Home » News » AVERTISMENT al armatei ruse: Rusia va considera ținte prioritare țările europene care vor găzdui sisteme antirachetă/ NATO respinge acuzațiile Moscovei. RĂSPUNSUL LUI PONTA

AVERTISMENT al armatei ruse: Rusia va considera ținte prioritare țările europene care vor găzdui sisteme antirachetă/ NATO respinge acuzațiile Moscovei. RĂSPUNSUL LUI PONTA

Țările europene care vor găzdui sisteme antirachetă ale NATO vor fi ținte prioritare ale Rusiei, avertizează generalul Valeri Gherasimov, șeful Statului Major al armatei ruse.

UPDATE Oficial NATO: Rusia amplifică tensiunile utilizând capacitățile nucleare pentru intimidare

Rusia amplifică tensiunile prin utilizarea capacităților nucleare ca mijloace de intimidare, afirmă purtătorul de cuvânt al NATO, Oana Lungescu, argumentând că suplimentarea forțelor Alianței Nord-Atlantice în estul Europei este rezultatul acțiunilor ruse.

Oana Lungescu a respins acuzațiile Moscovei privind amplificarea tensiunilor prin exercițiile NATO efectuate în estul Europei. „Aceste acuzații sunt neadevărate. Nu au fost transferate niciun moment arme nucleare în estul Europei. Atitudinea NATO este în concordanță deplină cu Tratatul de neproliferare”, a subliniat oficialul NATO.

„Rusia este cea care a început să utilizeze armele nucleare ca instrument în strategia de intimidare. Rusia a intensificat retorica nucleară și exercițiile nucleare. Bombardiere ruse care pot transporta arme atomice efectuează zboruri în apropierea frontierelor Alianței. De asemenea, Rusia a amenințat că va instala rachete nucleare în regiunile Kaliningrad și Crimeea. Aceste activități și această retorică nu contribuie la transparență și la predictibilitate în contextul modificării substanțiale a mediului de securitate din cauza acțiunilor agresive ale Rusiei în Ucraina”, adaugă Oana Lungescu.

„NATO este o alianță defensivă, astfel că, în replică la acțiunile Rusiei, am suplimentat prezența militară în partea de est a Alianței. Această prezență este prin rotație, este defensivă, proporțională și în conformitate cu angajamentele noastre internaționale. NATO își va apăra statele membre de orice amenințare”, a insistat Lungescu.

UPDATE NATO respinge acuzațiile Moscovei: Sistemul antirachetă din România nu este îndreptat contra Rusiei

Sistemul antibalistic NATO nu este îndreptat împotriva Rusiei, afirmă purtătorul de cuvânt al Alianței, explicând că instalațiile militare din România și Bulgaria nu vor avea capacitatea tehnică de a doborî rachete intercontinentale ruse.

„Sistemul NATO de apărare antirachetă nu este conceput și nu este îndreptat împotriva Rusiei. Nu reprezintă o amenințare pentru capacitățile strategice ruse de disuasiune. Poziționarea geografică și capacitățile tehnice fac imposibil ca sistemul NATO să poată doborî rachete intercontinentale ruse cu ajutorul sistemelor din România și Polonia. Capacitățile tehnice ale acestor instalații sunt prea limitate, numărul avut în vedere este prea mic, locațiile sunt prea mult spre sud și prea aproape de Rusia pentru a face acest lucru”, a explicat Oana Lungescu, purtătorul de cuvânt al Alianței Nord-Atlantice.

„Scopul forței de disuasiune a NATO este protejarea aliaților europeni de amenințarile din ce în ce mai mari reprezentate de proliferarea rachetelor balistice. Acordul-cadru cu Iranul nu modifică situația”, a argumentat Lungescu, respingând și acuzațiile Moscovei privind amplificarea tensiunilor prin exercițiile NATO efectuate în estul Europei. „Și aceste acuzații sunt neadevărate. Nu au fost transferate niciun moment arme nucleare în estul Europei. Atitudinea NATO este în concordanță deplină cu Tratatul de neproliferare”, a subliniat oficialul NATO.

UPDATE Ponta răspunde oficialilor ruși: Nu ne intimidează amenințările și nu ne schimbă strategia!

Premierul Victor Ponta a postat un mesaj în care arată că respinge amenințările și criticile formulate de diverși oficiali ai Federației Ruse, privind țările care vor găzdui sisteme antirachete ale NATO, și afirmă că acestea nu intimidează autoritățile române și nu schimbă strategia României.

„Resping categoric amenințările și criticile formulate de diverși oficiali ai Federației Ruse! Nu ne intimidează și nu ne schimbă strategia!”, a scris Ponta pe Twitter.

UPDATE „Puterile non-nucleare care vor găzdui elemente antirachetă au devenit obiective prioritare ale reacției militare a Rusiei”, atrage atenția Valeri Gherasimov, potrivit Wall Street Journal, explicând că sistemele antibalistice care vor fi montate în România și Polonia reprezintă o amenințare pentru țara sa.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a confirmat că planurile Statelor Unite de a instala sisteme antirachetă în țări europene continuă să fie o sursă de „preocupare gravă” pentru Rusia. „Programul american de apărare antirachetă rămâne o sursă de preocupare gravă. Considerăm aceste acțiuni parte a unui proiect global de a crea riscuri pentru forțele strategice ruse, perturbând echilibrul strategic și securitatea la nivel regional”, a afirmat Lavrov, citat de site-ul agenției Sputnik.

„Previziunile noastre privind sistemul global american de apărare antirachetă se adeveresc. Putem confirma că implementarea arhitecturii americane de apărare antibalistică reprezintă o amenințare la adresa stabilității strategice”, a spus, la rândul său, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, notând, în cursul unei conferințe pentru securitate desfășurate la Moscova, că scutul antirachetă NATO continuă să se extindă, în pofida acordului nuclear de principiu dintre marile puteri și Iran.

„Este evident că amenințarea rachetelor iraniene, folosită ca pretext de SUA și de alte state membre NATO, a fost o cacealma. În pofida unor decizii substanțiale în negocierile pe tema programului nuclear iranian, nu își face nimeni iluzii privind revizuirea planurilor antirachetă ale Statelor Unite și NATO”, a explicat Șoigu. „Țările NATO încearcă activ să ocupe spațiu geopolitic, sporind consistent potențialul militar în Europa de Est, apropiindu-se de frontierele Rusiei”, a insistat Șoigu.

Valeri Gherasimov, șeful Statului Major al armatei ruse, a amintit că numărul exercițiilor militare efectuate de NATO s-a dublat în ultimul an, apropiindu-se de frontierele Rusiei.

La sfârșitul lunii martie, ambasadorul rus în Danemarca, Mihail Vanin, declara că Rusia va considera ținte legitime toate țările care vor găzdui instalații antibalistice ale Alianței Nord-Atlantice. Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a explicat atunci că sistemul antirachetă NATO este pur defensiv și nu are nimic de-a face cu Rusia.

Statele Unite și NATO au explicat de mai multe ori că elementele antirachetă instalate în Europa nu sunt îndreptate împotriva Rusiei, având rolul de a contracara amenințări provenind din țări care nu se conformează reglementărilor internaționale, precum Iranul.

Departamentul american al Apărării a anunțat în 2014 că va efectua studii privind impactul asupra mediului pentru eventuala construire a patru sisteme terestre antirachetă pe Coasta de Est a Statelor Unite, pe fondul recomandărilor de reconfigurare a dispozitivului de apărare. Michael Gilmore, director în cadrul Pentagonului responsabil de Teste operaționale și evaluarea dispozitivelor de apărare, a recomandat Agenției americane pentru Apărarea Antirachetă reconfigurarea dispozitivului antibalistic terestru, după o serie de teste eșuate din ultimii ani. Studiile privind impactul asupra mediului vor dura aproximativ 24 de luni, iar decizia privind construirea sistemelor antirachetă va fi luată în funcție de rezultate. Cele patru locații propuse sunt Fort Drum (statul New York), poligonul naval SERE (Portsmouth, statul Maine), Baza Ravenna (Ohio) și Baza Custer (statul Michigan).

Sistemul american de apărare antibalistică operează cu interceptoare terestre (fixe și mobile) și maritime, capabile să lanseze rachete pentru interceptarea unor dispozitive cu rază scurtă, medie și lungă de acțiune înainte de a intra în spațiul aerian și în zona teritorială a Statelor Unite. Cel puțin 13 sisteme terestre de interceptare antirachetă există pe Coasta de Vest a SUA, la Fort Greely (Alaska) și Vandenberg (California). Până în anul 2017, în vestul SUA vor exista în total 44 de rampe de interceptoare antirachetă.

Sistemul Aegis, instalat pe nave militare sau pe platforme maritime, are rolul de a intercepta rachete cu rază scurtă și medie de acțiune. În prezent, există cel puțin 24 de sisteme Aegis instalate pe nave militare americane, majoritatea patrulând în Oceanul Pacific. Tot sisteme Aegis urmează să fie utilizate în planul de creare a unui „scut antirachetă” NATO în Europa, scopul declarat fiind contracararea amenințărilor reprezentate de țări precum Iranul. Sisteme Aegis adaptate pentru uz terestru (Aegis Ashore) urmează să fie instalate la baza de la Deveselu (România) și în Polonia. O altă componentă a sistemului antibalistic este sistemul terestru mobil de mare altitudine THAAD, instalat pe camioane militare.

Sursa: mediafax.ro

Țările europene care vor găzdui sisteme antirachetă ale NATO vor fi ținte prioritare ale Rusiei, avertizează generalul Valeri Gherasimov, șeful Statului Major al armatei ruse. UPDATE Oficial NATO: Rusia amplifică tensiunile utilizând capacitățile nucleare pentru intimidare Rusia amplifică tensiunile prin utilizarea capacităților nucleare ca mijloace de intimidare, afirmă purtătorul de cuvânt al NATO, Oana Lungescu, argumentând că suplimentarea forțelor Alianței Nord-Atlantice în estul Europei este rezultatul acțiunilor ruse. Oana Lungescu a respins acuzațiile Moscovei privind amplificarea tensiunilor prin exercițiile NATO efectuate în estul Europei. "Aceste acuzații sunt neadevărate. Nu au fost transferate niciun moment arme nucleare în estul Europei. Atitudinea…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: