Kiev pentru continuarea retragerii armamentului din estul Ucrainei

Miniștrii de Externe rus și ucrainean au ajuns la un acord în vederea continuării retragerii armamentului din estul Ucrainei, luni noaptea, la Berlin, în prezența omologilor lor francez și german, pe fundalul intensificării ostilităților pe teren, relatează Deutsche Welle în pagina electronică.

Șefii diplomațiilor din Ucraina, Rusia, Franța și Germania au îndemnat totodată la o consolidare a rolului misiunii observatorilor din cadrul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) și la retragerea armamentului greu de pe linia frontului, în regiunea ucraineană Donbas (est).

Cele peste patru ore de negocieri, găzduite de către ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier, s-au desfășurat pe fondul unei intensificări a violențelor într-un sat de la Marea Azov. Forțele ucrainene și insurgenții proruși s-au acuzat reciproc de încălcarea armistițiului încheiat în februarie în capitala belarusă Minsk.

Negocierile au fost „foarte lungi, foarte intense, iar uneori foarte controversate”, dată fiind situația tensionată de pe teren, a recunoscut Steinmeier la finalul reuniunii, după miezul nopții.

„Toată lumea știe că ne așteaptă un drum lung”, a declarat el, „însă vom face tot ceea ce putem pentru a continua procesul”.

Șeful diplomației germane a subliniat că nu există alternativă la înțelegerile de la Minsk.

Moscova și Kievul au căzut de acord să retragă armamentul de calibru mai mic de pe linia frontului, într-o încercare de a pune capăt conflictului.

Șeful diplomației ruse Serghei Lavrov și omologul său ucrainean Pavlo Klimkin au fost, de asemenea, de acord să sporească susținerea acordată observatorilor internaționali și să creeze grupuri de lucru care să abordeze cele mai urgente probleme cu care se confruntă locuitorii civili din zona de conflict, în care separatiștii proruși luptă împotriva trupelor guvernamentale din aprilie anul trecut.

Steinmeier a anunțat că noul acord implică retragerea mortarelor și armamentului greu de calibru sub 100 de milimetri, dar și toate tipurile de tancuri.

Acordul îndeamnă, de asemenea, la organizarea unor alegeri locale în zonele ocupate de către rebeli, la continuarea schimbului de prizonieri de război și la o îmbunătățire a situației economice disperate din zona de conflict.

– Intensificarea ostilităților

OSCE, care monitorizează aplicarea armistițiului, a anunțat o intensificare bruscă a ostilităților în weekend.

Într-un interviu pentru presa rusă de stat, după întâlnire, Lavrov a declarat că părțile ar putea să nu ajungă la un acord asupra solicitării Kievului cu privire la înființarea unor forțe de menținerea păcii. El a criticat totodată mai multe măsuri adoptate recent de către Verhovna Rada (Parlamentul ucrainean), apreciind că au erodat armistițiul de la Minsk.

„Am subliniat nevoia de a aplica acordurile de la Minsk integral, nu doar segmentul militar, ci și în sferele politică, economică și umanitară”, a declarat el, citat de presă.

Miniștrii de Externe din cadrul G7 intenționează să continue negocierile cu privire la criza ucraineană marți, în orașul german Lübeck. Lavrov nu va lua parte la întâlnire, deoarece Rusia a fost exclusă din cadrul G8, după ce a anexat Peninsula ucraineană Crimeea anul trecut.

Sursa: mediafax.ro

Miniștrii de Externe rus și ucrainean au ajuns la un acord în vederea continuării retragerii armamentului din estul Ucrainei, luni noaptea, la Berlin, în prezența omologilor lor francez și german, pe fundalul intensificării ostilităților pe teren, relatează Deutsche Welle în pagina electronică. Șefii diplomațiilor din Ucraina, Rusia, Franța și Germania au îndemnat totodată la o consolidare a rolului misiunii observatorilor din cadrul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) și la retragerea armamentului greu de pe linia frontului, în regiunea ucraineană Donbas (est). Cele peste patru ore de negocieri, găzduite de către ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier, s-au…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile