Home » Business » FMI: Economia României va crește cu 2,7% în acest an

FMI: Economia României va crește cu 2,7% în acest an

Economia României va avansa în acest an cu 2,7%, potrivit unui raport al Fondului Monetar Internațional publicat marți, instituția menținând astfel prognoza experților FMI de la finalul vizitei la București din februarie, estimarea fiind revizuită însă în urcare față de raportul din octombrie 2014.

În ediția anterioară a raportului World Economic Outlook, FMI anticipa că economiei României va crește cu 2,5% în acest an.

Experții FMI notau în luna februarie, la finalul misiunii FMI la București privind consultările periodice potrivit articolulului IV din statutul instituției, că avansul economic din acest an va fi susținut în principal de consolidarea consumului privat, pe fondul creșterii salariului real, al prețurilor scăzute la petrol și al unor rate ale dobânzii aflate la niveluri minime record.

FMI estimează pentru anul viitor un avans de 2,9% al economiei românești.

Rata medie anuală a inflației se va situa la 1% în 2015, în condițiile în care în luna octombrie a anului trecut, FMI anticipa că prețurile de consum vor avansa cu 2,9%.

Fondul prognozează că inflația va accelera cu 2,4% anul viitor.

Deficitul de cont curent se va situa în acest an la 1,1% din PIB și la 1,5% din PIB anul viitor, potrivit raportului FMI. În luna octombrie a anului trecut, instituția prognoza un deficit de 1,8%.

FMI anticipează că rata șomajului va scădea ușor anul acesta, de la 6,8% în 2013 la 6,7%, și se va menține la acest nivel și anul viitor.

La începutul anului, Comisia Europeană a prognozat un avans de 2,7% al economiei României, în timp ce Banca Mondială a estimat că produsul intern brut va crește cu 2,9% în 2015.

România are în derulare un acord stand-by de 2 miliarde de euro cu FMI, care expiră în luna septembrie și pe care autoritățile l-au tratat ca având caracter preventiv, fără să acceseze fonduri până în prezent. Scopul înțelegerii este de a proteja economia românească de eventuale șocuri pe piețele financiare și de a ajuta la reducerea costurilor de finanțare.

Acordul, însoțit de un împrumut în valoare tot de 2 miliarde de euro cu Uniunea Europeană, a fost semnat în septembrie 2013, fiind al treilea program de creditare pe care România l-a negociat cu partenerii internaționali din 2009.

Sursa: mediafax.ro

Economia României va avansa în acest an cu 2,7%, potrivit unui raport al Fondului Monetar Internațional publicat marți, instituția menținând astfel prognoza experților FMI de la finalul vizitei la București din februarie, estimarea fiind revizuită însă în urcare față de raportul din octombrie 2014. În ediția anterioară a raportului World Economic Outlook, FMI anticipa că economiei României va crește cu 2,5% în acest an. Experții FMI notau în luna februarie, la finalul misiunii FMI la București privind consultările periodice potrivit articolulului IV din statutul instituției, că avansul economic din acest an va fi susținut în principal de consolidarea consumului privat,…

Review Overview

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: