Home » Sanatate » Noutate pentru pacienți: consultația de prevenție

Noutate pentru pacienți: consultația de prevenție

de Mihaela NICULESCU

Veste bună pentru vasluienii care au grijă de sănătatea lor. Din acest an medicii de familie vor fi obligați să-i consulte pe acei pacienți care doresc să știe care este starea lor de sănătate, deși nu prezintă simptome pentru nicio afecțiune. Noua consultație prevăzută în contractul cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) se numește consultație de prevenție. Dacă medicii de familie vor primi bani de la CJAS pentru pacienții care vor solicita consultația de prevenție, laboratoarele care vor efectua analizele de sânge pentru acești pacienți vor suporta cheltuielile din suma contractată cu CJAS.

„Laboratoarele nu vor primi separat bani pentru analizele pacienților care solicită medicului de familie consultația de prevenție. Pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie, analizele de sânge nu-i va costa nimic pe acești pacienți, costul fiind suportat din bugetul laboratorului. Suma maximă pe care o pot cheltui laboratoarele cu analizele pacienților ce solicită consultație de prevenție va fi de 12 % din valoarea bugetului contractat cu CJAS.”, ne-a declarat Simona Polak, președinta CJAS Vaslui.

Reprezentanții laboratoarelor din județ au avut săptămâna trecută o întâlnire cu cei ai CJAS, pentru discuții pe marginea bugetelor ce vor fi alocate de Casă. Nimeni nu a fost împotriva acestei noi reglementări. Contractul cadru a fost discutat și cu medicii dentiști, cu medicii de familie și cu reprezentanții farmaciștilor. Nu au avut obiecții, chiar dacă au mai fost exprimate unele nemulțumiri.

Astăzi sunt așteptați la negocieri reprezentanții Spitalului de Urgență „Elena Beldiman” din Bârlad. Spitalul bârlădean și-a creionat bugetul pe acest an, suma necesară estimată fiind de 63,8 milioane de lei. Rămâne de văzut care va fi suma pe care o va primi de la CJAS, știut fiind faptul că bugetul va rezulta din aplicarea unei formule de calcul, așa cum s-a întâmplat și anul trecut.

de Mihaela NICULESCU Veste bună pentru vasluienii care au grijă de sănătatea lor. Din acest an medicii de familie vor fi obligați să-i consulte pe acei pacienți care doresc să știe care este starea lor de sănătate, deși nu prezintă simptome pentru nicio afecțiune. Noua consultație prevăzută în contractul cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) se numește consultație de prevenție. Dacă medicii de familie vor primi bani de la CJAS pentru pacienții care vor solicita consultația de prevenție, laboratoarele care vor efectua analizele de sânge pentru acești pacienți vor suporta cheltuielile din suma contractată cu CJAS. „Laboratoarele nu…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: