Social

Vasluieni șomeri în UE

de Roxana NĂSTASĂ

Criza economică a umplut Europa de șomeri vasluieni. În ultima perioadă, tot mai mulți sunt cei care au plecat să se îmbogățească în țări precum Spania sau Italia, însă planurile nu le-au ieștit conform așteptărilor, fapt pentru care, după o perioadă de lucru, au solicitat șomaj acolo. Chiar și fără un loc de muncă însă, vasluienii din țările comunitare se pot declara multumiți din punct de vedere financiar, valoarea unei indemnizații de șomaj putând ajunge până la 1.000 de euro.

Conform datelor Agenției Judetene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vaslui, în cursul anului trecut, instituția a eliberat 73 de formulare E 302, pentru certificarea informațiilor referitoare la veniturile membrilor de familie. Din numărul total al dosarelor, 70 au fost pentru Spania, două pentru Italia și unul pentru Norvegia. Tot în cursul anului 2014, AJOFM Vaslui a emis 23 de formulare E 301, pentru certificarea perioadelor de asigurare pentru șomaj, din care, unul pentru Austria, unul pentru Elveția, unul pentru Franța, două pentru Germania, cinci pentru Italia și 13 pentru Spania.

Anul acesta, până la data curentă, aceeași isntituție a eliberat un număr de șapte formulare E 301, trei pentru Italia și patru pentru Spania și 34 de formulare E 302 – pentru certificarea informațiilor referitoare la veniturile membrilor de familie, dim care unul pentru Italia și 33 pentru Spania. Se constată astfel, că în doar trei luni jumătate s-au depus atâtea formulare câte s-au depus anul trecut în jumătate de an, fiind tot mai mulți șomeri valsuieni în UE, Spania și Italia fiind principalele rezervoare de șomeri.

Formularul de tipul E 301 este cerut de o persoană care lucrează într-o țară UE și achită contribuții la fondul de șomaj. În condițiile în care muncitorul lucrează o perioadă și îi încetează contractul de muncă, dar fără a avea vechimea suficientă pentru a obține șomaj, acesta poate solicita prin formularul E 301 să i se transmită vechimea din țară. Astfel, AJOFM Vaslui transmite perioada de vechime lucrată în țară care, cumulată cu cea lucrată în străinătate, să îi dea dreptul muncitorului migrant la indemnizația de șomaj. Formularul E 302 este folosit pentru verificarea de către AJOFM a unui cetățean dacă primește ajutor de șomaj în țară. Această certificare îi folosește muncitorului migrant pentru a solicita șomaj în țara unde lucrează și are domiciliul.

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Related Articles

Back to top button